Sestre misionarke Marije Pomoćnice
Sestre misionarke Marije Pomoćnice

Sestre misionarke Marije Pomoćnice

Osnivač i Podrijetlo

 Kongregacija Misija sestara Marije Pomoćnice kršćanima (MSMHC) osnovana je u Guwahatiju, sjeveroistočna Indija, 24. listopada 1942. godine, od strane časnog biskupa Stjepana Ferranda, SDB, koji ju je stavio pod zaštitu Marije Pomoćnice kršćana. To je kongregacija posvećenih žena koje su se posvetile službi siromašnima, osobito onima manje privilegiranim i marginaliziranima u društvu – ženama, djevojkama i djeci. Osnovana je kao odgovor na posebnu povijesnu situaciju u sjeveroistočnoj Indiji. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Assamom su harale razorne borbe, suze, napori, krv i smrti. Više od stotinu misionara bilo je odvedeno u internacijske logore stotine milja daleko. Strane sestre ostale su pod kućnim pritvorom u svojim samostanima. Stanovnici sela, osobito najranjivije skupine – žene, djevojke i djeca – postali su siromašni, patili od bijede, neznanja i siromaštva. U tom povijesnom okviru biskup Ferrando je razmišljao o osnivanju domaće kongregacije žena. Nakon dugog razdoblja promišljanja, odlučio je osnovati Misije sestara Marije Pomoćnice kršćanima. 20. srpnja 1942. godine dobio je odobrenje za to od Svetog kongregacije za širenje vjere.

Povijest od Osnivanja do Danas

Osmorica kandidata ušla je u novicijat 24. listopada 1942. godine u samostanu sv. Marije u Guwahatiju, čime je označen početak kongregacije. Sv. Marija je zajednica Kćeri Marije Pomoćnice (FMA). FMA su novu autohtonu kongregaciju njegovale 26 godina. Kad je kongregacija postala dovoljno jaka da stoji na vlastitim nogama, upravljanje i obrazovanje predano je članicama nove kongregacije. Sestra Magdalena Surin imenovana je majkom vikaricom od strane biskupa Ferranda 15. srpnja 1967. godine. Vodila je kongregaciju tijekom prijelaznog razdoblja upravljanja iz ruku FMA nadređenih prvim vrhovnim poglavarom MSMHC, Majkom Marijom Rose Thapa, koju je 4. veljače 1970. godine imenovao nadbiskup Hubert D’Rosario iz Shillong-Guwahatija. Kongregacija je podignuta na stupanj Pontifikalnog prava 21. ožujka 1977. godine.

Identitet

Kongregacija Misija sestara Marije Pomoćnice kršćanima sastavni je dio Katoličke Crkve, pod Pontifikalnim pravom, posvećena apostolskim djelima, s javnim zavjetima i službenom skupinom Salesijanske obitelji Don Bosca. Misija Kongregacije je prije svega obrazovanje kroz izravnu evangelizaciju (missio ad gentes); obrazovanje žena, djevojaka i djece u selima; i obrazovanje mladih u formalnim i “neformalnim” školama. Također pruža zdravstvenu skrb siromašnima i potrebitima, radi na osnaživanju žena i uključuje se u društvo za njegovu transformaciju.

Pripadnost Salezijanskoj obitelji

Kongregacija je službeno prihvaćena kao skupina Salesijanske obitelji 8. srpnja 1986. Aspekti i vrijednosti MSMHC-a koji utjelovljuju salezijanski karizam su: misijska vitalnost koja očituje pastirsku ljubav Don Bosca; evangelizacija žena, djevojaka i djece – posebno siromašnih i trpećih; posvećenost misijskoj evangelizaciji i pratnji ljudi na njihovom vjerskom putovanju; Duh Obitelji; marijanska pobožnost; posvećenost evanđeoskom životu (zavjeti, molitva i asketizam) koji odražava duh Don Bosca; i posvećenost življenju Preventivnog sustava kao pastoralne i obrazovne metode i duhovnosti.

Trenutačna Situacija

Organizacijski stil Kongregacije tipičan je za Salezijansku obitelj. Vrhovni autoritet Kongregacije je Vrhovna Poglavarka koja preuzima ulogu Osnivača. Ona je pomoćena Generalnim vijećem koje se sastoji od šest članova, svaki s određenim zadatkom koji se obavlja u tesnoj suradnji s i pod vodstvom Vrhovne Poglavarke. Vrhovna Poglavarka i članovi Generalnog vijeća biraju se tijekom Generalnog kapitula koji se održava svakih šest godina. Osim Generalnog vijeća, postoji šest pokrajinskih poglavara i njihovi savjetnici koji vode šest geografskih pokrajina Kongregacije. Imenuje ih Vrhovna Poglavarka u konzultaciji sa svojim vijećem na razdoblje od tri godine. Kongregacija ima 1244 sestre u 205 kuća. U Indiji postoje šest pokrajina, delegacija u Italiji i subdelegacija u Africi. Africka misija/subdelegacija djeluje izravno pod nadzorom Vrhovne Poglavarke koja animira i upravlja zajednicama putem potpredsjednice i tročlanog vijeća. Svaka zajednica MSMHC-a vodi lokalna poglavarica (Animatorica) u mandatu od 3 godine i može biti ponovno imenovana na još jedan mandat.

Izazovi za Budućnost

Izazov s kojim se Kongregacija suočava je kako sačuvati misijsku vitalnost u srcima svojih članica protiv rastuće tendencije da ostanu inertne u svojim zonama komfora, tražeći očuvanje unutarnjeg i vanjskog statusa quo. Drugi izazov je nedostatak dovoljno obučenog osoblja za odgovor na sve veće zahtjeve misije, budući da Kongregacija prima brojne pozive za suradničko djelovanje kako iz inozemstva tako i u Indiji. Do danas su misijska dostupnost i vitalnost otvorile put mnogim važnim izborima koji su doprinijeli rastu i proširenju Kongregacije te njezinoj apostolskoj učinkovitosti i plodnosti. Još jedan izazov je nedostatak dovoljno obučenog osoblja za službu formiranja i praćenja mladih sestara koje sudjeluju u različitim apostolatima, posebno u udaljenim i udaljenim misijskim područjima. Kongregacija predviđa radikalnu obnovu posvećenog života i misije u svjetlu vizije Osnivača. To je neprekidan put studiranja, razmišljanja, prosudbe, odricanja i rizika. Ovo neprestano izazovno proces donošenja odluka poziva na vjernost osnivačkom karizmu i molitveno jedinstvo s Duhom Svetim kako bi se potaklo na kreativno razmišljanje, hrabro djelovanje i čvrste korake prema željenoj radikalnoj obnovi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)