Salezijanske dame
Salezijanske dame

Salezijanske dame

Osnivač i Povijest

O. Miguel González, SDB, rođen je u Urdiales del Pàramo, u provinciji León, Španjolska, 27. travnja 1927. Upoznao je salezijance preko o. Rosenda Gonzáleza, SDB, koji je pokrenuo Institut Don Bosco volontera u Venezueli. O. Miguel je zaređen za svećenika u San Salvadoru, Srednja Amerika, 14. studenog 1954. Tijekom svoje mladosti, iskusio je teška vremena poratne Europe, društveno-političku dramu Srednje Amerike i Kubansku revoluciju. Originalno je vodio Salezijanske dame dok je prenosio zajedničke elemente Salesijanske obitelji, poput salezijanske duhovnosti, karizme i obrazovne metode. Od samog početka govorio je: “One su apostolski pokret za ljudsku promociju i evangelizaciju… koji budi vitalnost za veliki apostolski projekt laika.” U svibnju 1968. godine potpisan je Konstitutivni akt Udruženja, čime je službeno rođeno ovo Privatno udruženje vjernika kršćanske vjere, formirano iz želje određene grupe vjernika laika.

Povijest od Osnivanja do Sadašnjosti

Salezijanske dame (Damas Salesianas) rođene su iz konkretnog povijesnog događaja: izgon Osnivača s Kube i njegov dolazak u Venezuelu 1961. godine. Izgradnja nacionalne crkve sv. Ivana Bosca u Altamiri, Caracas (obećanje salezijanaca Venezuele, dugo planirano i sanjano), pronašla je učinkovitu inspiraciju u svom Osnivaču. Nije bilo boljeg načina za obilježavanje 75. obljetnice salezijanske prisutnosti u Venezueli. Pokraj nacionalnog svetišta danas se nalazi “Don Boscov socijalni kompleks”, koji je danas “Matična kuća Udruženja Damas Salesianas”. 3. prosinca 1967. godine grupa žena, suradnica u socijalnim djelima institucija Don Bosca, odlučila je ostati ujedinjena, slobodna i autonomna, kako bi dale život društvenim težnjama kompleksa i stvorile novo kršćansko i salezijansko Udruženje pod nazivom “Damas Salesianas”. Tako se Duh Sveti očitovao. Udruženje Damas Salesianas službeno je osnovano 13. svibnja 1968. godine, na blagdan Gospe Fatimske i sv. Marije Domenice Mazzarello, suosnivačice Družbe Kćeri Marije Pomoćnice s Don Boscem. 29. prosinca 1988. godine Vrhovni poglavar, o. Egidio Viganò, sa svojim Vijecem službeno je prepoznao Udruženje kao službeni dio Salesijanske obitelji. 14. ožujka 2014. godine o. Miguel González preminuo je, a njegovi ostaci počivaju u kapelici Marije Pomoćnice u nacionalnom svetištu sv. Ivana Bosca u Caracasu.

Identitet

 Udruženje salezijanskih dama je skupina katoličkih laičkih žena uronjenih u kršćansku zajednicu i civilno društvo. Promiču legitimnu svjetovnu autonomiju i nastoje preoblikovati društvo prema Evanđelju. Njihov poziv je poziv od Duha Svetoga da se posvete u svojim svakodnevnim aktivnostima i rade na obnovi svijeta u Kristu. To je inicijativa Duha Svetoga koju nude Crkvi, društvu i ženama današnjice kako bi, tumačeći znakove vremena, razvila na poseban način vlastite strukture ljudske promocije i evangelizacije. Namijenjeno je ženama, kao aktivnim subjektima i istovremeno primateljicama poslanja, ženama koje su često društveno nemirne, ali imaju dovoljno vrijednosti i kvaliteta, i koje dio svog vremena posvećuju djelovanju za društvenu promociju, nadajući se izgradnji zajednice izvršavajući poslanje gdje god budu postavljene. Salezijanske dame žive duhovnost djelovanja, davanja, žrtvovanja i nesebičnog dijeljenja u službi drugima. Hrane se molitvom, Euharistijom i pobožnošću prema Mariji Pomoćnici. Njihovi zaštitnici su Don Bosco i sveti Mihovil. Udruženje ima duhovnog voditelja odgovornog za promicanje salezijanskog karizma i duha u svim centrima.

