Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”
Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”

Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”

Težnja svakog čovjeka od djetinje dobi je imati obitelj. Tim putem nas vodi život, ostvarujemo ga, živimo u okružju blagodati i radosti, prepreka, strahova i pobjeda. Ponekad uspijevamo pronaći još jedno takvo okruženje u kojem možemo na isti način biti prihvaćeni, voljeni i naučeni davati sebe.

 Zovem se Ana, majka troje djece, supruga, a odnedavno i baka. Salezijansku obitelj upoznavala sam postupno, prvotno promatrajući i oduševljavajući se radom neumornih, uvijek nasmiješenih svećenika koji odgoju daju višu razinu stvarajući ozračje radosti u svakom segmentu svoga djelovanja, a  tijekom vremena, kroz školovanje i animatorstvo svoje djece, otkrivala sam veličinu don Boscove karizme, njegov život, snove i ostvarenja. Cjelovito jedinstveno iskustvo i nezamjenjiv put, za kojeg sam naposlijetku uvjerena da je odabrao mene pa se ne usuđujem taj odabir nazvati svojim djelom.

Početci mog suradništva ukorijenjeni su u jednom zajedničkom projektu roditelja i animatora na  Oratorijanskom ljetu. Suradnja je izrodila niz raznolikih aktivnosti, ideja i kreacija kroz dramsku i novinarsku radionicu i trajala nekoliko godina. Trudila sam se da svoje sposobnosti i vještine prenesem drugoj djeci pomažući im da  oslobode svoju kreativnost. Te prve godine, još u formaciji za salezijanku suradnicu, bile su blagodat i donosile su mi neizmjernu radost prelijevajući se u odanost jednoj novoj obitelji koja je odgajala mene da bih mogla, duhovno bogatija, svoju dotadašnju mlakost u vjeri zatomiti i početi otvarati srce davanju. Obećanje je dolazilo slijedom, a radost se prelijevala u poziv.

Duh svake obitelji, pa i ove naše, don Boscove, donosi, uz obilje ljubavi, i odgovornost. Nastojim slijediti put koji mi je osvijetljen i  ostvarivati svoje laičko poslanje. Posebno sam vezana za mlade, a briga za mlada bića prisutna je i u mom profesionalnom pozivu učiteljice/odgajateljice, no otkad sam prepoznala don Bosca kao svog cjeloživotnog učitelja, sve je jednostavnije.

 Ponekad se u mom poslanju salezijanke suradnice primjećuju, kao i u životu jerihonske ruže, sušna razdoblja, ali dovoljno je samo nekoliko kapljica poticaja da opet sve oživi. U takvim trenutcima, kada pokleknem, zastanem ili posumnjam, često se sjetim Isusovih riječi:

 ,,Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod svoj donosite i rod vaš da ostane“. (Iv 15,16)

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)