Družba sestara navjestiteljica Gospodinovih
Družba sestara navjestiteljica Gospodinovih

Družba sestara navjestiteljica Gospodinovih

Osnivač i Povijest Kongregacija

“Sestre Navjestiteljice Gospodnje” osnovana je 1930. godine od strane monsinjora Luigija Versiglia, salezijanskog biskupa. Rođen u Oliva Gessi (Pavia) u Italiji i postao salezijanac s 16 godina, uvijek je ostao vjeran sljedbeniku svetog Ivana Bosca. Bio je prvi salezijanski misionar u Kini i zajedno s svećenikom Callistom Caravariom postao je prvi salezijanski mučenik, obojica su ubijeni u Li Thau Tseui 25. veljače 1930. godine.

Kongregacija “Sestre Navjestiteljice Gospodnje” osnovana je s ciljem pomoći misionarskom radu u Shaoguanu i obrazovanju mladih. Imala je svoju glavnu kuću u Chiu Chowu. Kongregacija je priznata 1936. godine, iste godine kada je otvoren i njezin prvi novicijat.

Povijest od osnivanja do danas

 Zbog komunističke okupacije, Kongregacija je prošla kroz teško iskušenje. U to vrijeme imalo je trideset zavjetovanih sestara, ali nisu mogle nastaviti svoju misiju pod komunističkom vlašću. Novakinje i kandidatkinje poslane su kućama, a sestre koje su bile raspršene po cijeloj zemlji morale su se baviti poljoprivrednim radom ili pobjeći u različite gradove kako bi preživjele.

Sve su pokazale veliku vjernost i hrabrost tijekom tih teških godina. Deset njih uspjelo je stići do Kanton, prihvaćajući poslove kao kućne pomoćnice, trgovkinje i druge aktivnosti. U 1953. godini tri su dobile od Narodne Republike Kine putovnice za odlazak u Hong Kong.

Tako su mogle ponovno početi svoj rad s još većom strašću, unatoč poteškoćama. Biskup Bianchi iz Hong Konga bio je iznimno susretljiv prema izbjeglim sestrama i dodijelio im je zemljište blizu katoličkog groblja u Cheng Sha Wanu kako bi izgradile privremeni smještaj. Sestrama je zatim ponuđeno da podučavaju u školi Majke Milosrđa. Novi ministarstvo poučavanja i pomoći župi donijelo im je veliku radost.

Njihov broj se povećao, a 1954. godine nekoliko djevojaka im se pridružilo kao kandidatkinje. 1955. godine dvije sestre pozvane su da pomognu misionarskom radu župe Ngau Tau Kok pod vodstvom oca Dempseya. Od tada se proširilo područje djelovanja sestara.

S dozvolom Kongregacije za širenje vjere, 1958. godine uspostavljen je novicijat u misiji Lung Shan u Ngau Tau Koku. Šest novakinja položilo je prve zavjete 1960. godine. Biskup Hong Konga također je dao odobrenje za otvaranje škole uz pomoć vlade. Sestre su dobile zemljište u Yau Yat Chuen i izgradnja osnovne škole započela je 1961. godine, s 20 učionica, dok su druge 10 specijalizirane u učionici. Zgrada srednje škole završena je iste godine, a škola je nazvana “Tak Nga School”.

Kineski odjel srednje škole započeo je 1962. godine. Davanje zemljišta pored postojeće škole omogućilo je dovršetak zgrade srednje škole 1964. godine. Iste godine, dvije sestre poslane su da se brinu za leprozorije u Macau pod vodstvom oca C. Nicosia, salezijanca. Sestre su poučavale religijsko obrazovanje ženama i radile u obližnjoj školi.

