ADMA
ADMA

ADMA

Osnivač i Podrijetlo

Podrijetlo ADMA-e izravno je povezano s izgradnjom Bazilike Marije Pomoćnice Kršćana u Torinu i izvanrednim milostima koje je Djevica Marija darovala. Don Bosco, rođeni organizator, nije prepustio pobožnost prema Mariji Pomoćnici slučaju ili trenutnom nahođenju. Dao joj je stabilnost osnivanjem Udruge koja je uzela njeno ime. Udruga štovatelja Marije Pomoćnice, druga skupina koju je osnovao don Bosco, kanonski je utemeljena u svetištu Valdocco 18. travnja 1869. godine, s namjerom “promicanja pobožnosti prema Presvetom Sakramentu i pobožnosti prema Mariji Pomoćnici” i “smatrala se gotovo neodvojivim dijelom Salezijanske Družbe”.

Povijest od Osnivanja do Suvremenog Doba Godine 1870., papa Pio IX podigao ju je na razinu Nadbratimstva i obogatio je duhovnim blagoslovima. Kako bi je proširili, Don Bosco i njegovi nasljednici tijekom vremena dobili su sve više dopuštenja za osnivanje grupa i povezivanje s Primarnom ADMA-om u Torinu.

Godine 1988., u stotoj godini smrti Don Bosca, njen naslov promijenjen je u “Udruga Marije Pomoćnice Kršćana”. Značajno priznanje stiglo je iz Općeg Kapitula XXIV Salezijanaca (1996.), koji je izjavio: “Don Bosco je također dao život Udruzi štovatelja Marije Pomoćnice Kršćana, uključujući je u duhovnost i misiju Družbe s obvezama koje su prikladne za većinu običnih ljudi.”

Od 1988. godine, Međunarodni kongresi Marije Pomoćnice Kršćana održavaju se kao događaji u okviru Salezijanske obitelji. U svojoj pobožnosti prema Mariji Pomoćnici, Salezijanska obitelj prepoznaje štovanje Marije kao temelj svog duhovnog i apostolskog identiteta. Do sada su Međunarodni kongresi održani u:

 • Torino – Valdocco (Italija), povodom stote godišnjice Don Boscove smrti.
 • Cochabamba (Bolivija).
 • Sevilla (Španjolska).
 • Torino – Valdocco (Italija), povodom stote godišnjice krunidbe Marije Pomoćnice Kršćana.
 • Ciudad de México (Meksiko).
 • Częstochowa (Poljska).
 • Torino – Valdocco / Colle Don Bosco (Italija), povodom dvjestote godišnjice Don Boscova rođenja.
 • Buenos Aires (Argentina).

Godine 2003., Kongregacija za Ustanove Posvećenog Života i Družbe Apostolskog Života odobrila je Nova Pravila.

Godine 2015., povodom VII. Međunarodnog Kongresa Marije Pomoćnice Kršćana, pod geslom “Od Marijina doma do naših domova”, Vrhovni poglavar je dao sljedeće preporuke:

 • Prevesti Preventivni Sustav na jezik prilagođen obiteljskoj situaciji, slijedeći primjer Marije i uz njezinu pomoć.
 • Osigurati da pastoral mladih sve više bude otvoren prema pastoralu obitelji.
 • Promovirati razmjenu, dopunjavanje i suodgovornost između ova dva načina života (svećeničkog i svjetovnog).

Identitet

Za članove Udruge Marije Pomoćnice Kršćana, predanje Mariji znači “živjeti duhovnost svakodnevnog života s evanđeoskim vrijednostima, osobito s zahvalnošću Bogu za čuda koja neprestano čini, te s vjernošću Njemu čak i u teškim trenucima i na Križu, slijedeći primjer Marije.”

Osobno članstvo u Udruzi zahtijeva sljedeće obveze:

 1. Promicati praksu osobnog kršćanskog života i sudjelovanje u liturgijskom životu, posebno u sakramentima Pričesti i Ispovijedi, uvijek u skladu s naukom Crkve i slijedeći Mariju kao svoj uzor i model;
 2. Živjeti i širiti štovanje Marije Pomoćnice Kršćana, obnavljajući prakse narodnog pobožanstva, sukladno duhu Don Bosca;
 3. U obitelji njegovati kršćanski okoliš dobrodošlice i solidarnosti, poput Marije;
 4. Brinuti se za najsiromašniju mladež i potrebite osobe, kako molitvom, tako i djelima;
 5. Moliti za i poticati svjetovne, posvećene i svećeničke pozive u Crkvi, posebno u Salezijanskoj obitelji; i
 6. Živjeti duhovnost svakodnevnog života s evanđeoskim načelima, slijedeći primjer Marije: poslušnost Božjoj volji (Fiat); zahvalnost Bogu za čuda koja neprestano čini (Magnificat); i vjernost Njemu čak i u teškim trenucima i na Križu (Stabat).

Trenutna Situacija

Promocija ADMA-e znači ponuditi “praktično i jednostavno putovanje prema posvećenju i salezijanskom apostolatu”. Danas obrana i rast Vjere u Božjem narodu posebno se odnose na obitelj i nove generacije. Iz tog razloga, Udruga se obnovila s posebnom pažnjom usmjerenoj prema obitelji. OBITELJI U ADMA-i: “Obitelj” u Don Boscovom Karizmatu Don Bosco je postavio duh obitelji u središte svoje misije. Radi se o stavljanju Braka u središte i Isusa u središte Braka te svakodnevno njegovanje milosti supružnika i roditeljstva.

Danas nijedna obitelj ne može ići sama; bitno je da slijede zajedničke staze vjere i duhovnosti koristeći sljedeće sredstva:

 • Spomen na Mariju Pomoćnicu Kršćana 24. u svakom mjesecu;
 • Mjesečne duhovne obnove;
 • Godišnji Duhovni vježbe;
 • Susreti obitelji – “Obitelj obitelji” – s trenucima molitve, dijeljenja i društvene interakcije;
 • Hodočašća; i
 • Itinerar osmišljen za zaručnike i mlade bračne parove u početnim godinama braka.

Obrazovni savez sklopljen između supružnika, između obitelji, mladih i starijih, te između posvećenih i svjetovnih osoba, važan je element ove prakse kako bi zajedno učili živjeti i izgrađivati pastirsku i obrazovnu zajednicu.

Kako bi promovirali ovaj cilj, nastali su skupine mladih ADMA-e koji žele usvojiti duhovnost i apostolsko predanje ADMA-e.

ADMA se proširila na više od 50 zemalja u svijetu, s otprilike 100.000 članova u 800 grupa povezanih s Primarnom ADMA-om u Torinu. Djeluju u zajedništvu s Crkvom i drugim skupinama Salezijanske obitelji.

Izazovi za Budućnost Specifična obveza, uvijek u zajedništvu s naukom Pape i pod vodstvom Vrhovnog poglavara, jest živjeti i širiti Marijansku dimenziju i središnju važnost Blagoslovljenog Sakramenta i Svete Mise u Salezijanskom Karizmatu, kako u Udruzi tako i u Salezijanskoj obitelji. To je svjedočanstvo čvrste vjere u vremenima iskušenja za Crkvu i dezorijentacije čovječanstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)