Zmija i krunica- II dio
Zmija i krunica- II dio

Zmija i krunica- II dio

Dok sam sa strancem razgovarao o užetu, o zmiji i tajanstvenom događaju, opazih dječake gdje skupljaju komade zmijskoga mesa i jedu. Odmah viknuh:

– Što radite, zar ste ludi? To meso je otrovno. Otrovat ćete se!
– Nije, ne, odgovarahu dječaci, baš naprotiv, posebno je ukusno!

Doskora se oni koji blagovaše meso, srušiše i postadoše tvrdi kao kamen. Neprestano sam opominjao, ali uzalud. Mnogi dječaci su i dalje blagovali. Vikao sam na jednoga, korio drugoga i trećega, neke sam čak šakom udarao, kako bih ih odvratio od toga. Ali uzalud. Mnogi su i dalje uzimali, padali na zemlju i zatim odrvenjeli. Pozvao sam u pomoć klerike i rekao neka pođu među dječake i paze neka nitko više ne uzima toga mesa. Nisam  postigao ono što sam želio jer su čak i neki klerici počeli jesti zmijsko meso. Zatim bi se onesvijestili i pali na zemlju. Bijah izvan sebe, bili su brojni oni koji su ležali u tako bijednom stanju.

Obratih se svom pratitelju: 
– Što to znači? Znali su kako je meso otrovno pa ipak su ga blagovali. Zašto?

On odgovori: Znaj “ANIMALIS HOMO NON PERCIPIT EA QUAE DEI SUNT” – Životinjski pokvareni čovjek ne shvaća ono što je Božje.

– Ima li pomoći u tolikom zlu?
– Da, ima!
– Koja?
– Jedino nakovanj i čekić!
– Kako? Staviti ih na nakovanj i tući čekićem?

On mi protumači:

Čekić označava svetu Ispovijed, a nakovanj svetu Pričest.  Ovim se oruđem treba služiti.Ova dva sakramenta bili su za don Boska spasonosno sredstvo. Isus s njima, po svećenicima čisti, jača i odlučno upućuje na, ne baš lake ni ugodne putove kreposti, svetosti!

(M.B. VII. str. 238; 244. god. 1862.)

One comment

  1. Nebrojeno puta učinimo nešto što nam se čini da je dobro i pošteno, a gledajući kroz “naočale” Božje pravde i pravde, činimo štetno.
    Uistinu, nakon što ono štetno stavimo na nakovanj i preoblikujemo čekićem, bit će dobro i pošteno. A, ima i lakši put – posavjetovati se, ako nemamo duhovnika, onda sa svećenikom, propovjednikom ili ispovjednikom, čijoj ćemo se prosudbi prikloniti s velikim povjerenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)