Prepusti se Kristu da te vodi
Prepusti se Kristu da te vodi

Prepusti se Kristu da te vodi

Hvaljen Isus i Marija

Moje ime je Janko Belina, imam 27 godina, rodom sam iz Rudeša a trenutno sam u zajednici u Zagrebu na Knežiji kao đakon. Dolazim iz jedne kršćanske i salezijanske obitelji. Uz roditelje salezijance suradnike, strica salezijanca don Petra, pokojnu baku i djeda koji su također bili salezijanci suradnici odrastao sam u jednoj pravoj salezijanskoj obitelji, uvijek blizu crkvi i oratoriju u Rudešu.

Treći sam od četvoro djece svojih roditelja i od malena sam počeo ministrirati i tako služiti Bogu na jedan svoj mali način. Sa divljenjem sam gledao starijeg brata i sestru kako animiraju djecu u oratoriju i uvijek nekako priželjkivao da svoje služenje oltaru nadogradim služenjem drugima kroz animaciju. Kada je došlo vrijeme izbora srednje škole zanimalo me nešto praktično te sam upisao elektrotehničku školu. To se kasnije pokazalo jako providonosno jer sam za vrijeme trećeg razreda srednje škole imao četvrtkom uvijek školu u među smijeni te sam mogao svaki četvrtak sudjelovati na večernjoj svetoj misi i klanjanju. U to vrijeme dakle počinje jedan moj ozbiljniji hod u vjeri i u odnosu sa Bogom prepun pitanja i nedoumica. Mnoga od tih pitanja morao je odgovoriti tadašnji župnik u Rudešu don Mladen Delić koji me je pratio u razlučivanja Božjeg glasa i poziva da služim Bogu iz bližega. Nije nikako bilo dvojbe koju zajednicu izabrati jer su me don Bosco i Dominik Savio oduševili svojim stilom služenja drugima.

Jesam li tada bio 100% siguran da je to to? Sigurno ne. Ali svakako znam da sam napravio dobar korak da sam se prepustio  Kristu da me vodi. To povjerenje omogućilo mi je da otvorena srca krenem u formaciju i sa svega 17 godina sam ušao u zajednicu za odgoj zvanja u Podsusedu. Mladenački polet i otvoreno srce omogućili su mi da upijem sve ono što je dobro i to probam primijeniti ondje gdje jesam. Tako mi je formacija u Italiji pomogla da upoznam izvornu salezijansku duhovnost, proučim don Bosca iz originalnih izvora koje i mi sada imamo prevedene na hrvatski. Nekako najviše od svega formacija mi je pomogla da steknem neka nova iskustva i vidim kako drugi rade. To iskustvo otvaralo je sve više i više moje srce Kristu i mladima kada sam i sam spoznao koliko sam bez Krista prazan i ne ostvaren.

Prepuštanje Kristu davalo je malo po malo potvrdu da me On zove k sebi da mu služim, da donosim dio Njega drugima, nije sad bitno mladima ili starima nego svima onima koji su gladni i žedni Boga. Tako je Božji poziv rastao i ja sam sve uvjerenije odgovarao na njega.

Sada se nalazim na jednom važnom koraku u tom Božjem pozivu a to je pred svećeničko ređenje, zajedno sa svojom braćom primiti ćemo sveti red 22.6. u Zagrebu u crkvi Ivana XXIII. Preporučamo se u vaše molitve kako bismo mogli biti vjerni salezijanci svećenici koji će neumorno služiti svima vama „sve do posljednjeg daha“ don Bosco.

Janko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)