Kćeri Bezgrješne Marije Kraljice
Kćeri Bezgrješne Marije Kraljice

Kćeri Bezgrješne Marije Kraljice

Osnivač i Povijest

Osnivač Instituta, salezijanac don Carlo della Torre (1900.-1982.), rođen je 9. srpnja 1900. godine u Cernusu sul Naviglio, u provinciji Milano, Italija. Potekao je iz skromne i izrazito vjerske obitelji s ruralnih korijena. Tijekom Prvog svjetskog rata, 1917. godine, kao mladić mlađi od osamnaest godina, pozvan je služiti vojni rok godinu i pol te je poslan u Albaniju kao poručnik Ardita zbog svoje hrabrosti i discipline. Po povratku kući, svjedočio je smrti svog oca, koji je preminuo od raka želuca. Postao je utjeha i potpora obitelji, pomagao majci i predavao katehezu u župnoj crkvi mladićima. U dobi od 23 godine pridružio se Institutu salezijanaca “Card. Cagliero” u Ivrei, koji je tada bio Misijski institut Kongregacije, šaljući mlade misionare u svijet. Nakon tri godine gimnazijskih studija, izrazio je želju da služi Gospodinu i don Boscovoj misiji na prvoj liniji. Tako je 26. listopada 1926. godine, samo tri dana nakon oproštaja od obitelji, krenuo iz Genove prema Salezijanskoj misiji u Kini. To je bio put bez povratka, jer don Carlo, misionar koji je djelovao 56 godina, nikada više nije vidio svoje najbliže, kao što mu je rekla majka: “Idi i više se ne vraćaj.” Nakon samo sedam mjeseci novicijata u Makau, Kini, nadređeni su ga poslali u novu Salezijansku misiju u Tajlandu. Stigao je u Bangkoku 25. listopada 1927. godine s nadbiskupom Gaetanom Pasottijem, budućim biskupom. 8. prosinca 1927. don Carlo položio je Prve redovničke zavjete, a 26. siječnja 1936. godine zaređen je za svećenika. Tijekom Drugog svjetskog rata, don Carlo della Torre, svećenik-misionar salezijanac u Tajlandu, okupljao je skupinu mladih žena u selu Thà Muang, u pokrajini Kanchanaburi, pripremajući ih za posvećeni život. Učio ih je, u ozračju obitelji i kršćanske vjere, kako se žrtvovati i suočiti s teškoćama života, uvijek pokušavajući činiti Božju volju. Nakon rata, vodio je tu grupu u Bangkok. Godine 1949. don Carlo se našao pred mučnim izborom: ostaviti upravljanje svojim usponim institutom ili zatražiti odobrenje za napuštanje Salezijanske kongregacije i incardinaciju u biskupiju Bangkoka. S velikim žaljenjem, napustio je Kongregaciju i bio primljen od strane biskupa biskupije Bangkoka, koji mu je dopustio potpuno posvećivanje svog instituta.

Identitet

Institut “Figlie della Regalità di Maria” je Institut svjetovnih osoba, osnovan prema duhu Apostolske konstitucije Provida Mater Ecclesia (1947.) pape Pia XII., a služi za svjedočenje evanđeoske poruke. Institut je službeno odobren od strane Crkve, pod vodstvom monsinjora Louisa Chorina, MEP, Apostolskog upravitelja Bangkoka, 3. prosinca 1954. godine. Moto Instituta je “Širenje Božjeg kraljevstva molitvom i radom pod vodstvom naše Majke Marije.” Don Carlo bio je uvjeren da će se članice tog Instituta, kao njegove duhovne kćeri, posvetiti svojoj posebnoj posvećenoj misiji, slijedeći Marijin uzor u jednostavnosti, poniznosti, poslušnosti i spontanosti, u atmosferi ljubavi i obiteljskog duha. Institut Figlie della Regalità di Maria usmjeren je na pastoralno djelovanje među mladima: “Naša evangelizacijska aktivnost, svjedočanstvo vjere riječima i djelima, život u zajednici u atmosferi bratske ljubavi i prakticiranje evanđeoskih savjeta odvija se u svijetu, zajedno s svijetom i za svijet, kako bi svijet mogao biti promijenjen i posvećen iznutra.”

Sadašnje Stanje

Nakon podjele Instituta, uslijedila je reorganizacija i izbor novog Vijeća koje je dugo bilo neaktivno. Trenutačno je Vijeće pod vodstvom koordinatorice Marie Kesorn Chaikaeo. Njihov odabir za mjesto evangelizacije je škola. Institut ima 40 članica raspoređenih u pet kuća. U 2016. godini proširili su svoje područje evangelizacije i obrazovanja, otvarajući novu školu u provinciji Udon Thani, na sjeveroistoku Tajlanda. Isto tako, otvorili su mali popodnevni centar za potporu učenju za učenike koji se suočavaju s teškoćama u gradu Prachuap Khiri Khan, oko 300 km južno od Bangkoka, u biskupiji Surat Thani. Članice Instituta žive svoje poslanje kroz svakodnevno svjedočenje vlastitog života, kako u zajednicama tako i među obiteljima. Većina članica živi u zajednicama koje broje dvoje ili više članica. Kako su članice Figlie della Regalità di Maria laici koji su posvećeni, osnovna misija Instituta sastoji se u svakodnevnom životnom svjedočenju. Također se bave različitim evangelizacijskim aktivnostima, uključujući obrazovanje i rad s mladima u školama, katehezom i katehetskim aktivnostima, organiziranjem molitvenih grupa, karitativnim radom, organizacijom skupina samohranih majki, te suradnjom s crkvenim aktivnostima unutar Tajlandske biskupske konferencije, kao što su mediji, liturgijski ured i misijsko društvo.

Izazovi za budućnost

Institut Figlie della Regalità di Maria suočava se s nekoliko izazova za budućnost:

  • Život u jednostavnosti: Izbor konkretnog siromaštva u stanovanju, oblačenju i svakodnevnom životu te slijediti Mariju kao uzor života.
  • Obrazovanje mladih: Promicanje ljudske osobe, duhovno vođenje mladih, pomoć u razvijanju dobrih navika i promicanje vrijednosti Evanđelja.
  • Formiranje dobrih kršćana: S obzirom na malen broj kršćana u Tajlandu, članice Instituta pružaju mladima priliku za iskustvo obiteljske atmosfere s odraslima koji brinu o njima.
  • Promocija molitve Svete Krunice: Molitva Krunice i njezino promicanje dio je nasljeđa don Carla i važan zadatak Instituta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)