GODINA SNOVA S VISINA- poruka Vrhovnog poglavara za siječanj 2024
GODINA SNOVA S VISINA- poruka Vrhovnog poglavara za siječanj 2024

GODINA SNOVA S VISINA- poruka Vrhovnog poglavara za siječanj 2024

Dragi prijatelji, ušli smo u novu 2024. godinu, koja je uistinu posebna jer se spominjemo dvjestote obljetnice don Boscova sna iz devete godine. Ovaj je san bio mnogo više od ugodne epizode u životu jednog devetogodišnjaka; bilo je to poput vizije sna i predosjećaj onoga što će učiniti za života.

Šezdeset i dvije godine kasnije, dok je slavio svoju prvu i posljednju misu u bazilici Srca Isusova u Rimu, koja je bila posvećena dva dana ranije, don Bosco je briznuo u plač više od petnaest puta jer je, u brzom nizu kao u filmu, vidio kako se odvijaju sve scene njegova života, shvaćajući da je uvijek bio vođen Božjom Providnošću, a posebno vođen rukom Nje, Pomoćnice kršćana, do te mjere da je rekao: „Sve je učinila Ona.“

Te novogodišnje noći 1862.

Ovaj me spomendan navodi na razmišljanje o jednoj značajnoj Novoj godini u don Boscovu životu. Radi se o 1. siječnja 1862. godine.

Biografski memoari nam govore kako je don Bosco, koji je bio bolestan do tog prvog dana u godini, objavio da ima važnu vijest za priopćiti svima koji žive u Oratoriju, velikima i malima. Don Lemoyne piše: „Uzbuđenje izazvano don Boscovim obećanjem ne može se opisati. Kako su sporo tekli sati te noći 31. prosinca i cijelog sljedećeg dana. Kako su željno mladi iščekivali večer da čuju što im njihov dobri otac ima reći… Napokon, nakon što su završile večernje molitve, dječaci su u dubokoj tišini čekali don Bosca. Popeo se na malu platformu i otkrio misterij: ‘Dar (Strenna) koji ću vam dati nije od mene. Što biste rekli kada bi Gospa osobno došla i svakome od vas nešto rekla? Kada bi ona sama za svakoga od vas pripremila po jednu poruku da vam kaže što vam najviše treba ili što želi od vas? E pa upravo se o tome radi. Gospa ima dar za svakoga od vas! Predviđam da će neki htjeti znati više pa će pitati: ‘Kako se to dogodilo? Je li Gospa sama napisala poruke? Je li Gospa osobno razgovarala s don Boscom? Je li don Bosco Gospin tajnik?’ Odgovaram: neću vam reći ništa više od onoga što sam već rekao. Poruke sam napisao ja, ali ne mogu vam otkriti kako se sve zbilo, niti bi me itko trebao ispitivati, jer bi me tako stavili u vrlo nezgodan položaj. Neka svi budu zadovoljni uvjerenjem da poruka dolazi od Gospe. To je nevjerojatna stvar! Nekoliko sam godina molio za ovu milost i napokon sam je dobio. Stoga neka svatko od vas ovaj savjet shvati kao da dolazi iz usta same Djevice Marije. Dakle, dođite u moju sobu i svakome ću dati njegovu poruku.“ Don Bosco je to mogao reći jer je i sam od Gospe, u dobi od devet godina, primio poruku koja će obilježiti cijeli tijek njegova života.

Zatim, nastavljajući pripovijest te iste večeri, salezijanci su krenuli u don Boscovu sobu da prime svoju poruku. Mnogi su ih otkrili. Ona don Bonettija, koji je pisao dnevne kronike, glasila je ovako: „Povećaj broj mojih sinova.“ Odmah je to zabilježio u svoju kroniku, dodajući: „U međuvremenu, moja ljubljena Majko, koja si mi dala ovaj dragi savjet, daj mi i sredstva da ga provedem u djelo i pobrini se da doista uspijem u tome te da i sam budem ubrojen među tvoje sinove.“

