Povijest Udruženja u Hrvatskoj
Povijest Udruženja u Hrvatskoj

Povijest Udruženja u Hrvatskoj

S povijesnog gledišta, razvitak suradništva možemo podijeliti u tri perioda. Prvi period je od 192u2 do 1945 godine kada je s obzirom na brojčanost, kvalitetu i aktivnost postiglo vidne rezultate. Među suradnicima u to vrijeme imamo ugledne ljude (Bauer, Stepinac, Lach) U drugom razdoblju od 1945-1976 godine suradništvo je bilo raspršeno, odnosno jedva je nešto mjestimično postojalo. Treći period od 1976 godine pa do danas rad sa suradnicima se intenzivirao i poprima današnje obrise.

Prvi popis salezijanskih suradnika iz  okolice konvikta u Vlaškoj ulici u Zagrebu iz 1935/1936 godine ima 254 suradnika. Također su navedene informacije o suradnicima – tko ih je utemeljio, tko se može upisati, koje su dužnosti…

Provincijalni sabor HSP sv. Ivana Bosca koji je održan od 18 do 20 veljače 1975. godine u Zagrebu zaključio je kako dotadašnji rad sa suradnicima nije bio uspješan, a u svibnju 1976. godine je donesena odluka kako se u svakoj župi u kojoj djeluju salezijanci stvori jezgra salezijanskih suradnika te prevesti dokumete koji su bitni za suradnike.

U kolovozu 1976. godine don Milan Litrić je preuzeo dužnost provincijala a don Nikola Pavičić je preuzeo mjesto delegata za suradništvo.

Prvi sabor Udruženja suradnika Hrvatske održan je 24. 10. 1976. godine na Knežiji i bio je prvi takav poslijeratni skup. To je ujedno bio i priprema za I. svjetski kongres suradnika. Prvo Pokrajinsko vijeće Udruženja Hrvatske imenovano je 1977. godine u sastavu Vjekoslav Matijević, Hugo Miletić i Miro Bolkovac. Tijekom te godine formirana su vijeća suradnika u Splitu, u Rijeci na Mariji Pomoćnici i BDM uznesene na nebo.

Slijedeće godine je stvoreno vijeće na Podsusedu, Knežiji, Zadru i Rudešu. Sljedeće godine donesen je prvi Pravilnik za salezijance suradnike a broj suradnika u tom trenutku je 360.

U svibnju 1978. godine povodom 60 godina dolaska salezijanaca u Rijeku, USS se uključuje u proslavu svojim drugim skupom na provincijalnom nivou. Sudjelovalo je oko 500 suradnika iz svih krajeva Hrvatske. U tom vremenu dvije bitne stavke rada su “Suradničko pismo”, kojemu je cilj duhovna formacija i povezivanje suradnika, koje se dostavljalo svakom suradniku u parnim mjesecima u godini. U neparnim mjesecima je izlazio Salezijanski vjesnik. Tada je uvedena i odluka da Vijeće jedanput godišnje posjećuje svako središte. Na sastanku vijeća 1979. na Kmanu zaključeno je da će se organizirati duhovne vježbe za suradnike. Od ožujka 1980. godine Udruženje je dobilo jednu prostoriju na Knežiji kao  prostor za potrebe suradništva u Hrvatskoj. S obzirom da u tom trenutku suradnika ima 520 i djeluju u 12 središta.(Zagreb-Podsused, Knežija, Gajevo Jarun, Sv. Martin), Split, Zadar, Marija Pomoćnica Rijeka, Sv. Ante Rijeka, Lovran, Badljevina, Prvić Luka, Prvić Šepurine.

U tom periodu pokrenuta je i Knjižnica. Zanimljivo je vidjeti i koje su teme bile preporučene za formaciju:

  • Razrađivanje pravilnika
  • Koncilski dokumenti o laicima
  • Duhovnost salezijanca suradnika
  • Upoznavanje don Bosca i salezijanskih svetaca
  • Apostolske aktivnosti

Prema dostupnim podatcima 1981 godine ima 640 suradnika.
1.travnja 1984 izlazi prvi „Salezijanski suradnik“ – bilten salezijanskih suradnika.

Veliki i bitan događaj za našu Pokrajinu je svakako lipanj 2000. godine kada je naša Mirjana Vučica iz MS Split, a tada članica PV-a izabrana za Regionalnu predstavnicu Centralne Europe u Svjetsko vijeće.

Ukratko možemo navesti da je proteklih 50 godina bilo puno ljudi koji su ostavili trag u suradništvu u Hrvatskoj. Oni koji su ostali upisani u našu povijest kao Pokrajinski koordinatori su bili: Vjekoslav Matijević, Željko Unterwage, Adriana Žele, Mirjana Vučica, Miranda Banovac, Dušan Vuletić, Anica Prašnjak, Zlatko Štorek, Vedran Kosalec, Antonija Marasović i Nikola Banovac.

Oni nisu radili sami nego su imali i svoja vijeća. Ono što je naša želja kroz ove tri godine (posebno ovu prvu je skupiti što više informacija o njihovom radu, posebno u ovome novijem periodu kako bi napravili što konkretnije infomracije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)