Maria Troncatti
Maria Troncatti

Maria Troncatti

Maria Troncatti rođena je u mjestu Corteno Golgi, u pokrajini Brescia, 16. veljače 1883. u velikoj obitelji planinskih poljoprivrednika. Odrastala je sretna i vrijedna među poljima i brigom svoje braće i sestara, u toploj atmosferi roditeljske ljubavi. Redovito je pohađala kateheze u svojoj župi gdje je razvila dubok kršćanski duh i otvorila svoje srce vrijednostima redovničkog života.  Kad je  Salezijanski bilten došao u Corteno, Marija, bogata kršćanskim vrijednostima, počela je razmišljati o redovničkom pozivu. U početku se njezin otac nije slagao s tim. Ipak, čim je njegova kći postala punoljetna,  dao je pristanak. Maria je zatražila prijem u Zavod Kćeri Marije Pomoćnice i dala svoje prve zavjete 1908. u Nizza Monferrato.

Određena za misije u Ekvadoru

Tijekom Prvog svjetskog rata pohađala je tečajeve zdravstvene njege u Varazzeu i radila kao bolničarka Crvenog križa u vojnoj bolnici. Kasnije joj se ovo iskustvo pokazalo vrlo vrijednim tijekom njezina dugog misionarskog života u amazonskim šumama Ekvadora.   Nakon silne oluje Marija je obećala Gospi da će, ako joj spasi život, otići u misije. Gospa ju je spasila, a s. Marija je pitala generalnu majku može li ići među gubavce. Sedam godina kasnije, majka Caterina Daghero poslala ju je u Ekvador.

Godine 1925. iskrcala se u zaljevu Guayaquil i stigla do Chunchija, gdje je kratko vrijeme bila medicinska sestra i ljekarnica. U pratnji misionara biskupa Comina i male ekspedicijske grupe, s. Marija i još dvije sestre ušle su u amazonsku šumu među Shuar Indiosima

Njihovo misionarsko polje bila je zemlja Shuar Indijanaca u jugoistočnom dijelu Ekvadora. Čim su stigli u Mendez, s. Maria je zaslužila poštovanje plemena Shuar radeći s perorezom kako bi spasila kćer jednog poglavice. Bila je ranjena metkom. Za stalno su se nastanili u Macasu, selu doseljenika okruženom kolektivnim stanovima Shuara, u maloj kući na brdu. Kao što je don Bosco bio otac i učitelj, s. Marija je postala majka te će je svi  znati kao “Madrecita”.

Pripadala je Bogu, gorjela za salezijansko poslanje i znala je zaraziti i druge. Svoju veliku ljubav prenijela je na mlade, na ljude, posebno na bolesne, te na sestre koje su vidjevši vjeru i odvažnost sestre Marije, uspjele i u njima pronaći potrebne energije dobra za potporu velike kušnje apostolata u ekvadorskoj šumi. Bila je hrabra i svjesna opasnosti. Međutim, znala je da je u rukama Boga koji ju je poslao, jer se posvetila stvaranju Kraljevstva Nebeskog i izlagala se za Njega. Uvijek je govorila: „Gospodin je uz nas, On će nam pomoći“

Započelo je teško djelo evangelizacije usred svih vrsta rizika. Bila je medicinska sestra, kirurg, ortoped, stomatolog i anesteziolog. Ipak, ostala je prije svega katehistica bogata divnim izvorima vjere, strpljivosti i salezijanske dobrote. Njezin rad na promicanju žene Shuar procvjetao je u stotinama novih kršćanskih obitelji, koje su po prvi put mogle napraviti slobodan osobni izbor kao mladi supružnici. Djelovala je uglavnom na području obrazovanja i zdravstva u bolnici Pija XII. u Sucúi i u brojnim klinikama. Ona je majka misija Apostolskog vikarijata Méndez — Mácas, Méndez, Sevilla don Bosco i Sucúa — i beskrajno je posjećivala amazonsku džunglu.

Umire u nesreći

Dana 25. kolovoza 1969. s. Maria je trebala odletjeti u Sucúu na duhovne vježbe. Avion se srušio ubrzo nakon polijetanja. Radio Federacije Shuar dao je tužnu vijest: “Naša Majka, s. Maria Troncatti, je mrtva.” Njeno tijelo leži u Macasu.

Blaženom je proglašena 24.studenog 2012. godine, kao redovnica družbe Kćeri Marije Pomoćnice, na slavlju beatifikacije, kao predstavnik Svetog Oca bio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih. Tom prilikom istaknuo je da Gospodin i danas poziva mlade da svoj život, nepodijeljena srca, daruju Njemu i Njegovu Kraljevstvu ljubavi i mira. Kao salezijanka blažena Maria Troncatti podsjeća i svoje sestre da u punini žive svoju karizmu odgoja mladih. A kao misionarka, blažena sestra Maria podsjeća na veliku dužnost svih da budu neustrašivi evangelizatori i glasnici Evanđelja u svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)