“Tvoja te vjera spasila”
“Tvoja te vjera spasila”

“Tvoja te vjera spasila”

Evanđelje po Luki

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

RAZMATRANJE

U tišini svakodnevnog života, susrećemo Isusa na neočekivanim mjestima. Evanđelje o susretu Isusa i gubavaca otkriva nam dubinu Božje ljubavi i milosrđa. Gubavci su bili izopćeni, progonjeni bolom neizlječive bolesti, ali i društvenim izgnanstvom. Njihov je susret s Isusom bio vapaj nemoćnih, krik potrebitih. Kao i gubavci, i mi nosimo svoje terete, svoje rane koje često skrivamo od svijeta. No, poput njih, imamo priliku susresti Isusa i pronaći ozdravljenje u Njegovoj prisutnosti.

Sveti Alojzije Variara, često nazivan “anđelom gubavaca”, postao je svjetlo u tami tih obespravljenih života. Njegova svetost ne proizlazi iz spektakularnih djela ili herojskih podviga, već iz jednostavnosti i predanosti svakodnevnim susretima. Varirarina ljubav prema gubavcima nije bila samo gesta milosrđa, već duboka predanost služenju onima koje je društvo odbacilo.

U našim vlastitim susretima s gubavcima današnjice, možda ne u doslovnom smislu, već u obliku onih koje društvo odbacuje, nalazimo priliku da hodamo stopama Alojzija Variare. Njegov život nas potiče da ne zaziremo od susreta s bolnim, odvojenim i odbačenim. U tim trenucima, gdje god se nalazili, možemo postati poslužitelji ljubavi.

Evanđelje nam priča o tom susretu između Isusa i gubavaca, gdje je Isus, protivno društvenim normama, pružio svoju ruku ljubavi. Gledao je iznad bolesti, iznad izolacije, i vidio čovjeka. Njegov dodir bio je iscjeljujući; ruka koja je vraćala dostojanstvo onima koji su bili lišeni istog.

Variarino posvećenje gubavcima nije bilo samo fizičko. Bio je to poziv na prepoznavanje lica Kristova u svakom gubavcu našeg vremena. Kao da je sam Isus hodao s Variarom, hrabreći ga u teškim trenucima, dijeleći s njim radosti služenja i boli odbačenosti.

Razmatrajući ove stvari, pitamo se koliko često propuštamo priliku vidjeti Kristovo lice u onima koji su društveno marginalizirani, u onima čije patnje ne osjećamo izravno. Variara nas uči da svetost nije rezervirana samo za velike događaje, već je često skrivena u tišini naših susreta s onima kojima je potrebna ljubav.

U ovom Božićnom vremenu, gdje svjetla bljeskaju i radost ispunjava srca, neka nas život Alojzija Variare potakne da donosimo svjetlo onima u tamnim kutovima života. Neka naša ljubav bude poput Isusove ruke koja dodiruje srca obespravljenih. Svetost u svakodnevnici ne znači spektakularna djela, već jednostavno ljubiti, služiti, biti prisutan u životima onih koji to najviše trebaju.

Ovog Božića, neka nam Variara bude uzor kako postati “anđeli gubavaca” u svijetu u kojem živimo. Neka naša ljubav bude odraz Božje ljubavi, koja se daruje ne birajući mjesto i vrijeme. U toj jednostavnosti susreta, u malim trenucima ljubavi, možemo doživjeti istinsku svetost koja će ozariti svakodnevicu naših života.

Više o ovome svecu možete pročitati na sljedećem linku: Variara

2 Comments

  1. Tako je malo potrebno postati “anđelima gubavaca”. Pomoć starijem ili nemoćnom kojem je čak i niskopodni tramvaj prepreka – hvala je onaj pogled pun zahvalnosti i topline. Kad smo zadnji puta nekome pomogli odnijeti nešto iz trgovine? Kad smo saslušali osamljenu susjedu? Kada smo otišli susjedu po lijekove, iznijeli smeće do spremnika? Kad smo zadnji puta ustupili svoje mjesto u tramvaju?
    Mala sitna djela, male pomoći, mali napori, ali ostavljaju toplinu u srcu i spoznaju da smo učinili nešto plemenito i dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)