O vječnim kaznama
O vječnim kaznama

O vječnim kaznama

Imaj na umu, sinko, ako odeš u pakao, iz njega nećeš nikada izaći. Tamo ćeš  trpjeti sve muke svu vječnost. Proći će stotinu godina otkako si u paklu, proći  će i tisuću godina, a bit će kao da je pakao tek počeo: proći će stotine tisuća,  stotine milijuna godina i vjekova, a pakao će još uvijek biti na početku. Kad bi anđeo nekom osuđeniku donio vijest da ga Bog želi osloboditi iz pakla kad prođe toliko milijuna vjekova koliko je kapi kiše, koliko je lišća na stablima ili zrna pijeska na obalama svih mora, ta bi novost donijela najveću utjehu osuđeniku koji bi rekao: istina, moraju proći toliki vjekovi, ali će svemu tome jednoga dana ipak doći kraj. Ali zamisli: svi ti silni vjekovi prođu, a pakao još uvijek na početku. Svaki bi se osuđenik rado dogovorio s Bogom: Gospodine, produži mi dane patnje koliko želiš, neka ove moje patnje traju koliko god ti odrediš, dovoljno je da mi dadneš nadu da će jednoga dana završiti. Ali ne, taj kraj neće nikada doći. Kad bi jadni osuđenik mogao samoga sebe zavarati i sebi polaskati govoreći: tko zna, možda mi se Bog jednoga dana smiluje i izbavi me iz ovog bezdana! Ne, osuđeniku će neprestano biti pred očima presuda njegove vječne nesreće. On će ponavljati: zar sve ove muke, ovaj plamen, ovi krici doista nikad neće prestati. Odgovor će biti: ne, nikada. Zar će to tra￾jati zauvijek? Zauvijek, cijelu vječnost. Zauvijek, cijelu vječnost, ispisivat će vatra; zauvijek, cijelu vječnost, pisat će na vrhu mača koji probada; zauvijek, cijelu vječnost, s onim đavlima koji te muče; zauvijek, cijelu vječnost, na vratima koja se nikad više neće otvoriti. Ah, prokleti grijeh! Kakve sve muke spremaš onomu tko te počini! Ah! Nikad više, nikad više neću griješiti.

Ono što te može najviše uplašiti jest pomisao da je ta paklena vatra tu ispod tebe; dovoljno je počiniti jedan smrtni grijeh da se u nju upadne. Što možeš  učiniti, što možeš reći kad se nađeš u njoj daleko od Boga, zauvijek lišen raja?  Podignut ćeš posljednji put svoj pogled k nebu i u potpunoj odbačenosti reći:  zbogom drugovi moji, zbogom prijatelji! Vi ćete se nastaniti u kraljevstvu sla￾ve; zbogom oče, majko, braćo, sestre, vama vječna radost, meni vječne muke. 

Zbogom anđele čuvaru, anđeli i sveti u raju, nikada vas više neću vidjeti; zbogom Spasitelju, zbogom sveti križu, presveta krvi za mene uzalud prolivena, ja vas nikad više neću vidjeti. Od ovoga trenutka prestajem biti dijete Božje i zauvijek ću biti rob đavlima u paklu. Razumiješ li, sinko, to što čitaš? Vječna kazna za samo jedan smrtni grijeh. Upotrijebi sva moguća sredstva da ga izbjegneš. Ako te savjest grize zbog kakva grijeha, idi odmah, ispovjedi ga i počni novi život. Izvrši sve ispovjednikove savjete, izbjegavaj grješne prigode, loše društvo, a ako te Bog zove da ostaviš svijet, spremno se odazovi. Svaka stvar koja se čini da se izbjegnu vječne muke neznatna je, ništa je: Nulla nimia securitas ubi periclitatur aeternitas (Ništa nije sigurno gdje se riskira vječnost; sv. Bernard). Ah, koliki su ostavili svijet, domovinu, rodbinu i pošli u spilje, u pustinje, živeći samo o kruhu i vodi, ponekad samo od korijena trava, a sve to da bi umakli paklu! A ti, što ti činiš? Toliko si puta grijesima zaslužio pakao, a što poduzimaš? Padni do Božjih nogu i reci: Evo me, Gospodine, spreman  sam činiti sve što želiš; udari me svakim zlom u ovom životu, samo da spasim svoju dušu.

4 Comments

 1. Marina

  A sto ako smo ne znajuci propustili vec kao obracenici sNsu….sto ako i nas duhovnik nije znao pomoci a htio je…znati u du bini duse a molit Boga da to nije istina…Bog tada dopusta d vidis sto si ga mio umjesto se i u strahu prepustio se Njsgovu pozivu, zar ne?
  Meni vise nitko ne zeli po.oci…od egzor ist nadalje….svi kojima sam vjeroval i branila ih u vjeri i Cfkvi izdali .e kao i linecnici…ja sam izdala tada u sljepoci najblize kad im je naj ise trebalo…sad doovno i gjelesno i duhovno …pomalo oxustJuci…. cekam kraj s von..a oko mene znaci nece biti Njegove Mile Ruke sMo da me podigne vec sile pakla?

  Tko me od djetinjstva predao to.e?.od najranijih dana sjecam se straho i istodobno Njegova dodir, ali najma je skretanne i tvtdoglavost od nelrestana odbacivanja u mojoj o itelji nadjacala su svugdje ogro.nu Milost Njegovu! Mozete li mi pomoci prine no sto odem s ove zemlje?

  1. Branimir

   Naravno da nam se moze pomoci , kako nam naš dragi don kaze u ispovijedi- ja te odrjesujem od tvojih grijeha, i od onih kojih mozda nisi ni svjestan! Znaci , samo odlaženje na ispovijed i kajanje- tvoje/moje/naša srca postaju čista ! “Čisto srce stvori mi Bože, duh svoj obnovi u meni ” 🙂

 2. O Boze moj stavi pred Nas sve nase grijehe da SE cisto I pravednu ispovidimo.Ispovid je Sakaramenat mogla bi vam do sutra svjedocit..Samo Iz duse zamislit kad SE ispovidite zatvorite oci zamislit da ste ispod Kriza Na kal ariji .Da smo mi koji smo ga svojima grijesima razapeli da on trpi radi nas radi mene .I samo sve recite jer se Isusu ispovidate niste Sbeceniku Isus oprasta .Svecenik kaze ja te odresujem A sto je Isus rekao kome odrisite biti ce odriseno i na mebesima .AKO ISPOVID NIJE DOBRA VJEST JA NE ZELIM CUTI NIJEDNU DOBRU VJEST AKO ISPOVID NIJE DOBRA VJEST TO JE DIVNI SAKARAMENAT KOJI NAM JE ISUS OSTAVIO TO JE MILOSRDE TO JE NAJACI EGZORCIZAM. OH KOJA OBLAKSICA KAD KRISTOV SVECENIK KAZE JA TI OPRASTAM U BITI ISUS TI OPRASTAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)