Družba svetog Mihovila arkanđela
Družba svetog Mihovila arkanđela

Družba svetog Mihovila arkanđela

Osnivač i Povijest

Družba svetog Mihovila Arkanđela osnovana je od strane Blaženog oca Bronislava Markiewicza (1842-1912). Bronislav Bonaventura Markiewicz rođen je 13. srpnja 1842. godine u Pruchniku u Poljskoj, u današnjoj nadbiskupiji Przemyśl. Osjećajući Božji poziv za svećeništvo, 1863. godine upisao se u Nadbiskupijski bogoslovni sjemenište u Przemyślu, a 15. rujna 1867. godine zaređen je za svećenika. Godine 1875. postavljen je za župnika u Gaću, a 1877. u Blażowi. 1882. godine dodijeljen mu je položaj profesora pastoralne teologije u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Przemyślu. Osjećajući također zvanje za redovnički život, u studenom 1885. godine otputovao je u Italiju i imao radost susreta sa Svetim Ivanom Boscom. Pod njegovim vodstvom, 25. ožujka 1887. godine položio je redovničke zavjete. Godine 1892. vratio se u Poljsku kako bi preuzeo župu u Miejsce Piastowe, gdje je ostao do svog preminuća 29. siječnja 1912. godine. Bronislav Markiewicz, u duhu svetog Ivana Bosca, posvetio se obrazovanju siromašne i napuštene mladeži. U Miejsce Piastowe osnovao je institut u kojem je pružao svojim štićenicima materijalnu i duhovnu podršku te ih pripremao za život kroz profesionalnu edukaciju u školama unutar samog instituta. Godine 1897. odvojio se od salezijanske zajednice s ciljem osnivanja novog instituta prema duhovnosti svetog Ivana Bosca, no s vlastitim pravilima i posebnim karizmom.

Povijest od osnivanja do danas

Otac Markiewicz nastavio je obavljati svoju župničku službu i upravljati institutom (društvom) kojem je dao ime “Umjerenost i Rad” (1898.), pod zaštitom svetog Mihovila Arkanđela, s muškim i ženskim granama. Odobrenje za muški dio instituta dobiveno je 1921. godine, a za ženski dio 1928. godine.

Identitet

Duhovnost i način života ove redovničke obitelji, popularno nazivane Micheliti, definirani su s dvije izreke: “Tko kao Bog!” i “Umjerenost i Rad.” Prva izreka jasno ukazuje na Boga kao jedini smisao života, dok druga naglašava karizmu i način života karakterističan za Michelite. Redovnik iz Družbe svetog Mihovila Arkanđela ostvaruje svoj poziv kroz vrlinu umjerenosti, koju shvaćaju kao slobodu od svih unutarnjih i vanjskih strasti. Ova vrlina se ostvaruje kroz služenje Bogu s potpunom i ljubaznom predanošću prema bližnjima, posebno prema napuštenoj mladeži. Drugi elementi koji karakteriziraju djelovanje Michelita uključuju trostrani rad (duhovni, intelektualni i fizički), umjerenost, rad (koji promiču kao znak snažan i način života u današnjem društvu obuzetom potrošačkim mentalitetom i potragom za blagostanjem), poziv na ponovno otkrivanje pravih vrijednosti umjerenosti, pravde i solidarnosti. Stoga Micheliti u svom pastoralnom angažmanu posebnu pozornost posvećuju mladima i djeci, budućim nositeljima društva, kako u župnom radu, tako i kroz škole i osnivanje institucija za djecu i mladež (oratoriji). Osim rada u župama, Micheliti ostvaruju svoj karizma putem pučkih misija, duhovnih vježbi, izdavačke djelatnosti, brige za svećeničke i redovničke zvanja, vođenja nekih svetišta.

Pripadnost Salezijanskoj obitelji

Družba se oslanja na Don Boscov duh i njegove apostolske odabire, te organizaciju. Posebno treba istaknuti, što se tiče duhovnosti: rad i umjerenost; apostolska predanost u svemu što misija traži u primjeni Preventivnog sustava; molitva kao spremnost prepoznavanja Božje prisutnosti u osobnom i misijskom životu. Službeno priznanje pripadnosti Salezijanskoj obitelji dogodilo se 24. siječnja 2000. godine.

Sadašnje Stanje

Micheliti broje 330 članova raspoređenih u 32 kuće i prisutni su u Poljskoj, Bjelorusiji, Ukrajini, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novoj Gvineji, Argentini, Paragvaju, Dominikanskoj Republici i na Karibima. U Italiji su Micheliti odgovorni za čuvanje prestižnog Svetišta Monte Sant’Angelo, posvećenog njihovom zaštitniku. Također obavljaju svoju službu u provinciji Viterbo, u Castel Sant’Elia, gdje vode župu i brinu se o Papinskom Svetištu Marije, Gospe od Rupa, koje je također sjedište njihovog Velikog sjemeništa.

Izazovi za budućnost

Micheliti, u duhu svetog Ivana Bosca, usmjereni su prema mladima (školama, oratorijima, katehezama itd.). Mladi svećenici se pripremaju da sve bolje odgovore na nove izazove uvijek mijenjajućeg svijeta. Kroz svoj moto “Tko kao Bog!” (Quis ut Deus!), stavljaju Boga u središte svoje apostolske službe. Pod zaštitom i s pomoću svetog Mihovila Arkanđela, obavještavaju ljude da se mogu osloboditi različitih oblika modernog ropstva. Stoga se velika važnost pridaje hodočašću kipa svetog Mihovila Arkanđela u župe, uz propovijedanje Duhovnih vježbi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)