Razvoj i uspjeh Kongregacije

“Sestre Navjestiteljice Gospodnje” pripisuju se pokojnom ocu J. Cucchiari, SDB, koji je bio njihov zaštitnik od dolaska u Hong Kong. S njegovom pomoći i poticanjem sestre su zatražile zemljište za izgradnju subvencionirane srednje škole za djevojke. Zemljište im je odobreno 1966. godine, malo prije smrti njihovog voljenog vodiča. Iz financijskih razloga, sestre nisu mogle započeti projekt sve do 1970. godine. Počele su primati učenike u rujnu 1971., preuzimajući pet razreda iz škole Tak Nga. Zgrada škole završena je u rujnu 1972. godine, s 24 učionice, dodatnih 10 specijaliziranih prostorija i dvoranom, nazvana “Nostra Signora del Rosario College”. Nalazila se u Yau Yat Chuen, Kowloon.

godine tri sestre otišle su u Tajvan kako bi služile župi. 1968. godine sestre su izgradile vrtić u Taipeiu. 1970. godine, salezijanci su zamolili sestre da preuzmu osnovnu školu Pape Pija XII u Ngau Tau Kok. Sestre su ponudu prihvatile s radošću.

Sestre su dobile svoju prvu opću majku 1966. godine, koju je imenovao biskup Hong Konga na šestogodišnji mandat. 1971. godine održan je prvi Opći kapitul, koji je trajao gotovo mjesec dana. Tijekom tog vremena revidirane su Konstitucije. Kapitul je imao dvije sjednice: prva se bavila upravljanjem, financijama, obukom i apostolatom, a druga životom posvećenja, zajedničkim životom i duhovnim životom. 1978. godine, od 1. do 14. kolovoza, održan je drugi Opći kapitul, na kojem je izabrana druga opća majka.

Identitet

Kongregacija je osnovana kako bi poučavala djevojke i služila bolesnicima, kako bi širila Sveto učenje i donosila veću slavu Bogu. U svakoj prilici, sestre su pozvane služiti Gospodinu s radosnim srcem i navještati Evanđelje Kraljevstva riječima i djelima, u skladu s ciljem utemeljenim od strane osnivača: “Istaknut će se u žaru za spasenje duša i za davanje veće slave Bogu” (članak 4); “Treba voljeti duše. Ljubav neka nas nauči sredstvima za dobročinstvo dušama” (članak 5). Glavna misija sestara sastoji se u obrazovanju mladih i pastoralnom služenju u župama (članak 6).

Osim što obrazuju djevojke u osnovnim i srednjim školama, sestre pomažu svećenicima u različitim župama u propovijedanju Radosne vijesti.

Trenutna situacija Trenutno ima 19 zavjetovanih sestara: 12 u Hong Kongu, 1 u Calgaryju, Kanadi i 7 u Shaoguanu, Kantonu, Kini. Sjedište Kongregacije nalazi se u Hong Kongu, gdje sestre vode osnovnu školu i dvije srednje škole.

Kandidatkinje moraju imati najmanje 18 godina kako bi bile primljene u Postulat, a moraju proći najmanje 6 mjeseci postulata kako bi započele dvogodišnji novicijat. Novakinje moraju biti u dobrom zdravstvenom stanju, imati dobar karakter i minimalno srednjoškolsko obrazovanje. Doživotni zavjeti se polažu nakon 6 godina.

Pripadnost Salesijanskoj obitelji

Kongregacija je prihvaćena kao Grupa Salesijanske obitelji 28. srpnja 2005. godine. Sestre dijele salezijanski karizma koji su primile od osnivača, koji je bio sveti salezijanski misionar i prvi salezijanski mučenik. Kongregacija je uvijek primala i i dalje prima duhovno vodstvo od salezijanskih braće i prakticira Preventivni sustav don Bosca u odgojnom djelovanju među mladima. Sudjeluju u svim glavnim događanjima Salesijanske obitelji: proslavama, liturgijama, studijskim danima i pastoralno-obrazovnim aktivnostima organiziranim od strane Vijeća Salesijanske obitelji. Sestre surađuju u pastoralnom planiranju u Shitanu (središnja Kina) zajedno s FMA-ama i SDB-ima, s izvrsnim apostolskim duhom.

Izazovi za budućnost

Kongregacija je sada vrlo mala. Međutim, postoje nade s novim i brojnijim zvanjima u Kini. Nadamo se da će, uz Božju pomoć, Kongregacija moći napredovati i procvjetati u budućnosti kako bi Radosna vijest mogla biti propovijedana svima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)