DOMINIK SAVIO
DOMINIK SAVIO

DOMINIK SAVIO

Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Crkve. Bio je najdraži učenik sv. Ivana Bosca. Rodio se 2.travnja 1842. u selu Riva di Chieri. Otac Karlo bio je kovač, a majka Brigita krojačica. Imali su desetero djece, Dominik je bio najstariji. Isti dan kad se rodio bio je i kršten. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant, a u sedmoj godini primio je sakrament svete ispovjedi i prve pričesti. Tada je uskliknuo „Oh, to je za mene zaista bio najljepši dan“. Sveti Dominik Savio uvijek je bio živo svetohranište Isusa Krista. Na dan prve pričesti napisao je svoje odluke;

  1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti
  2. Slavit ću svečano blagdane
  3. Moji će prijatelji biti Isusu i Marija
  4. Radije umrijeti, nego sagriješiti

29. listopada 1854. godine u oratoriju susreće don Bosca, te pun oduševljenja stječe prijateljstvo i povjerljivost sa don Boscom i ostaje tri godine. Odmah je postao prijatelj Mihovila Rue, Ivana Cagliera, Ivana Bonettija i Josipa Bongiovannija s kojim se sprijateljio u školi u gradu. Vrlo vjerojatno nije znao ništa o Salezijanskoj družbi o kojoj je Don Bosco počeo pričati svojim mladima u siječnju iste godine. 

 8 prosinca 1854. kad je papa Pio IX proglasio dogmu o bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije, Dominik odlazi u Crkvu, klekne pred Marijin oltar u crkvi svetog Franje Saleškog i stavi se pod njenu zaštitu. Sve te riječi zapisao je na papiriću: „Marijo, darujem ti svoje srce! Daj da uvijek bude tvoje. Isuse i Marijo budite uvijek moji prijatelji, molim vas dajte mi radije umrijeti nego da učinim ijedan teški grijeh“. Cijelog života samo je mislio na svetost. Druge je poticao na ispovijed. Osobito je štovao Blaženu Djevicu Mariju i Presveti Oltarski Sakrament.

Dominik je veseo, vjerni prijatelj svakome, posebno onima u problemima; ustrajan u učenju. Povjerava se Camilu Gaviju iz Tortone, jednom od svojih boljih prijatelja: „Znaj da mi ovdje postižemo svetost tako što smo jako veseli. Moramo se samo čuvati grijeha kao velikog neprijatelja koji nam krade Božju milost i mir u srcu, ispunjavati naše obaveze i činiti djela milosrđa. Od danas piši da se podsjetiš: Servite Domino in laetitia, služimo Gospodinu u svetom veselju.“ Radost koja je izraz života dubokog i intimnog prijateljstva s Isusom i Marijom, znak akcije obnove u Duhu te radosne i zarazne svetosti koja odgaja mlade apostole koji su sposobni privoditi duše Bogu. Tih mjeseci je stvorio duhovno prijateljstvo s Ivanom Massaglijom: „Obojica su htjeli postati svećenici, sa žarkom željom da postanu sveti.“ Njihov odnos im je pomagao dostići velike visine kršćanskog života preko dijeljenja duhovnih i apostolskih iskustava, u ispravljanju i u poslušnosti nadređenima. „Želim da budemo pravi prijatelji“, tražio je Dominik od Ivana. I stvarno su bili pravi duhovni prijatelji, pokrećući školu mladenačke svetosti koja je bila obilježena intenzivnim molitvenim životom, duhom žrtve i rada, radosnom apostolskom plodnošću. Don Bosco svjedoči o Ivanu Massagliji: „Ako bih htio napisati kreposti mladog Massaglije, morao bih ponoviti veliki dio onoga što sam rekao o Saviu, kojemu je bio vjeran cijelog života“.

