“Radost dolazi iz muke i trpljenja i njezin sjaj nikad neće ugasnuti.” – Uskrsna čestitka pokrajinskog koordinatora
“Radost dolazi iz muke i trpljenja i njezin sjaj nikad neće ugasnuti.” – Uskrsna čestitka pokrajinskog koordinatora

“Radost dolazi iz muke i trpljenja i njezin sjaj nikad neće ugasnuti.” – Uskrsna čestitka pokrajinskog koordinatora

Dragi salezijanci suradnici, draga moja salezijanska obitelji,

Nije uobičajeno, ali je itekako prikladno započeti sa „Radujte se narodi!“ Uskrs je! Uskrs se jednostavno ne da komercijalizirati, kao možda Božić. Ne možeš tu surovu stvarnost Križa, patnje i boli zamotati u celofan i prodati čovjeku. Tko bi ti to htio kupiti? A živimo u ovome svijetu i nismo imuni na sve ono što se događa oko nas. Zato svi možda više doživimo Božić, a Uskrs nam negdje prođe. Ali iz te patnje, križa i boli izašla je najveća radost čovječanstva. Radost koja je postala temelj naše salezijanske duhovnosti. Temelj našeg rada.

Salezijanska radost nije prazna ili površna radost, puna izvanjskih osmijeha, koja se odriče odgovornosti i odbacuje trpljenje, nego je ona usidrena u sigurnosti da je Gospodin radost, koji je iskusio smrt, nije smrti ostavio posljednju riječ, nego je otajstvenom snagom svoje ljubavi izgovorio Riječ života koja se objavila u Njegovu uskrsnuću i izražava se svakodnevno u životu vjernika koji prihvaća životne izazove i suočava se s njima radosno i pun nade u Onoga koji spašava, a koji je Život.

Radost Don Bosca i Marije Mazzarello, koju su ostavili u zalog, povezuje vrlo profinjeno duhovni cilj s pedagoškim ciljem: Svetost s odgojem. Radost koja se mogla kušati u Valdoccu i Morneseu, darovana je kao dar i zadatak, temelji se na iskustvu kršćanske nade i cilj joj je služenje Gospodinu u svetom veselju čineći život poletnim i radinim.

U svojim Pismima Marija Mazzarello piše: „Veselje je znak srca koje snažno ljubi Gospodina!“ Don Bosco svakoga uči povezivati učenje, pobožnost i veselje, te je stoga očito da kršćanska radost ne može biti razdijeljena i da se ne izražava na drugim razinama doli u odgovornom, ozbiljnom i aktivnom zalaganju za ljudski život. Mnoga područja u svakodnevnom životu daju priliku gajiti istinski kršćanski optimizam i zalagati se za ljudski život.

Suradnici su zbog toga pozvani biti ljudi nade, ne očajavati i stalno se žaliti na trenutno stanje ili širiti tu negativnost, strah i očaj među mladima. Ako oni kao odrasli neće biti radosni i pokazati da se u životu ima čemu radovati i biti zahvalan, nitko drugi mladima neće o tome govoriti. U svijetu u kojem je nezadovoljstvo pojava koja je stalna, u kojem nikad ništa nije dovoljno, kada se stalno traži nešto bolje, suradnici moraju biti nositelji nade, koji će im znati pokazati da se istinska radost ne može kupiti i da ona ne ovisi o materijalnom. Obično će ta radost doći iz muke i trpljenja, ne iz ugodnosti i ljudskog komfora, ali zato njezin sjaj nikad neće ugasnuti.

I zato neka nam Uskrsli bude uzor, cilj i smisao, a don Bosco, Marija Mazzarello i ostali naši salezijanski sveci i blaženici putokaz prema istinskoj radosti kojom ćemo ispuniti ovaj svijet i društvo u kojem živimo.

S istinskom radosti u svoje osobno ime i u ime svih članova Pokrajinskog vijeća Vama i vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Nikola Banovac
pokrajinski koordinator USS-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)