Proslava don Bosca u Splitu
Proslava don Bosca u Splitu

Proslava don Bosca u Splitu

Posljednjeg dana mjeseca siječnja, Župa Marije Pomoćnice na Kmanu svečano je proslavila blagdan utemeljitelja salezijanskog reda svetog Ivana Bosca. Centralno Euharistijsko slavlje u ispunjenoj crkvi predvodio je biskup u miru gospićko-senjske biskupije monsinjor Mile Bogović. U propovijedi se prisjetio glavnih don Boscovih djela, ali je i naglasio važnost don Boscovih pedagoških metoda u djelovanju Crkve danas. Zahvalio se i hrvatskim salezijancima što su svojom odnedavnom prisutnošću u Mukinjama pokraj Plitvica,  donijeli duh don Bosca i mladima gospićko-senjske biskupije.

Na jutarnjoj su misi bili prisutni štićenici i djelatnici centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“. Blagdan Ivana Bosca ujedno je i njihov dan škole pa je nakon mise u oratoriju organizirano i kratko druženje. Učenici osmog razreda škole Plokite pripremili su dva skeča, a animatori su pjesmom i plesom dodatno uveličali radost preko 200 prisutnih štićenika.  U 17 i 30 župnik don Anto Adžamić predvodio je misu i udijelio blagoslov djelatnicima i učenicima osnovne škole Kman-Kocunar.

Sam blagdan bio je samo kruna bogate  trodnevnice organizirane od strane salezijanaca na Kmanu i aktivnih župljana u čast sveca koji iz dana u dan oduševljava sve više vjernika grada Splita. Uoči trodnevnice, na blagdan svetog Franje Saleškog 24. siječnja, salezijanka suradnica Ljiljana Matković održala je prezentaciju o životu i duhovnosti svetog Franje Saleškog po kojem su salezijanci dobili i ime. Sveti je Franjo učio da se svetost može postići na svakom mjestu, položaju, zvanju, poslu i da je prilagođena svakom čovjeku. Baš takvo učenje učinilo je da salezijance najčešće susrećete na igralištima i ulicama kako prenose don Boscov nauk mladima. Trodnevnicu je predvodio nedavno zaređeni salezijanac don David Leskovar. Iako mu je ovo bila prva trodnevnica na svećeničkom putu, način propovijedanja blizak mladima, produhovljenost i stručnost u prenošenju Božje riječi, ostavili su jak dojam na župljane i može se reći da je opravdao poziv župnika na Kman. Kroz tri dana trodnevnice razmišljalo se o don Boscovu snu Bitka na moru i trima njegovim ljubavima: Mariji, euharistiji i papi. Prvi dan govorilo se o Mariji koja je bila njegova vjerna pratiteljica na životnom putu, pomoćnica u svim nevoljama, kojoj duguje sva ostvarenja i uspjehe. Nakon mise održano je Klanjanje pred Presvetim u kojem su župljani okrijepili dušu uz izmjenu pjesme, molitava, blagoslova i tišine.

Drugog dana župljanima je prikazana važnost Euharistije  kao srca i središta života svakog vjernika. Nakon mise u oratoriju je priređen kratki program za sve župljane. Tematski je bio vezan na ulogu oca u obitelji, jer je upravo ovu godinu nadbiskup Marin Barišić proglasio kao godinom oca. Program su pripremili salezijanci suradnici i animatori, a pjesmom je uveličan od strane Župnog benda Gloria. Centralni dio programa bio je dvadesetominutni igrokaz Bog u metrou u kojem su salezijanci suradnici zajedno s animatorima pod vodstvom suradnice Mirande Banovac okupljenima prikazali kako se Boga može pronaći u svakom trenutku i na svakom mjestu. Igrokaz bogat dinamičnim dijalozima i zanimljivim porukama zainteresirao je publiku pa su glumci više puta pljeskom pozvani na bis.

Treći dan razmatrala se uloga pape u kršćanskom životu. Don Bosco je bio živi primjer sinovske odanosti i vjernosti papi i Crkvi. Poznato je i njegovo proročanstvo da će upravo kardinal Gioacchino Pecci biti izabran za papu (Lav XIII.). Kasnije, prepoznavši to proročanstvo, Lav XIII. je i sam postao salezijanac suradnik. Poštovati papu, poštovati svoje svećenike, nikad ne govoriti loše protiv njih, pomagati im i za njih se moliti, ostati uvijek vjeran nauci Crkve i ljubavi prema svetom Ocu, misao je koja je vodila svetog Ivana Bosca u njegovom djelovanju. Nakon večernje mise, održana je radionica za roditelje krizmanika i predkrizmanika. Sa željom da nastave dobra iskustva prigodnih susreta s roditeljima, salezijanci suradnici i pripravnici, uz suradnju nekoliko zauzetih župljana, osmislili su i vodili susret na temu „Očinstvo – dar i zadatak“, čime su se uključili u pastoralni plan Hrvatske biskupske konferencije. „Na susretu je sudjelovalo osamdeset roditelja, podijeljenih u šest radionica. Voditelji su pomogli roditeljima da prepoznaju važan problem koji se očituje u krizi očinstva. Suvremeni očevi sve manje su prisutnu u životu svoje obitelji: neki zbog prezauzetosti poslom, neki zbog nedostatka motivacije da vrijeme u obitelji provode na pravi način, a neki zbog rastave gotovo nestaju iz života svoje djece. Mnogi s pravom tvrde da živimo u društvu bez oca“ rekao je Duje Vuletić, jedan od voditelja radionice. Sudionici su zaključili da je na tim temeljima potrebno obnoviti i oživjeti ulogu očinstva. Roditelji nisu skrivali svoje zadovoljstvo ovakvim oblikom susreta, te su zaželjeli njihovo češće održavanje.

Ispunjena crkva, bogat program i sve veći broj aktivnih župljana, pokazatelj su da je don Bosco i danas živ na Kmanu, da nam jasno govori, okuplja nas, gradi zajedništvo i upućuje nas kroz konkretnu ljubav u svakodnevni apostolat.

Matej Sunara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)