Apostolke Svete obitelji
Apostolke Svete obitelji

Apostolke Svete obitelji

Osnivač i Podrijetlo

Kardinal Giuseppe Guarino (1827.-1897.), Osnivač, rođen je u Montedoru, Caltanissetti, Italija, 6. ožujka 1827. Studirao je u Agrigentu prije i nakon svećeničkog ređenja 22. rujna 1849. U Palermu je obavljao poslove u javnoj upravi (1855.-1871.). Bio je visoko cijenjen i voljen nadbiskup, prvo u Sirakuzi (1872.) pa zatim u Messini (1875.), s obnovljenim pastirskim žarom i kompetencijom. Papa Leon XIII. imenovao ga je kardinalom 1893. godine. Preminuo je 21. rujna 1897. Godine 1997. završen je dijecezanski postupak za kanonizaciju, a trenutno se provodi u Rimu. Bio je obožavatelj Don Bosca i inspiriran njegovim duhom mladih; na kraju je postao salezijanski kooperator, kako znamo iz njegove korespondencije. Zamolio je i s velikim entuzijazmom dočekao prve salezijance u Siciliji (Randazzo). Posredovao je kod Rimske kurije za proces beatifikacije Don Bosca. (Biografske bilješke XIV 352-355; Biografske bilješke XV 239, 242-44, 340, 352, 355-56). Donirao je nasljedstvo bračnog para Marino Salezijancima, što je omogućilo otvaranje kuće FMA u Ali (1890) i rad Salezijanaca u Messini (1893).

U lipnju 1889., u St. Pier Niceto, biskup Guarino osnovao je Kongregaciju Malenih Služavki Svete Obitelji (današnje “Apostoli Svete Obitelji”) iz grupe Kćeri Marije koje su bile prožete duhom Salezijanskim. Dao im je Pravilo inspirirano Pravilom Sestara Posjetiteljica sv. Franje Saleškog “za moralno i građansko obrazovanje djece”.

Povijest od Osnivanja do Danas

S istom vizijom, 1890. godine izgrađena je “Kuća Svete Obitelji” u Messini, nazvana “Institutom Leon XIII.” Potres iz 1908. godine u Messini uništio je rad i raspršio preživjele sestre. S. Teresa Ferrara preuzela je posao ponovnog osnivanja i obnove Instituta 1912. godine i vodila ga je kao Glavna Majka sve do svoje smrti 1956. godine. Godine 1957., Sveta Stolica je dodijelila Kćerku Marije Pomoćnice kao unutarnju apostolsku poglavaricu, čime su se kontakti s Salezijancima povećali. Počevši s posebnim Općim Kapitulom 1970., Institut je produbio svoj odgojni identitet, uzeo sadašnje ime i zatražio duhovnu usmjerenost od Salezijanaca Don Boscija. Prva kuća osnovana je 23. studenog 1890. u Messini; Konstitucije su odobrene 26. siječnja 1902.; novi Dekret o Ustanovljenju objavljen je 11. veljače 1965.; Konstitucije su ažurirane i odobrene 21. studenog 1981., a konačna verzija odobrena 13. prosinca 1982. Prihvaćanje kao Službena Grupa u Salesijanskoj Obitelji dogodilo se 18. prosinca 1984. godine (AGC 313, 47), na zahtjev Četvrtog Općeg Kapitula iz 1982. godine. Dekret o Ustanovljenju Instituta sa Papinskim Pravom i odobrenje novih Konstitucija dogodilo se 19. lipnja 1998.

Identitet

Moto Kongregacije je “Vjera izražena djelima ljubavi” (Galaćanima 5:6). Zaštitnici su Sveta Obitelj, sv. Franjo Saleški, sv. Terezija Avilska i sv. Ivan Bosco. “Naš Osnivač bio je nadahnut sv. Franjom Saleškim kao uzorom kršćanskog odgojitelja i u razvoju svojih misijskih djelatnosti sa žarom Crkve želio je da se naš posvećeni život izražava u stilu Salezijanske duhovnosti. Stoga nam je, u misiji odgoja mladih, prenio naslijeđe svog pastoralnog stila: unutarnja ravnoteža, prijateljski i nježni stil, duh žrtvovanja i obilno i uvijek novo isijavanje ljubavi prema dušama” (Konstitucije, članak 3). Kao Apostoli Svete Obitelji, uronjeni su u put ljubavi prema Bogu, za svoje posvećenje, i nastoje surađivati po zvanju u oblikovanju istinski kršćanskih obitelji u Crkvi putem odgoja mladih. U stilu Osnivača, prakticirajući Evanđeoske savjete, kroz zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, i u izvršavanju svoje misije, ASF crpe inspiraciju iz Božje Riječi, nauka Crkve i Preventivnog Sustava Don Boscija postaje njihov vodič.

Pripadnost Salesijanskoj Obitelji

 Slijedeći primjere koje je postavio Osnivač, koji se želio udružiti s salezijanskim kooperatorima i održavati živu i plodnu vezu sa svojom duhovnom djecom, uzimajući u obzir zajednički identitet, zvanje i duhovnost, Institut ASF je zatražio i dobio priznanje kao “član” Salesijanske Obitelji (Pismo Glavnog Poglavar Don Egidija Viganò, članak 4, 24. prosinca 1984.).

Trenutačno Stanje

ASF promovira cjelovitost i svetost obitelji putem odgoja djece i mladih u školama, internatima, oratorijima, mladih i župnih aktivnostima, putem udruženja Bivših Učenika i na stranim misijama. ASF se raduje svojem posvećenju Bogu i trudi se donijeti radost Uskrsa Gospodnjeg (Konstitucije, članak 5). Majka Maria Diana Mellace izabrana je kao Glavna Majka zajedno s četiri Opća Savjetnika tijekom Općeg Kapitula X, 2019. godine. Apostoli Svete Obitelji broje 54 (trajno zavjetovane 51, privremeno 3, Aspirantice 1), u 10 zajednica: 8 u Italiji (Lazio, Calabria i Sicilija) i 2 u Brazilu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)