Vjera bez djela ne ispunja zadaću nas vjernika, nas Salezijanaca suradnika
Vjera bez djela ne ispunja zadaću nas vjernika, nas Salezijanaca suradnika

Vjera bez djela ne ispunja zadaću nas vjernika, nas Salezijanaca suradnika

Kada su me upitali za ”suradničku srijedu” nekako nisam baš bila u filmu… uz puno drugih zadaća i obveza rekla sam.. dobro, pokušati ću… iako dočekah zadnje dane i ne napisah skoro pa ni jednoga retka.

Kako je to krenulo?

Prvi kontakti i saznanja o Salezijancima, Salezijanskoj karizmi, salezijanskim suradnicima, don Boscovim dobrovoljkama i svemu drugomu seže još u ”prošlo stoljeće” u 1989. godinu, kada smo suprug, naše djevojčice i ja doselili ovdje, kod sv. Ane, kupivši stan u Rudešu. Kroz sva životna događanja, obiteljska, profesionalna, crkvena, župna… jednoga dana pokojni don Franjo Marušić i don Nikola Pavičić pozvali su nas nekoliko ”mlađih” na susret Salezijanaca suradnika u Splitu. Tako je to krenulo. Različiti susreti, na različitim razinama… Mjesno vijeće, Provincijalno iliti danas Pokrajinsko vijeće, Regionalno vijeće… itd., različite zadaće i različita zaduženja u USS… mjesni koordinator, pokrajinski rizničar, pokrajinski koordinator … Formacije, sa Salezijancima suradnicima ”mlađima i starijima” na mjesnoj razini… i u svemu tomu prepoznavati, učiti, usvajati, odgovoriti na poziv na koji smo pozvani od Gospodina čineći sve kroz vlastite mogućnosti i sposobnosti darovane nam od Gospodina.

Raditi za mlade i sa mladima u našoj župi, npr. kroz organiziranje kestenijade, a prije toga zajedničko sakupljanje kestenja u Samoborskim šumama s našim Salezijancima, pomoć oko odlaska na don Bosco fest (kojega na žalost više nema), zajednički izleti, maškare i uz njih krasne krafne, kreativne radionice, dan bolesnika za Gospu Lurdsku… sve kroz ozračje zajedništva, međusobne ljubavi, radosti, veselja, sve u duhu don Bosca.

Uvijek, a i u odabiru profesije, još kao mladu djevojku, vodila me ljubav i želja pomoći čovjeku u potrebi i tako sam odabrala biti medicinska sestra i to sam osjećala kao jedan poziv od Gospodina. Već kao ”gotova” medicinska sestra bila sam i mentorica mlađim kolegicama u srednjoj školi, također i u višoj školi studenticama sestrinstva ali tada već kao Salezijanka suradnica poznajući stil i način odgoja našega učitelja mladeži, don Bosca, što mi je uvelike pomoglo u formiranju edukacije mlađih kolegica i kolega. Znali su mi reći kako sam drugačiji mentor i kako imam drugačiji pristup vođenja vježbi i predavanja uz samu bolesničku postelju i bolesnog čovjeka koji nas treba 24 sata. To je uvijek nešto što vas ispuni i daje poticaje kako biste bili još bolji i sigurni da je vaša misija na dobromu putu.

Svojevremeno sam bila krenula studirati teologiju i jako me je zanimao predmet o socijalnom nauku crkve, a uz to enciklike Pape Ivana Pavla II koje su govorile o pravu radnoga čovjeka, prava na rad, prava na dostojanstvenu plaću koju je radnik zaslužio za svoj rad kako bi mogao svoju obitelj uzdržavati i dostojanstveno živjeti od svog rada. Radeći i uz to učeći i mlade uvidjeh koliko puno nepravde ima u sustavu rada. Ugovori o radu, neispunjavanje i nepoštivanje prava ugovorenih u kolektivnim ugovorima, neprimjerenih radnih uvjeta, itd… i posljedično tomu kolegice su me predložile za angažman i rad u Sindikatu za medicinske sestre. Nisam bila baš oduševljena s prijedlogom i odgovor im bijaše kako ću razmisliti. Nekako u isto vrijeme radila se na svjetskoj razini revizija ”Pravilnika apostolskog života” našega udruženja Salezijanaca suradnika, danas znanom i zvanom ”Projekt apostolskog života”. Nakon prolaska kroz Statut PAŽ-a došli smo i do Pravilnika koji daje smjernice i utvrđuje pravila kako bi načela izražena u Statutu postala i djelotvorna. U I. poglavlju nam se govori o Apostolskom zalaganju Salezijanaca suradnika kroz četiri članka: Suradnici u Crkvi, Suradnici u društveno-kulturnoj stvarnosti, Udruženje u građanskoj i crkvenoj stvarnosti i strukture u kojima djeluju.

Kako ne bih pisala romane, skratiti ću…

U čl. 2. Salezijanci suradnici i salezijanke suradnice u društveno-kulturnoj stvarnosti u stavki 4. navodi se: ”Uključuju se, prema vlastitim sposobnostima i mogućnostima, u kulturne, sindikalne, društveno-političke strukture, s ciljem ostvarivanja i razvijanja općeg dobra. U skladu s evanđeoskim zahtjevima slobode i pravednosti zalažu se za poštivanje ljudskih prava, u skladu s tim, za ozdravljenje i obnovu mentaliteta i ponašanja, zakona i struktura sredine u kojoj žive.

Eto, to bijaše kao neki ”glas” koji me potaknuo da dadem privolu da me se kandidira za Predsjednicu Sindikata. Netko je i rekao kako je don Bosco bio prvi sindikalac koji je svojim dječacima osigurao posao i potpisao prve ugovore o radu s njihovim poslodavcima. I tako, dobivši većinu glasova od nas pet kandidata na izborima postah ”prva među istima”, a time i zadaću zauzimati se za opće dobro ne samo medicinskih sestara nego i svih zaposlenih u sustavu zdravstva, a također i javnih službenika kroz kolektivne pregovore s predstavnicima Vlade, poslodavaca i svih dionika koji su odgovorni i zaduženi za radno pravni status zaposlenika u tim sustavima.

Nije jednostavno ali vjera bez djela ne ispunja zadaću nas vjernika, nas Salezijanaca suradnika jer čineći dobro uz Božju pomoć nas uvodi u središte salezijanskog duha čija je pokretačka i objedinjujuća snaga ljubav, apostolska i pastoralna ljubav. Kako je i don Bosco osobno napisao u Pravilniku za suradnike o ujedinjenju kršćana u radu oko dobra, jer u svakom vremenu se držalo potrebnim povezivanje dobrih ljudi u međusobnom pomaganju oko činjenja dobra i udaljavanja od zla.

Kao i prvi kršćani, bez straha, ujedinjeni u jedno srce i jednu dušu, poticali su jedan drugoga da ostanu u vjeri i spremni pobijediti sve ono što im je svakodnevno prijetilo.

Dragi moji, evo djelića moga ”kratkoga” iskustva življenja salezijanskog poziva i nadam se da nisam ”fulala temu”.

Sve vas najsrdačnije pozdravljam i želim svako dobro u životu i radu ma gdje bili uz blagoslov Marije Pomoćnice i našega dragoga don Bosca.

Anica, SS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)