BIVŠI UČENICI I UČENICE KĆERI MARIJE POMOĆNICE
BIVŠI UČENICI I UČENICE KĆERI MARIJE POMOĆNICE

BIVŠI UČENICI I UČENICE KĆERI MARIJE POMOĆNICE

Osnivač i Povijest
Korijeni Udruge vode izravno do samog Don Bosca. U Biografskim spisima svetog Ivana Bosca, može se pročitati o razgovoru koji je Don Bosco vodio s don Giulijem Barberisom, a koji je ovaj zabilježio u svojem kroničaru 19. veljače 1876. godine: “Radio sam na još jednom projektu i tijekom sljedeće dvije godine ću ga dovršiti. Onda, kada su Salesijanski suradnici postavljeni na čvrste temelje, obavijestit će o ovom planu. To ima veze s onim što bih nazvao Trećim redu žena, povezanim ne s njima, već s Kćerima Marije Pomoćnice” (Biografski zapisi, svezak XI, 62). Ove proročke riječi njihova oca Don Bosca ostvarene su nešto kasnije; Bivši učenici pretvorili su njegov san u stvarnost pod vodstvom i poticanjem don Filipa Rinaldija, SDB, trećeg nasljednika Don Bosca. Godine 1911. don Filip Rinaldi je rekao sljedeće o Udruzi na sastanku sa Superiornim FMA: “Don Bosco bi to učinio, ali vrijeme nije bilo zrelo. Ako to ne bi bila Don Bosčeva ideja, ja je ne bih osnovao.”

Povijest od Osnivanja do Danas

Udruga je službeno priznata kao službena skupina Salezijanske obitelji od strane Vrhovnog poglavara, don Egidija Viganòa, 29. listopada 1988. godine, u stotoj godini smrti Don Bosca. Također je priznata u članku 74 Konstitucija Družbe Kćeri Marije Pomoćnice. Udruga je osnovana u Italiji putem javnobilježnički ovjerenog dokumenta iz 12. veljače 1990. godine, sukladno članku 36. i sljedećim članovima Građanskog zakonika. Također su odobreni njihovi prvi Statuti. Danas su na snazi Statuti odobreni na petom izbornom skupu 2015. godine. U prvom Pravilu iz 1908. godine, Don Boscova majka, Margherita Occhiena, jaka i mudra žena, herojska kršćanska majka i mudra odgajateljica, predložena je učenicima kao uzor za njihov život. Odmah, s iznenađujućom inicijativom, Bivši učenici počeli su organizirati djela konkretnog solidariteta i obrazovanja kako bi dosegnuli mlade ljude, djecu, majke obitelji, radnike, učitelje i seljake. Osnivali su večernje škole za domaćice i talijanske emigrante, besplatne strukovne škole za djecu siromašnijih slojeva, društva uzajamne pomoći, putujuće knjižnice i kazališne skupine.

Identitet

Bivši učenik je osoba koja, nakon što je prošla Salezijansko obrazovanje, obvezuje se živjeti vrijednosti stečene kroz Preventivni sustav Don Bosca. On/ona se postavlja u društvu kao kvasac i snaga za preobrazbu, razvijajući na kreativan način karizmu Družbe Kćeri Marije Pomoćnice u različitim sociokulturnim stvarnostima i geografskim područjima. Kao što je don Egidio Viganò rekao Bivšim učenicima 1987. godine: “Prefiks ‘Bivši’ zajedno s riječju ‘učenik’, označava stvarnost asimilacije mnogih obrazovnih vrijednosti, njihovo sazrijevanje i, stoga, kontinuitet stavova o trajnom oblikovanju tijekom cijelog života”, koji pronalazi vitalnost u pripadnosti Udruzi. Udruga se sastoji od žena i muškaraca obučenih u nekoj instituciji ili aktivnostima Salezijanskih sestara, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj, društvenoj i etničkoj pripadnosti, koji žele podijeliti, produbiti i svjedočiti ljudskim i religijskim vrijednostima kojima su obrazovani prema Preventivnom sustavu Don Bosca. Pod istim uvjetima, oni koji, iako nisu obrazovani u djelu Salezijanskih sestara, ali su saznali o Udruzi i preuzeli Salezijanske vrijednosti u svojim životima, mogu se pridružiti Udruzi nakon odgovarajućeg oblikovanja. To je službena skupina Salezijanske obitelji, čiji je Vrhovni poglavar – nasljednik Don Bosca – Otac i Središnji punkt jedinstva.

Sadašnja situacija

Misija U duhu Don Bosca i Majke Mazzarello, Bivši učenici posebnu pažnju posvećuju djevojkama, ženama i mladima, posebice onima koji su u situaciji siromaštva ili isključenosti, kako bi ih uključili i učinili protagonistima njihove cjelovite formacije i njihovog životnog poziva. Organizacija Registrirano je 35.973 Bivših učenika. Udruga priznaje Vrhovnog poglavara FMA kao svoju točku referencije. Udruga je organizirana prema sljedećoj strukturi: Svjetska konfederacija, Regionalne federacije i Lokalne unije. Svjetska konfederacija sastoji se od svih federacija svijeta. Federacije čine lokalne unije. Unija predstavlja najizravniji kontakt s članovima Udruge na svjetskoj razini i točku referencije i okupljanja za svakog pojedinog člana na lokalnoj razini. Na svakoj razini osniva se Skupština i Vijeće s ulogama animacije i odlučivanja te izvršnih funkcija. Svjetska konfederacija ima svoj službeni periodičar “Unione” (“Unija”), koji je vezni, obrazovni i informativni entitet. Tiskan je na talijanskom jeziku i dostupan na njihovoj web stranici na stranim jezicima. Delegat Bivših učenika Delegat Konfederacije, Federacije i/ili Lokalne Unije je Kći Marije Pomoćnice i predstavlja Institut u animaciji i formacijskom praćenju Udruge, postajući jamac karizmatičke baštine.

Izazovi za budućnost

Sukladno Statutima, svake dvije godine organiziraju se konferencije na pet kontinenata s ciljem promicanja angažmana u provedbi smjernica odobrenih na Skupštini. Neki zajednički teme su: • Nastavak stvaranja veza između Konfederacije, Federacija i Unija; • Identificiranje potreba različitih teritorija; • Vrednovanje i zajedničko korištenje talenata svakog Bivšeg učenika kako bi bili aktivni danas s ciljem izgradnje budućnosti; • Slušanje mladih uključivanjem u različite projekte, što će poboljšati njihove talente.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)