Antonino Baglieri
Antonino Baglieri

Antonino Baglieri

Nino Baglieri rođen je u Modici 1. svibnja 1951. Nakon završene osnovne škole, s 17 godina postao je pripravnik zidar, a 6. svibnja 1968. godine pao je s skele visoke 17 metara. Primljen u hitnu službu, Nino je s gorčinom shvatio da je potpuno paraliziran. Suočen s vrlo dramatičnom situacijom, njegova majka Giuseppina, pouzdavši se u Boga, hrabro se stavila na raspolaganje da ga osobno njeguje do kraja svog života. Tako je počelo Ninoovo putovanje patnje dok je prelazio iz jedne bolnice u drugu, ali bez poboljšanja. Vratio se u svoje rodno mjesto 1970. godine, nakon početnih posjeta prijatelja, započelo je deset dugih godina tame za Ninoa, bez napuštanja kuće, usamljenog, trpeći i gotovo očajničkog.

Dana 24. ožujka 1978., na Veliki petak, u četiri popodne, skupina ljudi koja je bila dio Obnove u Duhu molila je za njega; Nino se osjećao preobraženim. Od tog trenutka prihvatio je svoj Križ i rekao ‘da’ Gospodinu. Počeo je čitati Evanđelja i Bibliju: otkrio je čuda vjere. Pomažući nekoj djeci koja su bila u blizini da rade domaću zadaću, naučio je pisati ustima. I tako je počeo pisati svoje memoare, pisma raznim ljudima diljem svijeta, izrađivati osobne svete slike za ljude koji su ga posjećivali. Počeo je zapisivati telefonske brojeve i stupati u izravan kontakt s bolesnima, a njegova smirenost i uvjerljiva riječ smirivali su ih.

Tako je započeo stalni tok odnosa koji ga nije samo izveo iz izolacije, već ga je doveo do svjedočenja Evanđelja radosti i nade. Od 6. svibnja 1982. godine, Nino je slavio obljetnicu svog Križa. Postao je član Salezijanske obitelji kao salezijanski kooperator. 31. kolovoza 2004. godine položio je doživotne zavjete s Volonterima s don Boscom (CDB). 2. ožujka 2007. godine, u 8 sati, Nino Baglieri, nakon dugog vremena patnje i kušnje, predao je svoju dušu Bogu. Nakon smrti bio je odjeven u trkaću odjeću, kako je rekao “na mom posljednjem putovanju k Bogu mogu mu potrčati u susret.”

Molitva za beatifikaciju Nino Baglierija, “Volontera don Bosca”

“Obožavamo te u tvojoj tajni kao Boga ljubavi voditelju naših duša, Pastiru i Oče čuvaj naš život, Sine i Otkupitelju, Svjetli Duhu, goruća kupino, zapali naša srca.

Hvalimo te za epifaniju tvoje ljubavi u tvom ljubljenom učeniku Nino Baglieriju, koji je slijedeći primjer Don Bosca prenio tvoj Križ na sebe ljubio Isusa u Euharistiji, Mariju Pomoćnicu i Crkvu i načinio sebe žrtvom poput tebe.

Blagoslivljamo te za tvoj put ljubavi koji je potaknuo Nino Baglieri da daruje sebe posvećen u svijetu, u Salezijanskoj obitelji, svjedočio radosti Krista svima, mladima i onima koji su patili, da naš život bude ljudskiji.

Zahvaljujemo ti za plodnost tvoje ljubavi u velikim djelima ljubavi koja su se ostvarila u Nino Baglieriju na slavu tvog imena i na našu korist, da danas možemo biti pravi kršćani i ponizno te molimo: da se ovaj uzoran svjedok svetosti prepozna u tvojoj Crkvi

Daj, posredovanjem njegovim, milost koju sada tražimo …, posebno naše obraćenje da s vjerom prionemo uz tvoju istinu i nikada nam ne dopusti da se umorimo od uvijek činiti tvoju volju.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)