Redovnički institut sestara posrednica mira
Redovnički institut sestara posrednica mira

Redovnički institut sestara posrednica mira

Osnivač i Povijest

Udruga Glasnici Svete Marije u Petrolini, PE (Brazil) osnovana je od strane salezijanskog biskupa monsinjora Antonija Campela de Aragãoa 1. srpnja 1957. Temeljna “inspiracija” došla mu je nakon susreta s grupom mladih misionarki i razmatranjem velikih potreba siromašnih župa i biskupija. Biskup, osim što je vodio pastirsku skrb nad povjerenom mu biskupijom, također se posvetio formaciji tih duhovnih kćeri. Bio je strastven i precizan u svojim intervencijama te pažljiv prema svim potrebama. Znao je voditi, ispravljati, motivirati, ohrabrivati i odgajati s ljubavlju. Posebno je pažljivo vodio one odgovorne za vođenje i formaciju budućih redovnica. Imenovao je sestru Iriju Maciel kao prvu opću majku. Nakon deset godina, grupa je brojala oko stotinu sestara i znatan broj kandidatkinja.

Povijest od osnutka do danas

 Unatoč obećavajućem početku, nova udruga suočila se s ozbiljnim izazovima u svom razvoju. Umjesto da slijede smjernice utemeljitelja, skupina članova, poduprta općom majkom, snažno je bila pod utjecajem ideja koje su različito tumačile načela i izjave Drugog vatikanskog sabora. Suočen s ovim situacijama, monsinjor Campelo se povukao, dopustivši Udruzi da slobodno nastavi svoj put. Nedovoljno zadovoljne situacijom, polovina sestara se povukla i zatražila od monsinjora Campela da osnuje novi institut. Vjernik duboke vjere, s neumoljivom nadom i žarkom ljubavlju, monsinjor Campelo je prihvatio patnju prividnog neuspjeha. Uistinu je vjerovao u djelovanje Duha Svetoga, sposobnog “učiniti sve novo” i obnoviti duše izgubljenih i obeshrabrenih (usp. Iz 43,18-19). Monsinjor Campelo ponovno razmotrio situaciju i uspio je prepoznati Božji poziv u njoj, prihvaćajući ga. Tako je 10. prosinca 1968. godine osnovao novi institut, “Sestre Medijatorice Mir”, sa sjedištem u “Socijalnom centru Pio XI” u Petrolini, PE. Institut je usmjeren na razvoj duboke pobožnosti i duhovnog života te ima ključne elemente osobnog posvećenja i nadnaravne plodnosti u apostolatu.

Identitet

 • Institut vjerskog prava
 • Kanonsko osnivanje: 5. srpnja 1993.
 • Karizma: biti posrednica u izgradnji mira.
 • Duhovnost: usredotočena na Isusa Krista, Posrednika.
 • Misija: djelovati u područjima obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kateheze i evangelizacije u biskupijama i župama s najvećim potrebama i u najsiromašnijim i najtežim područjima.
 • Ključne riječi: svetost i apostolat; djelovanje i kontemplacija; Preventivni sustav i Duh obitelji.
 • Moto: “Sve ću učiniti za izabrane” (2 Timoteju 2,10).
 • Zaštitnici: Marija Medijatorica i Kraljica Mira; Sveti Ivan Bosco.

Pripadnost Salezijanskoj obitelji

Institut je službeno prihvaćen kao 32. skupina Salezijanske obitelji 17. veljače 2019. godine.

Trenutno stanje

Kao vjerni nasljednik Don Boscova djela, monsinjor Campelo je prenio organizacijsku strukturu Salezijanske kongregacije, u skladu s duhom Salezijanske obitelji.

Glavna koordinatorica je središte jedinstva “Obitelji Medijatorica Mira”. Biraju je na pet godina u Skupštini, zajedno s četiri članice Vijeća, od kojih svaka nadzire određenu misiju. Njena misija je koordinirati, voditi i osnaživati vjerski život članova.

Svaka lokalna zajednica ima svoju koordinatoricu koja, u suradnji s Glavnim vijećem, osigurava život u skladu s karizmom, duhovnošću i misijom, u zajedništvu s pastirima Crkve i Božjim narodom.

Faze formacije jasno su definirane: aspirantura, postulatura, novicijat, postnovicijat i vječne zavjete.

Trenutno u Institutu ima 71 sestra u 14 zajednica raspoređenih u devet biskupija. Razvijaju različite projekte: prihvat, obrazovanje, evangelizacija, socijalna podrška, kućni posjeti, laička formacija, molitveni susreti.

Tako je nastala obitelj “Medijatorica”, koja se sastoji od različitih skupina: – Sestre, institut posvećenih. – Sluge, odrasli pokret. – JUME, mladički pokret. Ove grupe žive u zajedništvu sestara, dijeleći njihov karizma i duhovnost te sudjelujući u istoj misiji, vođeni Evanđeljem i Duhom Don Bosca.

Misija Institut živi salezijanski karizma kroz sljedeće dimenzije i modalitete:

Evanđeoska misija među najsiromašnijima i u najtežim mjestima, u naseljima.

Kateheza za obitelji, djecu, adolescente i mlade u centrima socijalne pomoći, obrazovanju, oratoriju, bolnici.

Preventivni sustav kao metoda odgoja i pastoralnog djelovanja.

Euharistijska i marijanska duhovnost, usmjerena na tri pobožnosti: Isusa u Euharistiji, Mariju Majku Posrednicu i Kraljicu Mira, Papu nasljedniku Petra, Kristova namjesnika.

Misija, posebno u najsiromašnijim i najtežim župama, osjetljivost prema obitelji kao cjelini, prema Don Boscovu Preventivnom sustavu.

Izazovi za budućnost

 • U povodu 50. godišnjice Instituta, u današnjem društvenom okruženju koje obiluje raspadom obitelji, relativizmom i konzumerizmom, misija Medijatorica Mira suočava se s izazovima poput:
 • Produbljivanje duhovnosti i nauka koje je monsinjor Campelo prenio, a koja će donijeti radostno svjedočanstvo o Kristu i životu zajednice.
 • Jačanje područja djelovanja i nastavak procesa obrazovanja sestara kako bi se osnažila misija Instituta.
 • Briga o obuci formatorki i jačanje službe za poticanje duhovnih zvanja.
 • S vjerovanjem u činjenicu da “Gospodin čini sve za svoje izabrane”, Medijatorice Mira pouzdaju se u Njegovu milost i prisutnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)