DON BOSCOVI BIVŠI UČENICI
DON BOSCOVI BIVŠI UČENICI

DON BOSCOVI BIVŠI UČENICI

Osnivač i Podrijetlo

Povijest pokreta datira unatrag do 24. lipnja 1870., na Dan don Bosca, kada je skup bivših učenika, ispunjen filijalnom naklonošću, donio don Boscu šalice za kavu kao poklon. Nitko tada nije pretpostavljao da će taj događaj započeti tradiciju, niti da će označiti početak široke pokreta. To je shvatio sam don Bosco i želio ju je nastaviti, posvetivši cijeli dan obilježavanju s njima, uključujući poziv na ručak i razmjenu darova. Prvi “bratski agape” i okupljanje za godišnju konferenciju održani su 19. srpnja 1874., a takva okupljanja i danas se održavaju u mnogim salezijanskim kućama.

Udruga bivših učenika nije imala preciznog “osnivača”, kako to piše don Ceria. Ona je rođena “snagom događaja koji crpe svoje podrijetlo i život iz prirodnih i spontanih čimbenika”. Nastala je iz Obiteljskog duha Preventivnog Sustava u oratoriju Valdocco. Sam je don Bosco napisao da njegov odgojni stil “učenika čini prijateljima”. “Pokret bivših učenika stoga nije, dakle, osnovan od strane odgajatelja kao post-školska udruga s odabranim kriterijima i svrhama udruge, već se razvio sam od sebe, s vitalnošću Karizme od svog početka.”

Povijest od Osnivanja do Suvremenog Doba

Godine 1884. grupa bivših učenika (njih preko 300) osmislila je svoju prvu organizacijsku strukturu. Bili su posvećeni održavanju obrazovanja koje su primili, nastavku služenja mladim ljudima u potrebi i promicanju prijateljstva i solidarnosti među članovima. Prvi Statuti doneseni su u Torinu 8. prosinca 1911., povodom Prvog Međunarodnog Kongresa, pod vodstvom Blaženog Filipa Rinaldija.

Na dan 23. svibnja 1920., na inauguraciji njihovog spomenika don Boscovoj, definirana je njihova organizacijska struktura. Sastoji se od lokalnih unija, pokrajinskih federacija i Međunarodne federacije (svjetske konfederacije od 1954.). Na istom sastanku 1920. godine odlučeno je da će se bivši učenici drugih religija također primiti u udrugu, čime su se ujedinili učenici svih vjeroispovijesti. Ta bratska veza i osjećaj jedinstva ponos su pokreta i Udruge.

Konfederacija je dio Organizacije bivših učenika Katoličkog obrazovanja (OMAAEEC), koju Crkva prepoznaje kao Međunarodnu katoličku organizaciju (IICs), organizaciju koja prihvaća bivše učenike različitih kongregacija.

Identitet Bivši učenici Don Bosca su osobe koje su zbog prisustvovanja oratoriju, školi ili bilo kojoj drugoj salezijanskoj prisutnosti stekli oblikovanje za život na različite i raznovrsne načine, u skladu s različitim kulturama, vjeroispovijestima, obrazovnim iskustvima svakog okruženja, sposobnošću prihvaćanja pojedinaca, promicanjem načela Don Boscovog Preventivnog Sustava te oblikovanjem osoba razvijajući njihovu individualnu autentičnost.

Bivši učenici su:

 • Plod salezijanske misije,
 • Bogatstvo ponuđeno čovječanstvu,
 • Velka snaga kvasca u društvu, budući da su “pošteni građani i dobri kršćani” u svijetu.
 • Posvećeni postati u društvu i Crkvi “sol zemlje i svjetlo svijeta”.

Bivši učenik ostaje vjeran obećanjima krštenja i potvrde te ih živi s izvornim karizmom Don Bosca. Taj karizam dobiva konkretan oblik u načinu života temeljenom na razumu, vjeri i ljubaznosti, usmjerenom prema mladima i življenju s radošću kao učenik Kristov.

Bivši učenik drugih vjera sudjeluje u idealima Don Bosca, dijeli kulturne, duhovne, društvene i obrazovne vrijednosti Salezijanskog Preventivnog Sustava te ih prepoznaje kao zajedničko naslijeđe ljudske obitelji. On/ona promiče te vrijednosti u svom okruženju i podržava ih čak i onda kada njegova/jezina vjera i kultura sugeriraju drugačije.

Vjeruju i žive vrijednosti: • Život, • Sloboda, • Istina, • Solidarnost, • Bratstvo i • Zajedništvo.

Vrhovni Poglavar u Udruzi Svjetska konfederacija bivših učenika Don Bosca prepoznaje Vrhovnog Poglavnika Salezijanske Kongregacije kao Oca i Centar jedinstva Salezijanske obitelji i, kao nasljednika don Bosca, smatra ga primarnom referencom Svjetske konfederacije.