Povodom don Boscova imendana, dao je dječacima zadatak da napišu na papir svoju želju. Pored hirovitih želja drugih dječaka isticala se Dominikova „Pomozite mi da postanem svet“. Don Bosco je ozbiljno shvatio njegovu želju te mu je ponudio recept za svetost: RADOST – sve ono što te uzrujava i oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe. TVOJE ŠKOLSKE DUŽNOSTI I MOLITVA – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve. DOBROČINSTVO – pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kad to od tebe zahtjeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet. 1856. godine sa prijateljima osniva Družbicu Bezgrešne Djevice Marije, te se obvezuju živjeti punim kršćanskim životom i pomagati svima kako bi postali bolji, ljubav prema Isusu i Mariji, čistoća srca i čežnja za osvajanje duša.

Posebno mjesto u Dominikovom srcu imala je don Boscova propovijed, te potvrdila odluku da postane svet.  Don Bosco je govorio o jednostavnom načinu postizanja svetosti.  „Božja je Volja da svi postanemo sveti; i vrlo je jednostavno uspjeti; velika nagrada je spremna na nebu za onoga tko postane svet.“ Dominiku se jako urezala u srce te ju je odmah počeo primjenjivati: „Prvo treba biti stalno i umjereno veseo, zatim savjesno obavljati svoje dužnosti u školi i učenju, a na kraju, uvijek sudjelovati u rekreaciji sa svojim kolegama“. Mama Margerita je primijetila Dominikovo moralno i duhovno stanje te se povjerila Don Boscu: „Ti imaš mnogo dobrih mladića, ali nitko ne može nadmašiti ljepotu duše i srca Dominika Savia“. Objašnjava: „Vidim ga uvijek kako moli, ostaje u crkvi poslije drugih, svaki dan otkida vrijeme od rekreacije kako bi posjetio Presveti oltarski sakrament… Stoji u crkvi kao anđeo koji stanuje na nebu.“ Zahvaljujući ljubavi prema euharistiji i pobožnosti prema Mariji, ovi mladi žive intenzivan duhovni i mistični život, evanđeosku radikalnost u poslušnosti Božjoj Volji, duh žrtve, odgojne i apostolske plodove među kolegama, posebno s najtežima i odbačenima.

1.ožujka 1857. Dominik se jako razbolio i morao je otići roditeljima u Mondonio. 9. ožujka 1857. godine umire roditeljima na rukama, tješeći majku riječima: „Mama ne plači, ja odlazim u raj. Vidim predivne stvari“. Gorljivost za Mariju  obilježila je život ovog mladića koji je kao i Ona ostvario blagoslov Oca i njegovu misiju. Don Bosco je u svom govoru dječacima za „laku noć“ ovako navijestio njegovu smrt: „Večeras je jedan anđeo manje na zemlji i jedan više na nebu“. Pokopan je 11. ožujka na groblju u Mondoniju. Papa Pio XII proglasio ga je blaženim 1950. godine, a 12. lipnja 1954. nakon što su priznata dva nova čuda Dominik Savio je proglašen svecem, i to kad se slavila 100. obljetnica od proglašenja dogme Bezgrešnog začeća. Njegovi posmrtni ostaci položeni su u novom relikvijaru povodom pedesete godišnjice proglašenja njegove smrti.

MOLITVA

Bože, izvore svakoga dobra,

blagoslivljamo Te jer si mladima po svetom Dominiku Saviu

darovao divan primjer milosrđa i čistoće te uzor u gradnji pravih duhovnih prijateljstava.

Poslušan djelovanju Tvoga Duha,

u kratkom vremenu je znao prijeći jednostavan i siguran put svetosti,

u radosti srca i u vjernosti svakodnevnim dužnostima.

Pomozi nam nasljedovati njegovu ljubav prema euharistiji,

povjerenje u Mariju Bezgrešnu,

apostolsku revnost za spasenje bližnjega

i daruj i nama rasti kao Tvoji sinovi u radosti i ljubavi do kraja,

s Kristom Gospodinom koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.

Amen.

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)