BUDI PREPOZNATLJIVA U RADOSNOM SEBEDARJU DRUGIMA”
BUDI PREPOZNATLJIVA U RADOSNOM SEBEDARJU DRUGIMA”

BUDI PREPOZNATLJIVA U RADOSNOM SEBEDARJU DRUGIMA”

Moje je ime Adriana Žele.  Rodjena sam i živim u Lovranu,udovica sam, imam sina Marka.

Odrasla sam u kršćanskoj vjerničkoj obitelji, naša se kuća u starom gradu u koju su rado navraćali svećenici i časne sestre, voltom drži za crkvu.  Našu su župnu zajednicu Sv. Juraj mč. Lovran od 1955. do 1987.g. vodili  Salezijanci a od 1961. naše su sestre KMP otvorile svoj novicijat.  SDB i KMP u istoj kući i dvorištu dobitna je kombinacija, osobito za mene koja sam se tada pripremala za svoju Prvu svetu Pričest i Krizmu. Kroz 33 godine požrtvovnog rada u našoj župnoj zajednici Salezijanci su u meni kao i u mngim drugim mladima usadili prepoznatljiv salezijanski duh i stil.  Već sam od ranog djetinjstva upoznala Don Boscovu karizmu i evangelizacijsko djelo Marije Mazzarello. Molitva, pjevanje, pobožnosti, prijateljstva, radosna igra u župnom dvorištu, predivan osjećaj zajedništva i darovana ljubav učinile su moj život ispunjen i lijep.

Bivša sam učenica KMP i još mi odzvanja u ušima poticaj Magistre sestre Frančiške Škrbec “budi prepoznatljiva u radosnom sebedarju drugima, kao cvijet koji kući poklanja svoj miris i boju. Nastoj živjeti i raditi tako da i drugi osjete da na tebe mogu računati.”  To je put kojim hodim  i kojim ću dok bude Božja volja i dalje radosno koračati i nastojati činiti dobro,zlo nikomu.  Pedagogija dobrote + energija ljubavi.

Naučila sam zajedno sa SDB i KMP usvajati atraktivnu duhovnost svakidašnjice i nastojala rasti kao osoba prema don Boscovu trinomu dostojanstva, religioznosti i solidarnosti, koji mi je u životu puno pomogao u traženju smisla, istine, u dnevnoj potrebi za Bogom, u otvorenosti, ljubaznosti i komunikaciji sa svima.  U salezijanskoj Obitelji  sam se uvijek osjećala DOMA , znala da tu pripadam te  nalazila unutarnje zadovoljstvo i sreću.    

Salezijanka suradnica sam od 1983 god.  U Zagrebu sam 1989.  na Skupštini Udruženja Salezijanskih suradnika izabrana za Provincijalnu koordinatoricu Udruženja do 1995.g. Službu tajnice u USS obnašala sam u dva mandata.  Na mjesnoj razini sam u Mjesnom središtu  Marija Pomoćnica Rijeka bila tajnica i zamjenica mjesnog koordinatora. Te u mjesnom središtu Sv.Josip Rijeka zadužena za Odgoj i obrazovanje trajnu formaciju.   Kroz proučavanje salezijanske literature nastojala sam dublje upoznati don Boscov lik, njegovo djelo i poslanje,nastojala shvatiti i prihvatiti njegov apostolski projekt. U Rijeci smo 1990.god.organizirali prvi kongres svih SS s temom Odgoj mladih u vjeri. Od tada se stavlja naglasak na početnu formaciju, bolju organiziranost i veću autonomnost u djelovanju. U Lovranu je 2003.g. održana skupština Udruženja SS.  Održan je u Lovranu 2006. god. i Kongres SS, a ta je godina povijesni zaokret, na svjetskoj razini na svjetskom Kongresu mijenja se naziv Salezijanski suradnici na Salezijanci suradnici, uredjen je i prihvaćen novi   PAŽ .    SS  postižu svoju punu autonomiju ali i punu odgovornost i naglašen identitet.  Kada je tiskana 2013.god. Karizmatska iskaznica Don Boscove Salezijanske obitelji vrhovnog poglavara Pascual Chavez Villanueva, pomagala sam kod prijevoda s talijanskog jezika, i tako skupljala iskustvo karizmatskog identiteta Salezijanske Obitelji, povijest karizme, načela pastoralnog djelovanja.  Kao SS nositelj sam apostolskih aktivnosti kako u svojoj župi tako i u mjesnim središtima u Rijeci, duhovne obnove, molitveni susreti,kestenjade i maškare za djecu i mlade,župni oratorij,kreativne radionice te izložbe za Dan Salezijanskih misija. Sudjelovala sam zajedno sa ostalim SS na danima Salezijanske obitelji , hodočašćima USS i duhovnim obnovama. Bila sam aktivna u organiziranju i animiranju kod dolaska don Boscove Urne u  Rijeku.      

Kao Bivša učenica KMP izabrana sam 2015. kao predstavnica SLO – CRO  PROVINCIJE  KMP  za svjetsku savjetnicu Konfederacije bivših učenica KMP  u  RIMU za regiju EUROPA  EST  na 6 godina. Bilo je to predivno iskustvo koje me obogatilo i još više povezalo sa salezijanskom obitelji cijeloga svijeta. Stečena prijateljstva njegujem i danas.

Dobitnica sam Medalje Sv.VIDA Rijeka za dugogodišnji aktivni rad kao i Apostolski blagoslov Sv.Oca Benedikta XVI za 40 godina te od Sv.Oca Franje za 50 god. aktivnog zalaganja i rada u svojoj župnoj zajednici. Primila sam i  Zahvalnicu za 50 god. svesrdne suradnje sa Salezijancima.

 Tajnica sam ŽPV u svojoj župi, aktivno još pjevam u župnom zboru a po potrebi i sviram orgulje.

Moja je pjesma, moja snaga u radosti i žalosti. Moja vjera nije teorija, ni lijepi običaj već život koji se  živi u svim područjima i  svim časovima života. Moj oslonac. To je dar, nasljedstvo  koje sam primila u svojoj ali i u Salezijanskoj obitelji, zato nastojim taj salezijanski “miris i boju” poklanjati i drugima.  Ponosna što sam i ja  mali dio velike svjetske Salezijanske Obitelji i jako radosna što sam u Kvarnerskom zaljevu čvrsto usidrena na Salezijanski “BROD”  koji je tu više od 105 godina.

Sigurna sam da će i novi naraštaji Salezijanaca suradnika u Rijeci i Hrvatskoj  još čvršče zategnuti uže za Salezijanski  “BROD” , uže koje se neće rastrgati i biti prepoznatljivi KRŠĆANI  na don BOSCOV  NAČIN .   

Lijepi pozdrav sa salezijanskim stilom svima    

SS  Adri  iz  Lovrana 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)