Kćeri Presvetog otkupitelja
Kćeri Presvetog otkupitelja

Kćeri Presvetog otkupitelja

Osnivač i Podrijetlo

 Kada je otac Pedro Arnoldo Aparicio Quintanilla, SDB, bio dekan Don Boscova kolegija i obavljao svoje svećeničko služenje slušajući ispovijesti, otkrio je da mnogi mladi ljudi, iz različitih razloga, nisu bili primljeni u redovničke zajednice. Kada je 1948. godine imenovan prvim biskupom Biskupije San Vicente u Salvadoru, Srednja Amerika, od strane pape Pija XII, shvatio je da postoji manjak svećenika i redovnika u novonastaloj biskupiji. Zbog toga spoznaja i poticaj oca Pedra Tantardinija, SDB, bivšeg provincijala Salesijanske provincije Srednje Amerike, koji je predložio osnivanje ženske redovničke kongregacije jednostavnog života i oblačenja koja bi mu pomogla u katehezi, pastoralnim školama i radu s mladima, osnovao je Kongregaciju. Pod poticajem sestre Ersilije Crugnola, FMA, tadašnje provincijalke u Meksiku, koja je imala posebno štovanje Blažene Djevice Marije, biskup Aparicio preporučio se zagovoru Marije Pomoćnice kršćana. Kada je pisao pisma sestri Ersiliji, moleći je da ih predstavi Blaženoj Djevici, dobio je ovaj odgovor: “Vaši će se želje ostvariti ako se pouzdate u svoju Nebesku Majku. Kongregacija koju imate na umu, sine moj, bit će osnovana sa apostolskim duhom sv. Ivana Bosca, učiti one koji su neuka i voditi duše u Nebo. Sve će se posložiti, sine moj. Blagoslivljam vas. Marija Pomoćnica kršćana, tvoja Majka zauvijek.” Deset godina kasnije, to obećanje o Mariji Pomoćnici kršćana ostvareno je osnivanjem Kongregacije: Kćeri Božanskog Spasitelja. Pet mladih žena započelo je ovaj vjerski put s motom: “Oportet Illum Regnare” (On mora kraljevati).

Povijest od Osnivanja do Danas

godine, Kongregacija je priznata kao “Redovnička kongregacija dijecezanskog prava” od strane pape sv. Pavla VI. Godine 1989., Kongregacija je dobila dekret “Papinskog prava” od strane pape sv. Ivana Pavla II. Otkako je osnovana, održano je osam Općih kapitula. Institut je vodila četiri Vrhovna Poglavarica. 2005. godine, tijekom Općeg kapitula VI, odobrena je Laikonska sekularna skupina “Unione Apostolica Divino Bambino” (UADB) – Apostolska unija Božanskog Djeteta. Kongregacija koju imate na umu, sine moj, bit će osnovana sa apostolskim duhom sv. Ivana Bosca, učiti one koji su neuka i voditi duše u Nebo. Sve će se posložiti, sine moj. Blagoslivljam vas. Marija Pomoćnica kršćana, tvoja Majka zauvijek.” Deset godina kasnije, to obećanje o Mariji Pomoćnici kršćana ostvareno je osnivanjem Kongregacije: Kćeri Božanskog Spasitelja. Pet mladih žena započelo je ovaj vjerski put s motom: “Oportet Illum Regnare” (On mora kraljevati).

Povijest od Osnivanja do Danas

1972 godine, Kongregacija je priznata kao “Redovnička kongregacija dijecezanskog prava” od strane pape sv. Pavla VI. Godine 1989., Kongregacija je dobila dekret “Papinskog prava” od strane pape sv. Ivana Pavla II. Otkako je osnovana, održano je osam Općih kapitula. Institut je vodila četiri Vrhovna Poglavarica. 2005. godine, tijekom Općeg kapitula VI, odobrena je Laikonska sekularna skupina “Unione Apostolica Divino Bambino” (UADB) – Apostolska unija Božanskog Djeteta. Sestre sudjeluju na “Danicama duhovnosti Salezijanske obitelji” i predstavljaju se te sudjeluju na Svjetskom vijeću Salezijanske obitelji u Rimu. Na lokalnoj razini održava se duhovno jedinstvo s različitim skupinama obitelji kroz poticanje dijaloga i bratske suradnje.

Trenutačna Situacija

Centralno upravljanje vodi Vrhovna Poglavarica sa svojim Vijećem. Generalat se nalazi u Republici El Salvador, gdje je Kongregacija osnovana. U drugim zemljama, Kongregacija je organizirana kroz delegacije. Trenutno, u 2019. godini, ima 170 sestara i 10 kandidatica. Prisutne su u 8 zemalja: El Salvador (9 centara), Gvatemala (2 centra), Panama (1 centar), Venezuela (3 centra), Bolivija (6 centara), Argentina (2 centra), Italija (1 centar) i Sjedinjenim Američkim Državama (1 centar – u Tulsa, Oklahoma). Misija Njihova misija sastoji se u tome da Krist kraljuje tamo gdje su pozvane evangelizirati (Konstitucije, članci 2, 10, 82; Pravilnici, članci 36-64). Kćeri Božanskog Spasitelja nastoje to ostvariti ponajviše kroz: ¬ Kateheza: Koordinacija župne kateheze i obrazovanje katehista; ¬ Obrazovanje: Škole, župske škole, obitelji, predškolski odgoj, dječji vrtići i radionice za ljudsku promociju (Konstitucije, članci 3, 5, 10); ¬ Župni apostolat: Apostolat mladih, kateheza, pomoć bolesnima i suradnja sa župnim vijećima omogućuju im da provode svoj karizma prema mladima i običnim ljudima u župnom okruženju.

Izazovi za Budućnost

Trenutne potrebe Instituta su: rast Kongregacije, postojana vjernost njezinih članova i još važnije, vjernost očuvanju karizme koju je naslijedila od Osnivača. Budući plan je učiniti Božju ljubav prisutnom u različitim sredinama diljem svijeta organizirajući Kongregaciju u pokrajine. Jedan san je uspostaviti zajednicu u Africi do 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)