AUGUST CZARTORYSKI
AUGUST CZARTORYSKI

AUGUST CZARTORYSKI

August Czartoryski rodio se u Parizu 2. kolovoza 1858. u izgnanstvu. Otac mu je bio poljski kraljević Ladislav, a majka princeza Marija Amparo, kćerka španjolske kraljice. Plemićka je obitelj nastojala iz emigracije obnoviti kraljevsku dinastiju i ponovno ujediniti domovinu Poljsku. Kad je imao šest godina, August je ostao bez majke.  Bio je tih i povučen dječak, jako vezan za domovinu, ali nije bio ljubitelj dvorskih svečanosti.

 U njegovoj je duši djelovala milost udaljavajući ga od zemaljskih dobara i vodeći ga putem ozbiljne duhovnosti. Do sedamnaeste godine studirao je u  Parizu i Krakowu, no kako je bio slaboga zdravlja, morao je napustiti studij i povući se u južne krajeve Europe tragajući za klimom koja mu je više odgovarala.

Providnost mu je podarila kućnog učitelja u osobi Josipa Kalinowskog koji se brinuo za njegov duhovni život. Svog je učenika opisao kao stabilna, iskrena, inteligentna jako pobožna, ljubazna i u duši dobra mladića. U svibnju 1883. Don Bosco je posjetio Francusku. Princeza Margareta od Orleansa pozvala ga je u palaču Lambert.  August mu je ministrirao, a nakon mise svetac mu je rekao: „Odavno sam želio upoznati Vas!“ Kraljević je bio duboko dirnut ovim susretom. Nekoliko puta je dolazio u Torino na razgovor s don Boscom. Uzalud je ponavljao želju da ga primi među salezijance, svetac ju je uporno odgađao.

August je tada razgovarao s papom Lavom XIII. koji je mladića preporučio don Boscu. Tako je u srpnju 1887., nakon što se odrekao materijalnih dobara i kraljevskog prijestolja, uz protivljenje svih u obitelji, ušao u novicijat. Imao je 29 godina. Trudio se, savjesno održavao dnevni red i podvrgavao redovničkoj stezi kao najponizniji među novacima. Don Bosco mu je s bolesničke postelje blagoslovio kleričko odijelo. Nakon novicijata nastavio je studij filozofije, ali je ubrzo obolio; dobio je upalu pluća. U zavodu Valsalice kraj Torina, susreo je Andriju Beltramija sklopivši s njim duboko duhovno prijateljstvo. Don Rua ga je uputio na teologiju i pripustio svetim redovima.

Don Bosco je za Augusta rekao: „Hrabro, moj prinče. Danas smo ostvarili veličanstvenu pobjedu. Ali također vam mogu reći, s velikom radošću, da će doći dan kada ćete biti svećenik i voljom Božjom učiniti mnogo dobra za svoju zemlju“

 Za svećenika je zaređen 2. travnja 1892. u San Remu. Obitelj mu nije došla na ređenje, što više neprestano su ga nagovarali da napusti Družbu. August je međutim napredovao u duhovnosti njegujući duboki smisao za žrtvu, prikazujući svoje patnje, pa i cijeli život za dobro mladih. Umro je u Alassiju 8. travnja 1893 u 35. godini života. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Przemysl u Poljskoj.

Spomendan blaženog Augusta Czartoryskog slavimo 2.kolovoza,  a blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II., 25. travnja 2004. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)