Don Boscove dobrovoljke
Don Boscove dobrovoljke

Don Boscove dobrovoljke

Osnivač i Povijest

Svjetovni institut Volonteri Don Boscova (VDB na engleskom) službeno je osnovan 20. svibnja 1917. godine. Na taj dan, u prisutnosti sestre Felicine Fauda, FMA, provincijalke, otac Philip Rinaldi je pokrenuo Institut zajedno s Marijom Verzotti, Francescom Riccardi i Luiginom Carpanerom. To su bile žene posvećene animaciji oratorija i koje su već neko vrijeme nosile želju u svojim srcima da žive ovu formu posvećenog života u svijetu. Kroz svoje prvo iskustvo svjetovnog posvećenja unutar Salesijanske obitelji, dale su život Institutu Volontera Don Boscova.

Otac Rinaldi osjećao je važnost potpunog posvećenja Bogu sa zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti dok žive usred svijeta i potpuno su povezane s svjetovnim stvarnostima kako bi obnovile društvo iznutra kroz vjerodostojno, tiho i dosljedno svjedočenje. Tada u Crkvi službeno nije postojalo ništa slično, ali sveci znaju prepoznati znakove Duha Svetoga. Godine 1919., prva sedmorica mladih ljudi posvetila su svoje živote Bogu.

Povijest od Osnivanja do Sadašnjosti

Nakon smrti svog osnivača 5. prosinca 1931. godine, prošli su kroz trenutke iskušenja i neizvjesnosti. Iako su ostali bez vodiča, ostali su vjerni svojem pozivu i naukama oca Rinaldija, održavajući “vatru pod pepelom”. Tako se mala biljka polako razvila i postala veliko stablo.

Godine 1947., Crkva je odobrila Svjetovne institute putem Apostolske konstitucije “Provida Mater Ecclesia”, a sljedeće godine razjasnila i razvila svoje misli motu propriom “Primo Feliciter” i dekretom “Cum Sanctissimus”. Tada je u Crkvi odobrena Zelatrica – ime prvog grupe suradnika u to vrijeme.

Već od početka, Zelatrica je čvrsto bila uspostavljena unutar Salesijanske obitelji i, na neki način, anticipirala ono što će se dogoditi u Crkvi u narednim godinama. Proces različitih crkvenih priznanja započeo je zahvaljujući podršci Velia Ianniccari, prvog predsjednika Instituta, te Rectorskog velečasnog Renata Ziggiottija i velečasnog Luigija Riccerija, te pratnji koju je pružio velečasni Stefano Maggio, SDB, VDB s velikim bratskim duhom.

Ovaj proces pratio je konstruktivan i formativan angažman te je podržan, prije svega, od strane prvog predsjednika Instituta, Velie Ianniccari. Dana 31. siječnja 1964. godine, Volonteri Don Boscova priznati su od Crkve kao “Pobožno društvo”. Dana 31. siječnja 1971. godine dobili su priznanje kao Svjetovni institut s dijecezanskim pravom, a 5. kolovoza 1978. godine papa sveti Pavao VI priznao ih je kao Svjetovni institut s papinskim pravom.

Identitet

Volonteri Don Boscova su posvećene svjetovne žene. Žive salesijansku duhovnost i uključene su u svakodnevne aktivnosti i različite profesionalne djelatnosti kako bi Božju ljubav učinile prisutnom u svim svjetovnim okruženjima. U tim okruženjima otkrivaju i čine vidljivim vrijednosti koje postoje od stvaranja. Osjetljive na znakove vremena i potrebe svog područja, žele autentično živjeti svaku ljudsku i kršćansku vrijednost, s radošću stavljajući svoj život na uslugu svima, posebno mladima i siromašnima, pronalazeći prilike za djelovanje s kreativnošću i fleksibilnošću. Posvećene profesijom Evanđeoskih savjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti, stavljaju Krista u središte svojeg postojanja i obvezuju se da budu svjedoci Njegove radikalne ljubavi.

