Biti FMA je za mene način da kažem Bogu HVALA!
Biti FMA je za mene način da kažem Bogu HVALA!

Biti FMA je za mene način da kažem Bogu HVALA!

Pitali su me zašto sam FMA (Kćer Marije Pomoćnice). Zašto sam Bogu posvećena, u zajedništvu sa sestrama, za mlade u duhu sv. Ivana Bosca i sv. Marije Dominike Mazzarello? Jer život koji nam Isus daje jest povijest ljubavi koja se želi združiti s našim i pustiti korijenje u tlo naših vlastitih života. Spasenje je poziv da budemo dio te povijesti ljubavi. Ono je živo i želi se roditi u našoj sredini kako bismo mogli donositi plodove tamo gdje jesmo, kakvi jesmo i s onima s kojima jesmo. (usp. Krist živi, 252). A ovo je komadić moje povijesti.

Uvijek sam vjerovala da dobro postoji, da je prava ljubav moguća i tragala sam za njom… Za Boga sam znala od rođenja. Tradicionalan kršćanski odgoj u obitelji bio je način na koji sam Ga upoznala u najranijem djetinjstvu. Bog me na poseban način privlačio u svojoj dobroti, uzvišenosti, ljepoti i ljubavi, iako mnogo toga o Njemu nisam razumjela. Ali molitva, upoznavanje Boga i promišljanje o Njemu su mi godili, a da ni sama nisam znala zašto.  Na dan krizme gledam svoje prijatelje iz razreda i čini mi se kao da su tu samo zato jer moraju, a za Boga ih nije briga. U tom trenutku shvaćam da ja želim nešto drugačije: želim odgovoriti tom Bogu, ne želim da ostane sam. Ne znajući što to znači i donosi, rekla sam svoj prvi jasni ‘Evo me! Ja sam tu za Tebe!’. Željela sam jednostavno nastaviti vjerovati u Njega i Njemu. I osjetila sam velik mir i radost. Nekoliko godina kasnije, sa 17 godina počinjem ozbiljno razmišljati o svom životu i budućnosti. Kao članica Zbora mladih varaždinske biskupije redovito sam prisustvovala različitim programima i duhovnim obnovama za mlade. U jednom trenutku imenujem 3 želje koje želim ispuniti u svom životu: imati najboljeg zaručnika (koji će me iskreno voljeti te mi biti podrška i pomoć na putu svetosti), s njime osnovati veliku obitelj, uz stalan posao profesorice – sve to po mogućnosti do moje 25. godine. Imala sam svoje planove. Bog isto. 😊

Sa svojih 17 godina po prvi puta odlazim na hodočašće s jednom molitvenom skupinom mladih. Tu se Bog jako našalio sa mnom jer sam na hodočašće išla iz potpuno krivih razloga, ali On je i to iskoristio na dobro. Sjećam se kako smo jednog dana imali pokorničko bogoslužje. Udaljena od svega što sam poznavala, od okoline i obitelji, od svega čime sam se inače bavila, napokon sam se suočila sama sa sobom. Bio je to trenutak kada sam shvatila koliko rana nosim u sebi, koliko neispunjenih želja za ljubavlju, razočaranja… Jednako toliko strahova pred novim i nepoznatim te strepnjom nad moje 3 želje… Ali istovremeno sam počela shvaćati i doživljavati koliko me Bog u svemu tome ljubi, čisti, oprašta i osposobljava za novi život oslobođen svih strahova zbog neispunjenih želja za ljubavlju te gorčine razočaranja. Doživjela sam oslobođenje koje se riječima ne može opisati, a srce mi je bilo ispunjeno. Postao je to razlog osmijeha koji mi otada tako olako ne silazi s lica. Za mene je to pobjeda Uskrsloga, danas Njegov potpis.

Po povratku s hodočašća i u dogovoru s grupom prijateljica, počinjemo postiti i moliti za naše buduće muževe. Kruh i voda. Svaki petak. Sa 17 godina! Moja obitelj je mislila da sam blago skrenula s uma… Nakon nekoliko mjeseci, dok sam molila u katedrali koja se nalazila nedaleko od gimnazije koju sam pohađala, u sebi sam začula tihi glas: „A što ako bih ja bio tvoj zaručnik?“ Zbunjenost, strah, odbacivanje, prekid posta i molitve, povlačenje u sebe, strah, strah, strah… To je, ukratko, ono što je uslijedilo. Sve dok nakon mjeseci borbe nisam priznala samoj sebi da i u meni postoji ta ista želja. I tako je sve krenulo. Uz pomoć i primjer sestara FMA i duhovnika prihvatila sam taj poziv na ljubav – i nisam požalila, a da me pitaju – opet bih učinila isto. Zato sam danas Bogu posvećena: da iz dana u dan opet kažem ‘da, tu sam, nisi sam’!

Kasnije, dok sam promišljala o tome kako bih željela živjeti taj svoj odgovor na Božju ljubav, sjetila sam se jedne jednostavne, normalne i radosne sestre koja mi je vodila formaciju animatora. Bila je to s. Maja Dolenec FMA. Obiteljski duh, uskrsna radost i jednostavnost života koje su tako tajanstveno izvirale iz nje probudile su u meni želju da i ja imam ‘to nešto’ u sebi. Danas u zajednici, pravoj školi svetosti, otkrivam kako je ‘to nešto’ intiman odnos s Bogom koji se svaka trudi živjeti u jednostavnosti, poniznosti, ljubavi, vjernosti i radosti. Na taj način potičemo na dobro jedna drugu i međusobno se obogaćujemo – Bogu na slavu i za spas mladih. U nebo se doista ne dolazi sam: zato živim u zajedništvu sa sestrama.

Salezijanska duhovnost otvorila mi je potpuno novu dimenziju života. Otkrila mi je da je moguće živjeti sveto već u malim i jednostavnim stvarima svakidašnjice, i kada si mlad i pun života! I da postoje toliki normalni i mladi ljudi koji radosno žive svoju vjeru i koji jednostavno vole život. Sve to je moguće jer se prije toliko godina jedan Ivan Bosco otvorio djelovanju Duha i rekao mu ‘DA’. Poput njega i Marija Dominika, odvažna, mudra i hrabra djevojka, potpuno predana u Božje ruke, svoj je život učinila darom za druge. U ta dva primjera svetosti prepoznala sam način na koji i ja želim živjeti svoj ‘DA’ Gospodinu – naviještajući Ga mladima. Zato sam FMA: jer želim svakoj mladoj osobi, punoj života reći da je Bog živ, normalan, blizu i da se zanima za svakog od nas. Kada Ga prihvatimo u svoj život, svetost postaje moguća, a život ljepši, radosniji i smisleniji. 

Biti FMA je za mene način da kažem Bogu HVALA zato što moj život čini ljepšim, radosnijim, smislenijim i ispunjenim.

Ne samo da ispunja želje – imam najboljeg Zaručnika, prve zavjete položila sam sa svojih 25 godina, imam ogromnu obitelj po cijelome svijetu, a poslanje mi se sastoji u odgajanju duša za Boga. On ispunja moj život. 😇

s. Andreja fma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)