Don Ruina poruka bila je: „U potrebama svoje duše uteci mi se s povjerenjem.“

Počevši od sljedećeg jutra, mladići su se tiskali pred vratima don Boscove sobe kako bi primili svoju poruku. Lako mogu zamisliti kako je don Bosco znao doprijeti do srca svakog salezijanca i svakog dječaka u Oratoriju, ne nekom svojom umnosti, nego s dubokim uvjerenjem u ono što je Gospa htjela za svakoga od njih. U isto vrijeme, to mu je to polazilo za rukom na način svojstven don Boscu: uvijek kao pravi učitelj i pravi genij. Ovdje mislim na umijeće osobnog susreta, dijaloga i pogleda koji seže do dubine srca.

Dok sam ovo čitao, pitao sam se nije li moguće da se to dogodi i nama. Poslali smo čestitke mnogim ljudima. Da je Presveta Djevica Marija poslala čestitku salezijanskoj Družbi i svakome od nas, lijepoj i velikoj Salezijanskoj obitelji, don Boscovoj obitelji, što bi napisala?

Hodite poput don Bosca

Lijepo je ovo zamisliti. Uvjeravam vas da u mojoj mašti postoje mnoge lijepe stvari koje bi Gospa mogla tražiti od nas osobno i kao don Boscovu obitelj, koja je nastala da prati dječake i djevojčice svijeta – osobito one najsiromašnije i najpotrebnije – u procesu njihova rasta, sazrijevanja i transformacije…

Otajstvo nove godine, koje u konačnici razvija otajstvo Božića, govori nam: „Nisi uvjetovan prošlošću. Danas možeš krenuti od nule, jer postoji nešto novo u tebi. Uzmi u naručje Božansko dijete koje te dovodi u kontakt sa svime novim što je dostupno, izvorno i netaknuto, u tvojoj duši. Počni ispočetka s djecom, s mladima. Vjeruj toj novosti u sebi! Svaki dan je prvi dan.“

Možda bi bilo dovoljno da svojima učinimo riječi koje Marija izgovara Ivanu Boscu u snu: „Ovo je tvoje polje, tu ćeš morati raditi. Budi ponizan, snažan i odlučan.“ Možda se očekivao neki malo ‘duhovniji’ savjet, ali samo oni koji su ponizni mogu biti ljubazni jer umiju uživati u prisutnosti drugih. Poniznost su vrata ljubavi prema najmanjima, bespomoćnima, ranjenima životom.

Samo onaj tko je snažan i odlučan danas može slijediti Isusa bez obzira na sve. Jer želimo vidjeti zatvorenike slobodne i potlačene ne više potlačene, i u koju poruku siromasi još uvijek mogu vjerovati.

Ovo je osluškivanje glasa gorućeg grma koji nikada neće izgorjeti: „Slomit ću vaše okove i učiniti da hodate uzdignute glave.“ Marija želi da salezijanci i cijela njezina obitelj, prekrasna don Boscova obitelj svakog vremena, hode poput don Bosca. Najbolje jamstvo za to uvijek će biti imati Nju za istinsku Učiteljicu koja je prije svega Majka. Prava milost za našu obitelj.

Tako su se kroz našu povijest izražavali naši vrhovni poglavari. Kao što je to učinio i moj prethodnik don Ziggiotti: „Dat ću ti Učiteljicu pod čijim vodstvom možeš postati mudar i bez koje svaka mudrost postaje ludost.“ Ovo su sudbonosne riječi tog prvog sna koje je izrekla tajanstvena osoba, „Sin one koju te je tvoja majka naučila pozdravljati tri puta na dan.“ Isus je, dakle, taj koji don Boscu daje svoju Majku za Učiteljicu i nepogrešivu voditeljicu na zahtjevnom putu cijeloga njegova života. Kako možemo dovoljno zahvaliti za ovaj izvanredni dar koji je Nebo dalo našoj Obitelji?“

Sretna Nova 2024. godina, uz moje najljepše želje za svakog od vas i vaše obitelji. Neka ovo bude lijepa godina za sve nas i godina mira za ovo čovječanstvo koje još uvijek toliko pati.

Don Angel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)