Blagdan Franje Saleškog na Kmanu
Blagdan Franje Saleškog na Kmanu

Blagdan Franje Saleškog na Kmanu

Proslava blagdana svetog Franje Saleškog prilika je da se crkva sjeti svih književnika, katoličkih pisaca i novinara kojih je sveti Franjo zaštitnik. Salezijanska župa Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu organizirala je prigodan program za župljane i novinare grada Splita.

Program je započeo Svetom Misom koju je predvodio župnik don Ivan Terze. U propovijedi je naglasio važnost novinara u društvu radi širenja istine te je objasnio zašto je Don Bosco salezijansku Družbu na poseban način povjerio svetom Franji Saleškom po kome su i dobili naziv Salezijanci. Prema sv. Franji Saleškom prava pobožnost mora moguća je na svakom mjestu, položaju, zvanju, poslu, samo mu uvijek mora biti primjerena i prilagođena. Zbog Franjina žara u radu za spas duša, zbog njegovog gorljivog rada u obrani katoličke vjere i zbog njegove blagosti prema svima, pogotovo prema najpotrebitijoj mladeži don Bosco je svoj prvi oratorij, temeljnu ustanovu za odgoj mladeži, nazvao upravo po njemu.

Nakon svete mise u dvorani salezijanskog centra za mlade “Ivan Pavao II” održan je okrugli stol na temu “Slika crkve u medijima” u organizaciji salezijanaca suradnika. Gosti okruglog stola su bili Goran Andrijanić – novinar i bivši urednik vjerskog portala Bitno.net, Ivan Ugrin – novinar i urednik vjerskog portala Misija i Matej Sunara – novinar i voditelj splitskog tv-centra Laudato televizije. Gosti su prokomentirali komunikaciju službene crkve s medijima te iz svog kuta gledanja obrazložili zašto se crkva loše snašla u svijetu novih medija i društvenih mreža koji su postali najvažniji izvor informiranja za ljude, pogotovo mlade. Trojica gostiju imaju iskustvo rada u vjerskim privatnim medijima pa su se dotaknuli suradnje takvih medija sa službenom crkvom, a za kraj su ostavili malo aktualnih tema vezanih uz komunikaciju crkve u Hrvatskoj. Zaključili su da je crkvi nužno veće otvaranje prema laicima profesionalcima kako bi uspješno savladali nove kulture komuniciranja te da službena crkva mora imati više povjerenja u privatne projekte namijenjene širenju radosne vijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)