Magična svjetiljka
Magična svjetiljka

Magična svjetiljka

Bijaše početkom Marijina mjeseca – svibnja, kad je don  Bosko pripovijedao sljedeći san:

– Činilo mi se nalazim se u crkvi. Bila je ispunjena  dječacima, ali malo ih je pristupilo svetoj Pričesti. Uz ogradu  pred oltarom stajao je visok, crn kao gavran, čovjek, a na glavi  imaše rogove. U ruci je držao čarobnu svjetiljku kojom je  dječacima prikazivao razne stvari. Jednom je poklonio sliku živo  razigranog odmora. Navodio ga je neka se dječak zanima za svoju  omiljenu zabavu. Drugomu je prikazivao prošle igre, gubitke i  nadu u buduće pobjede. Trećemu je prikazao njegov rodni kraj s plodnim poljima, šetnjama i kućom. Nekom bi pokazivao učenje,  knjige i radno mjesto. Nekome voće i slatko vino koje je imao u  kovčegu. Nekima je prikazivao roditelje, prijatelje ili nešto drugo,  grijehe i novac koji si je prisvojio. Zato ih je malo pristupalo  svetim sakramentima. Neki su sanjarili šetnju i praznike i  puštajući sve na stranu – zaustavljali su se promatrajući stare  prijatelje i njihove zabave. 

– Znate li što znači ovaj san? Znači: sotona čini sve kako bi  dječake u crkvi rastresao i na taj način ih udaljio od svetih  sakramenata. Dječaci su toliko naivni pa to gledaju. Sinci moji,  treba razbiti tu sotonsku svjetiljku! A znate kako? Pogledati na  križ i postati svjestan – udaljiti se od svete Pričesti znači isto što i  baciti se u sotonske ruke. 

(M.B. VIII. str. 115. god. 1865.)

One comment

  1. Molim vas ako mi netko može dati savjet. Za razliku od dječaka, nemam tih problema tijekom sv. Mise i/ili boravka u crkvi, no kad kod kuće krenem moliti sv. Krunicu, uspijem biti u miru Božjem do početka četvrte desetice. Ne znam je li to posve psihički moguće da mi popušta pažnja i koncentracija, ali ja uz molitvu naglas u podsvijesti kao da počnem razmišljati što imam za napraviti tijekom ostatka dana.
    Obično onda prekinem molitvu, napravim stanku od desetak minuta i s uspjehom nastavim moliti preostale dvije desetice i Litanije.
    Hvala na savjetu, ako ga bude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)