O sudu
O sudu

O sudu

Čim napusti tijelo, duša se odmah pojavljuje pred božanskim Sucem. Prva strašna stvar koja prati taj prizor jest da će duša biti sama pred Bogom koji  proniče, koji poznaje i najskrivenije predjele tvoga srca, svaku tvoju misao.  Što ćeš ponijeti sa sobom? Ponijet ćeš ono malo dobra i zla što si ih za života činio: refert unusquisque prout gessit sive bonum, sive malum (svaki će dobiti što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo; usp. 2 Kor 5,10). Neće biti ni isprika ni izlika. Iznad tebe će biti strog sudac, s jedne strane grijesi koji te optužuju, s druge strane demoni spremni izvršiti osudu, u tebi uznemirena i tjeskobna savjest, ispod tebe pakao koji čeka da te proguta. U tom tjesnacu, kamo bi pobjegao? Blago tebi, sinko moj, ako si činio dobro za života. Tada će božanski Sudac otvoriti knjigu savjesti i započet će ispit: Iudicium sedit et libri aperti sunt (Sud sjede, knjige se otvoriše; Dan 7,10).

Božanski sudac će reći: Tko si ti? Ja sam kršćanin, odgovorit ćeš. Dobro, ako si kršćanin, pogledat ću jesi li živio kao kršćanin. Onda će te podsjetiti na tvoja obećanja kod svetog krštenja, u kojima si se ti odrekao đavla, svijeta, tijela; podsjetit će te na milosti koje ti je dao, na sakramente, propovijedi, poruke, upozorenja ispovjednika, opomene roditelja; sve ćeš to moći jasno vidjeti. Ali ti si, reći će božanski Sudac, unatoč tolikim darovima, tolikim milostima, ah, loše odgovorio na svoja obećanja! Kad si došao u dob u kojoj si me upoznao, počeo si me vrijeđati lažima, nisi poštivao Crkvu, bio si neposlušan svojim roditeljima i nisi vršio svoje dužnosti kako si morao. Da si barem s godinama popravio svoje ponašanje, ali što si bio stariji, ti si sve više prezirao moj zakon. Izostajao si od mise, nisi poštivao blagdane, psovao si, ispovijedao se površno, katkada i svetogrdno, sablažnjavao si svoje drugove; eto, to si činio umjesto da mi služiš. Tada će se povrijeđen okrenuti prema sablažnjenima i reći: vidiš li onu dušu koja hoda grješnim putom? Ti si je svojim sablažnjivim razgovorima naveo na zlo. A kao kršćanin morao si dobrim primjerom poučiti svoje prijatelje da pođu putom koji vodi u raj, a ti si izdao moju krv i poveo ih putom propasti. Vidiš li onu dušu dolje u paklu? Ti si je svojim zlob￾nim savjetima udaljio od mene. Sad će tvoja duša platiti za onu dušu koju si upropastio svojim sablaznima: Repetam animam tuam pro anima illius (Traži se tvoja duša za dušu njihovu). Što ti se čini, sinko, kakav je to ispit? Što kaže tvoja savjest? Još imaš vremena, zatraži od Boga oproštenje svojih grijeha i iskreno obećaj da nećeš više griješiti. I kad budeš podnosio vrućinu ili studen ili glad ili žeđ, bolest ili koje druge neugodnosti, trpi to i prikaži Gospodinu kao pokoru za počinjene grijehe.

Vidjevši strogost božanskog Suca koju pokazuje prema grješnicima, oni će se pokušati opravdavati nekom isprikom ili izgovorom, da nije znao da ga čeka tako težak ispit, ali njemu će biti rečeno: zar nisi slušao propovijedi, zar nisi čitao onu knjigu u kojoj je pisalo što ću sve tražiti na sudu? Duša će se uteći Božjem milosrđu, ali milosrđe neće biti dosegnuto jer sa smrću završava i vrijeme milosrđa. Uteći će se anđelima, svecima, Djevici Mariji, a ona će im u ime sviju odgovoriti: sad tražiš moju pomoć? Nisi me htio kao majku za života pa te ne prepoznajem više kao sina, ne poznajem te: nescio vos. Kad grješnik bude vidio da nema kamo, zvat će planine, zvat će kamenje da ga pokriju, a oni se neće ni maknuti; zazvat će pakao koji će se otvoriti: Inferius horrendum chaos (Strašni podzemni kaos). U tom trenutku neumoljivi će Sudac izgovoriti strašnu presudu: slugo nevjerni, odlazi od mene, moj nebeski Otac te je prokleo i ja te proklinjem; odlazi u vječni oganj da se mučiš i jaučeš s đavlima u beskonačnu vječnosti: Ite, maledicti, in ignem aeternum (Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni. Mt 25,41). Kad čuje ove riječi, duša će biti predana đavlima, a oni će je pograbiti i baciti u ponor patnje, bijede i vječnih muka. Zar se ne bojiš takve presude? Ah, za ljubav Isusa i Marije, pripremi se dobrim djelima da čuješ povoljnu presudu i zapamti: koliko god je strašna izgovorena presuda nad grješnikom, toliko utješniji bit će Isusov poziv onima koji budu živjeli kršćanski. Dođi, reći će mu se, primi u posjed slavu koju sam ti pripra￾vio. Služio si mi i sada ćeš vječno uživati: Intra in gaudium Domini tui (Uđi u radost gospodara svoga. Mt 25,21). Isuse moj, daj mi milost da budem jedan od onih blagoslovljenih; Djevice Presveta, pomozi mi, čuvaj me u životu i na času smrti, a osobito kad se pojavim na sudu pred tvojim božanskim Sinom.

2 Comments

  1. Isuse i Marijo, slavni Sine Božji, slavna Majko Božanskog Sina, pomozite mi i usmjeravajte me životnim putevima dok još ima časa, jer znam, budem li radio po vašim naputcima, sigurno neću osjetiti vječiti plamen, jauk i škrgut zubi. Ujedno molim za jedno objašnjenje – u ovom tekstu nigdje nije navedeno da nam Sudac može dodijeliti, zemaljskim rječnikom rečeno – popravilište, odnosno čistilište. Je li negdje spomenuto u Bibliji?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)