Tradicionalna biciklijada na Mariju Bistricu 01.05.2023.
Tradicionalna biciklijada na Mariju Bistricu 01.05.2023.

Tradicionalna biciklijada na Mariju Bistricu 01.05.2023.

Prvi svibnja u župi Svetog Ivana Bosca tradicionalno već peti put je rezerviran za hodočašće mladih biciklima na Mariju Bistricu u organizaciji salezijanaca suradnika.  Ove godine 22 hrabra biciklista od 11 do 55 godina u pratnji logističkog kombija okupilo se u 7 sati ispred župne crkve s jednom jasnom namjerom, prvog dana mjeseca svibnja poći ususret Mariji Svibanjskoj Kraljici. Nakon kratkog nagovora don Branka Bendre i blagoslova našeg župnika don Ante Stojića hrabro se krenulo na 42 km dug put (zapravo 84 jer se vozi i natrag). Putem bi se zaustavljali kraj raspela i izmolili kratke molitve, okrijepili se i nastavili pedalirati dalje. U Gornjoj Bistri smo imali „doručak“ s nogu. Preko uvijek zahtjevnog brdovitog Kraljevog Vrha, gdje na dijelovima moramo i gurati bicikle uzbrdo, došli smo do Stubičkih Toplica i tradicionalne „kavice“. Nakon kavice put nas je vodio gore dolje po zagorskim bregima sve od kapele Marije Magdalene. Tamo smo imali završnu okrijepu te je uslijedio najsretniji dio puta, lagani spust u Mariju Bistricu.

U Mariji Bistrici prvo smo se uputili u Karmel Majke Božje Bistričke gdje nam je don Branko održao svetu misu. Nakon mise imali smo priliku upoznati sestre Karmelićanke koje žive u klauzuri te postavljati pitanja jednoj od sestara. Među raznim pitanjima bilo je i gledaju li televiziju i čitaju novine. Časne su rekle da ne gledaju televiziju, ali da čitaju Glas Koncila. Sestre su nam dale papiriće te smo im napisali nakane za koje bi željeli da mole.

Sretni i puna srca uputili smo se napraviti zavjetna tri kruga oko oltara u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Zadnja ali ne i najmanje važna aktivnost u Bistrici bio je ručak u šumici pored Crkve na otvorenom. Ručak su bili pohanci koje su pripremile vrijedne supruge, a koji nas prisjete na našeg pokojnog župnika don Rudija Belka koji ih je s takvim žarom dijelio biciklistima na prijašnjim biciklijadama. On je bio rodom iz Marije Bistrice i uvijek nas je s posebnim veseljem vodio u Bistricu.

Okrijepljeni duhovno i tjelesno, većina nas je krenula biciklima natrag za Zagreb, dok su se ostali vratili autima. Dolazak kući pred našu crkvu svetog Ivana Bosca bio je u 19:30. Po povratku uz molitvu don Branko nam je održao tradicionalnu salezijansku „riječ za laku noć“, blagoslovio nas i svi smo se sretno uputili kućama.

Galeriju slika možete pogledati u nastavku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)