Sadašnje Stanje

Dame se bave fizičkim, moralnim i duhovnim potrebama siromašnih. Mladi, marginalizirani i lišeni bilo kakvog obrazovnog procesa čine važan fokus njihovog apostolata. Brinu se o djeci s materijalnim, fizičkim i duhovnim poteškoćama, uzimajući u obzir i potrebe majki. Svjesne su da su laičke misionarke: Apostoli Novog Evanđelja; posvećene društvu; volonterke po prirodnoj sklonosti i po zvanju službe; poduzetnice jer organiziraju ljudsku i vjersku predanost kao poduzeće Kraljevstva Božjeg; Marijanske, jer su žene, majke i supruge koje nastoje živjeti u imitaciji Marije; i žene koje rade s ženskom osjetljivošću – dinamikom, intuicijom i darežljivošću žena. Evanđeliziraju kroz ljudsku promociju i tako grade civilizaciju ljubavi. Udruženje namjerava osloboditi moderne žene, bez obzira na društveni status. Vode vlastite centre i prvenstvo daju općem zdravlju, obrazovanju s ciljem zapošljavanja, spasenju mladih i žena općenito, obrazovanju žena kao sredstvu promicanja majčinstva, promicanju autohtonih naroda, rehabilitaciji zatvorenica i mikro-poduzetništvu. Udruženje ima strukturu sastavljenu od tri glavne razine: lokalne, nacionalne i međunarodne. Na područjima gdje je njihova prisutnost brojnija, postoji i regionalna razina. Svaki centar ima svoje lokalno vijeće koje je uvijek u kontaktu s nacionalnim i međunarodnim vijećem. Udruženje broji 3153 članova u 115 centara. Ima 24 centra u Srednjoj Americi (Kostarika, Salvador, Gvatemala, Panama, Honduras, Nikaragva); 7 centara na karipskim otocima (Portoriko, Dominikanska Republika, Curacao); 6 centara u Sjevernoj Americi (Sjedinjene Američke Države, Meksiko); 72 centara u Južnoj Americi (Argentina, Brazil, Bolivija, Kolumbija, Čile, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj, Venezuela); 2 centra u Europi (Španjolska); 2 centra u Aziji (Filipini) i 3 centra u Africi (Angola).

Izazovi za Budućnost

Dame Salesianke imaju zahtjevan izazov u naredne 3 godine – povećanje broja volontera i laičkih zvanja kako bi podržali i ojačali njihov rad. Namjeravaju raditi na ažuriranju programa evangelizacije i kateheze kako bi se prilagodili izazovima i kontinuiranim promjenama koje Crkva predlaže u svjetlu najnovijih dokumenata o novoj evangelizaciji. Žele potaknuti svakog člana na korištenje informacijskih tehnologija, poput društvenih mreža, interneta i poboljšanja operativnih sposobnosti u komunikacijama. Cilj im je razvijati sadržaje povezane s evangelizacijom, animacijom i obukom volontera udruženja kako bi se doprlo do većeg broja ljudi diljem svijeta. Udruženje se, kao organizacija, oslanja na neprocjenjiv temeljni element, Salezijansku damu, koja je izvršiteljica misije po Duhu Svetom (Konstitucije, čl. 44). Njihovi napori usmjereni su na regrutiranje novih volontera i njihovo duhovno oblikovanje kako bi stekli sposobnost rada u timovima, kako bi se Udruženje moglo razvijati i dalje rasti s vremenom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)