Volonteri Don Boscova žive svoje posvećenje u plodnoj rezervi sukladno uputama Crkve kako bi mogli učinkovitije raditi, posebno u određenim teškim okruženjima gdje priznanje da pripadaju Institutu posvećenog života moglo bi uzrokovati predrasude. Za njih je rezerviranost znak siromaštva; poziv “biti” umjesto reći ili pokazati; i poziv da budu pažljivi na znakove Božje prisutnosti. Žele biti poput soli koja se otapa i daje okusu hrani te kao kvasac, nevidljivi, koji uskrsava tijesto i čini kruh mekim.

Gledaju svijet s ljubavlju i optimizmom te su otvoreni za prihvaćanje autentičnih vrijednosti inherentnih ljudskoj stvarnosti. Obvezuju se stvarati zajedništvo i dijalog kako bi izgradili društvo utemeljeno na prihvaćanju, pravdi i poštovanju dostojanstva osobe. Smatraju važnim obavljati svoj rad s kompetencijom i profesionalizmom te izgrađivati humaniji svijet prema kršćanskim vrijednostima; vrednovati osobu više od profita; i surađivati u djelu Božjem u svijetu. Potaknute životom molitve, posebnu pažnju posvećuju mladima i siromašnima, s Don Boscovom strašću. Žive duhom Blaženstava s strasnom ljubavlju kako bi svjedočile ljudima Evanđeoski način života koji je Krist živio. Kroz svoj zavjet čistoće, žele svjedočiti svijetu da mogu voljeti svako stvorenje kao što to čini Bog. Kroz svoj zavjet siromaštva, žele reći da mogu živjeti među materijalnim dobrima s načinom dijeljenja i solidarnosti. Kroz svoj zavjet poslušnosti, žele svjedočiti potpunoj raspoloživosti Bogu koji se očituje u povijesti i usvojiti stil života temeljen na službi.

Ne žive zajednički život, ali žive u zajednici života, stvarajući grupe u kojima se susreću, oblikuju i podupiru.

Sadašnja Situacija

Misija Njihova misija ostvaruje se na mjestima gdje žive, u svakodnevnom životu i obvezuju se, prije svega, biti prisutni na “granici”, na rubovima društva. Prisutni su tamo gdje su izazovne hitne situacije najozbiljnije, usred novih oblika siromaštva, u obrazovnim i socijalnim područjima te u okruženjima gdje se pravda i prava uskraćuju. Tu su da donesu Krista kroz svjedočenje svoje prisutnosti, velikodušnog djelovanja i sposobnosti slušanja, ljubaznosti i razumijevanja.

Žele biti prisutni na aktivan i odgovoran način, sukladno svojim mogućnostima i sposobnostima, u svijetu kulture i masovnih medija kako bi suvremenim ljudima prenijeli poruku nade.

Organizacija

Njihov Institut ima geografsku organizaciju koja se sastoji od skupa grupa i regija. Opća organizacija cijelog Instituta povjerena je Svjetskom koordinatoru i Središnjem vijeću, koje bira Opća skupština. Na lokalnoj i regionalnoj razini postoje vođe koje, zajedno sa svojim vijećima, prate put VDB-a.

U lokalnim grupama sastaju se mjesečno na dan povlačenja kako bi se međusobno podržali kroz zajedničku molitvu, programe oblikovanja i trenutke bratstva. Na regionalnoj razini susreću se na duhovnim vježbama, programima oblikovanja i danima bratstva.

Salezijanci Don Boscovi (SDB) pružaju duhovnu pomoć Institutu na svim razinama. Trenutno ima 1200 članova u 183 grupe širom svijeta. Pripadaju različitim kulturama i nastoje prožeti svako okruženje Evanđeoskim vrijednostima svojom prisutnošću.

Izazovi za Budućnost

Godine 2017. u Torinu-Valdoccu, zajedno sa Salesijanskom obitelji, proslavili su prvu stogodišnjicu svojeg osnutka. S rastućim entuzijazmom gledaju prema budućnosti kako bi odgovorili na izazove današnjeg društva, budući dosljedni i vjerni svjedoci Božje ljubavi s karizmom Don Bosca.

Osjetljive na znakove vremena i potrebe društva u kojem žive, žele autentično živjeti svaku ljudsku i kršćansku vrijednost, s radošću stavljajući svoj život na uslugu svima, posebno mladima i siromašnima, tražeći prostor za intervencije s kreativnošću i fleksibilnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)