Konteplativno udruženje Marije iz Nazareta
Konteplativno udruženje Marije iz Nazareta

Konteplativno udruženje Marije iz Nazareta

Osnivač i Povijest

 Inicijativa Kontemplativnog Bratstva Marije od Nazareta ima svoje korijene u nemiru koji je monsinjor Nicola Cotugno osjećao još od svojih početaka u salezijanskom novicijatu u Como, Italija, 1957. Tada je izrazio svoju sklonost prema kontemplativnom životu i bio potaknut svojim nadređenima u Kongregaciji da ostane i nastavi unutar salezijanske zajednice. Godine 1964., don Egidio Viganò – budući sedmi nasljednik Don Bosca – odgovorio je na njegovu upornu težnju, ističući kako karizma Salesijanskog duha jasno poziva na kontemplaciju. Godine 1974., don Raineri, Generalni savjetnik za Salezijansku obitelj, također ga je s velikim entuzijazmom potaknuo. Godine 1975., snažna potpora došla je od monsinjora Gottardija, pomoćnog biskupa Montevidea. Na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije 1977. godine, nekoliko osoba se posvetilo Gospi kao Kontemplativnom Bratstvu. Monisinjor Gottardi, koji je predvodio misu zajedno s don Nicolom Cotugnom, izjavio je: “Ono što mogu osigurati je da ova kontemplacija u akciji, koja je težnja kojom želimo živjeti svoj život, duboko je ukorijenjena u Salezijanskoj duhovnosti.”

Povijest od osnutka do danas

Otvorila su se vrata za novi kontemplativni doživljaj, koji je započeo u Montevideu s grupom mladih, zaručnika, parova i nastajućih zajednica posvećenih osoba. Od 1986. godine, te su zajednice smještene u središnjoj upravnoj zgradi Bratstva. Tijekom nastojanja da ojačaju i prodube identitet svake od tih skupina, razvila se svijest o jedinstvu i njihovoj pripadnosti Pokretu.

U prosincu 1986., nadbiskup Montevidea, monsinjor José Gottardi, na svečanoj concelebraciji u katedrali, uključio je Kontemplativno Bratstvo Marije od Nazareta u lokalnu Crkvu i javno primio Zavjet kontemplacije od 33 nazarena.

Identitet

Gospodin traži da neprestano molimo (Lk 18,1). Dok tražimo konkretne načine za ostvarivanje ovog evanđeoskog zadatka, ispravno je postaviti pitanje: “Kako je to moguće u današnjem svijetu, u kulturi kojom dominira aktivnost?” Želeći živjeti kontemplaciju kao vrhunac molitve i djelovanja, Kontemplativno Bratstvo Marije od Nazareta želi prihvatiti ovaj izazov duhovnog života suvremenog čovjeka i ponuditi put sjedinjenja s Bogom kroz isto djelovanje, slijedeći smjernice svetog Ivana Pavla II (vidi Redemptoris Missio, 90). Kroz kontemplaciju u akciji, žele postići sjedinjenje s Bogom ne samo u djelovanju, već putem samog djelovanja, svjesni da je način življenja ove kontemplacije ono što transformira ljudsku aktivnost u sakrament sjedinjenja s Bogom, produženje Božjeg djela u svijetu.

Sadašnja situacija

 • Jačanje pastirske službe u rastućem broju vjernika koji žele živjeti kontemplativni karizma.

• Priznanje kao dio Salezijanske obitelji bilo je milost i izazov: potrebno je naglasiti identitet Bratstva i salezijansku kontemplativnu dimenziju. Treba ostvariti poziv Vrhovnog poglavara: “doprinositi jakim i originalnim doprinosom Salezijanskoj obitelji, obogaćujući je vlastitim karizmom kontemplacije u djelovanju, u duhu Don Bosca i u vjernosti utemeljitelju.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)