Trenutna Situacija

Postoji otprilike 100.000 bivših učenika, polovica njih je registriranih članova. Organizirani su u lokalne unije, pokrajinske/nacionalne federacije u 4 regije (Afrika, Amerika, Azija i Europa) i svjetsku konfederaciju. Svaka regija organizira sastanke delegata i predsjednika svake dvije godine i kongrese svake četiri godine. Sukladno Statutu Članak 2, Udruga bivših učenika sudjeluje u misiji don Bosca i Salezijanske obitelji na različite načine. Udruga ima strateški plan s 7 prioriteta i 4 istaknuta projekta.

Strateški plan za razdoblje od šest godina od 2015. do 2021. godine pripremljen je s ciljem napretka u svim područjima života Udruge. Primarno je usmjeren na kvalitativni i kvantitativni rast koji se postiže procesom institucionalizacije i profesionalizacije, kako bi bili moćni i učinkoviti. Cilj je stvaranje svjetske mreže ljudi sposobnih biti “sol zemlje i svjetlo svijeta” u svakodnevnom životu.

Sedam Prioriteta

To su ciljevi i snovi Svjetske konfederacije za razdoblje od 2015. do 2021. godine:

 1. Rast i čvrsta struktura: Povećanje broja aktivnih Nacionalnih federacija i jačanje njihovih struktura novim operativnim metodama;
 2. Obrazovanje i osposobljavanje: Razvoj šireg obrazovanja i plana obuke unutar okvira projekta “Akademija bivših učenika” za sve bivše učenike na profesionalnim, antropološkim, kršćanskim i salezijanskim temama.
 3. Promocija Mladih Bivših Učenika (Giovani Exallievi – GEX): Davanje mladim ljudima vođenje unutar njihove Udruge i uključivanje sve većeg broja mladih u njihove aktivnosti putem promocije Škole Voditelja, Dobrovoljne službe bivših učenika, Zapošljavanja te drugih konkretnih inicijativa za mlade;
 4. Financiranje i prikupljanje sredstava: Razvoj snažnog financijskog plana za konsolidaciju i povećanje izvora financiranja kao poslovne platforme kako bi povećali svoje društveno angažiranje putem brojnih projekata;
 5. Podrška obitelji: Davanje važnosti obiteljima i njihovo uključivanje u pokret bivših učenika;
 6. Salezijanska obitelj: Povećanje svog angažmana unutar Salezijanske obitelji i pružanje svojih stručnih vještina za pokretanje projekata koji se bave trenutnim izazovima njihovih društava: imigracijom, nezaposlenošću, dječjim radom i eksploatacijom; i
 7. Komunikacija i odnosi s vanjskim svijetom: Razvoj komunikacijske strategije za poboljšanje internih i eksternih komunikacija, korištenjem svih dostupnih društvenih mreža i novih medija; provođenje planova odnosa s javnošću kako bi povećali svoj utjecaj u društvu i Crkvi.

Istaknuti Projekti

• Trajni Tajništvo: Na svjetskoj razini trajna tajništva na različitim razinama, sa plaćenim osobljem, osigurat će svakodnevni rad u Federacijama bivših učenika i u Svjetskoj konfederaciji, brinut će se o tehničkom dijelu projekata i aktivnosti.

• Poslovna Platforma: Udruge poduzetnika (bivših učenika i prijatelja don Bosca), koje će nastojati primijeniti kršćanske i salezijanske principe i ideale na poslovni svijet, braneći vrijednosti odgovornosti, integriteta i ljudskog dostojanstva. Kao dio svog angažmana, aktivno će podržavati projekte Salezijanske obitelji.

• Akademija bivših učenika: Krovni projekt koji okuplja sve inicijative obrazovanja za bivše učenike, kako odrasle tako i GEX, u profesionalnom, osobnom, duhovnom i salezijanskom području.

• Dobrovoljna služba bivših učenika: Nova inicijativa koja okuplja sve volonterske aktivnosti organizirane od strane bivših učenika u pastoralu mladih i misijskim aktivnostima u inozemstvu. Suradnja s Salezijanskom Kongregacijom ključna je za razvoj ove inicijative.

Izazovi za Budućnost

Svi bivši učenici, uzimajući u obzir hitnost problema s kojima se suočavaju mladi, konkretno su aktivni kako bi odgovorili, i na osobnoj razini, na sve kulturne i obrazovne inicijative koje dotiču mlade i njihove obrazovne potrebe, pomažući im da rastu i preuzmu odgovornost na svim razinama. Predsjedništvo Svjetske konfederacije ima cilj potaknuti rast Udruge, Nacionalnih federacija, Lokalnih unija i pojedinih članova prema motu: “Dobri kršćani i pošteni građani.” Ovaj razvoj izražava se kroz program koji se provodi kroz novu i čvrstu strukturu, nove i važne projekte te dragocjen doprinos misiji don Bosca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)