Zajednica Don Boscovih misija
Zajednica Don Boscovih misija

Zajednica Don Boscovih misija

Osnivač i Povijest

Osnivanje datira iz 1982. godine, temeljeći se na reinterpretaciji povijesti Kongregacije “CMB” (Maria Missionarica). Ovo je omogućilo prepoznavanje “osnovnog elementa” u originalnoj inspiraciji koja se pojavila tijekom euharistijskog slavlja u Rimu. U tim ranim godinama, osnivač, đakon Guido Pedroni, osnovao je prvu misijsku grupu (1983.) koja je uključivala najprije neke animatorice iz Oratorija Presvetog Srca u Bologni i, nakon nekoliko mjeseci, neke mlade osobe koje su dale oblik i snagu rastućoj grupi. Prvotno je misijsko polje bila Etiopija, koju je Imenovana kuća salezijanskog Lombardsko-Emilijanskog Ispatulata bila uključena u projekt Afrike.

Povijest od osnutka do danas

Kasnije se “misijska” pozornost usmjerila s jednakom strašću prema obrazovnoj aktivnosti u “Misijskoj provinciji”, koja je sve više postajala “svjedočanstvo životom”. Zajednica se osnovala kao civilno društvo s odgovarajućim statutom 1994. godine; konačno ju je Crkva odobrila sa Zakonom života 2004. godine; i konačno je primljena uredbom u Salezijansku obitelj 15. siječnja 2010. godine. Osnivanje je uključivalo nekoliko osoba koje su u ranim godinama činile “Majčinski šator”, jezgru prvotnog zajedništva, zajedno s osnivačem. Zajednica se proširila u nekoliko zemalja s oratorijima, obrazovnim centrima i domovima za prihvat, osnivanjem skupina i šatora; ovi potonji su jezgra koja animira cijelu zajednicu. Tijekom godina, reinterpretacija povijesti rezultirala je prilagodbom statuta i Zakona života. Izuzetno važno bilo je slavlje dviju svjetskih Općih sabora 2010. i 2016. godine. Brojni članovi Zajednice svjedočili su svojim životima o misijskom aspektu u različitim zemljama: iz Italije prema Etiopiji, Madagaskaru, Burundiju, Haitiju i Gani; iz Madagaskara prema Burundiju i Haitiju; iz Burundija prema Gani; iz Argentine prema Gani i Haitiju; iz Čilea prema Haitiju. Zajednica zna i vjeruje da “je ključno omogućiti ljudima da se susretnu, jer tako ideje kruže i stvara se zdrava zajednička energija.” Obuka i promicanje zajedničkog duha pružili su mnoge prilike za susrete u Italiji za članove iz svih zemalja gdje je prisutna zajednica. Također su organizirani susreti između grupa CMB-a u Južnoj Americi.

Identitet

Od 1983. godine, Zajednica vidi tri temeljne stupove svojeg identiteta: Jedinstvo, Ljubav i Bitnost. Zajednica se prepoznaje kao zajednica u pokretu od 1988. godine. Otkriće očinstva koje proizlazi iz povijesti, originalan način življenja Preventivnog sustava temelji se na četiri dinamička glagola (vjerovati, poticati, uključivati, stvarati), te posjedovanje specifične duhovnosti (Duhovnost Traženja) omogućilo je oblikovanje originalnog karizmatskog identiteta, prema onome što je don Pascual Chavez sdb, bivši Vrhovni poglavar Salezijanskog Družba želio za grupe unutar Salezijanske obitelji. Oduvijek je bilo ključno uključiti i dijeliti s lokalnim ljudima različite vrste aktivnosti, poticati interes i znatiželju uz čvrsto i neprestano obrazovanje, postupno dijeliti odgovornost za aktivnosti i projekte. Stvarati istinske i duboke odnose na najširem mogućem razini, vjerovati da je Gospodin prvi graditelj ovih odnosa, jer kroz ovaj put postaje sve snažnijim i živim osjećaj pripadnosti Zajednici i Crkvi u Duhu posvećenja mladih. Neprestano traženje Božje volje, a posebno kako i gdje je “primijeniti”, prijevod je Duhovnosti Traženja, uvijek svjesni da se obrazovni horizonti i način života vjere konstantno šire prema periferiji koja proširuje granice. Ključne i specifične karakteristike su Predanost i Stanje Misije. U putu obuke od najmanje pet godina, postoje neki oblici predavanja pred Bogom i Zajednicom, put “pedagoške” prilagodbe, ali i postupak postupnog i dubinskog pripadništva CMB-u. Prvi korak je Prijem, slijedi Čin Obveze, zatim Čin Vjere; na kraju dolazi Čin Predanosti, koji Zakon života naziva srednjim činom obećanja i zavjeta. Emitiranjem Čina Obveze, mogu se dobiti posebne zadatke od Glavnog starješine, prema posebnom obliku poslušnosti nazvanom “konvergencija”.

Trenutno stanje

Promicanje prisutnosti CMB-a znači uključivanje mladih i odraslih kako bi rasli u vjeri kroz put zajedništva i posvećenja, nudeći konkretnu predanost najsiromašnijoj djeci prema vlastitom salezijanskom identitetu Zajednice. Trenutno CMB broji 400 članova u 18 grupa različitih razina članstva, prisutnih u 7 različitih zemalja.

Izazovi za budućnost

Razmišljanje o stanju misije, koje se očituje u kontinuiranoj predanosti Bogu, Zajednici i djeci, dovelo je cijeli CMB na razmatranje stalnog đakonata. Diakonija Marije prema Gospodinu može biti model, tako da članovi Zajednice, ostajući u Zajednici, mogu primiti sakrament svetog reda postajući stalni đakoni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)