Službenice Bezgrješnog Srca Marijina
Službenice Bezgrješnog Srca Marijina

Službenice Bezgrješnog Srca Marijina

Osnivač i Podrijetlo

Osnivač, biskup Gaetano Pasotti, SDB, bio je talijanski salezijanac koji je položio svoje Prve Zavjete 15. rujna 1906. godine i zaređen je 18. ožujka 1916. tijekom Prvog svjetskog rata. Godine 1918. otputovao je na misije u Kinu pod vodstvom biskupa Luigija Versiglie, SDB, gdje je proveo 9 godina. 15. listopada 1927. godine, napustio je Kinu kao voditelj salezijanske ekspedicije u Tajland, tada zvanom Siam. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, 24. lipnja 1941. godine, posvećen je biskupom u Bangkoku. S živim osjećajem za lokalnu Crkvu i apostolskom strašću za evangelizacijom ljudi, osnovao je Kongregaciju Sestara “Auxiliatri￾cum”. Njihovo ime na tajlandskom jeziku bilo je “Xi Song Khro”. Godine 1971., ime je promijenjeno u “Sestre Služavke Bezgrešnog Srca Marijina”. U svom izvješću Kongregaciji za širenje vjere od 1. kolovoza 1932. godine, tadašnji otac Pasotti izrazio je nadu da će dobiti njihovu suradnju u osnivanju redovničke kongregacije sastavljene od domaćih žena. Želio je osnovati novu Kongregaciju između skupine mladih žena koje su radile u kuhinji salezijanaca, a već su prošle kršćansku formaciju. Kongregacija je osnovana pismom službenim pismom oca Gaetana Pasottija od 7. prosinca 1937. godine. Sljedećeg dana, na blagdan Bezgrešnog začeća, 7 mladih žena započelo je svoje novicijat. Istog dana, godinu dana kasnije, 1938. godine, šest njih položilo je svoje Prve Zavjete.

Povijest od Osnivanja do Danas

Prilikom osnivanja, biskup Pasotti izabrao je Mariju pod naslovom Bezgrešnog začeća kao zaštitnicu nove Kongregacije. Nakon posvećenja Crkve Bezgrešnom srcu Marijinu 1942. godine, posvetio je Kongregaciju Bezgrešnom srcu Marijinu kao novoj zaštitnici. U osnivanju Kongregacije pomogao je Družba Marije Pomoćnice. Sestra Antonietta Morellato, FMA, bila je prva Novičarka Već 15 godina, a sestra Luigina di Giorgio, FMA, postala je prva Vrhovna Poglavarica Kongregacije (1941-1964). Kongregacija se povećavala po broju i proširila se na različite župe u Biskupiji Ratchaburi. Godine 1949., za vrijeme svete mise na Novu godinu, biskup Pasotti je sestrama predstavio prvi službeni primjerak njihovih Konstitucija s ovim dragocjenim uputama: “Kćeri, moja želja za vas je da budete ujedinjene s srcem Isusa. Budite svete živeći ove Konstitucije.” Godine 1964., Kongregacija je postala samostalna, a sestra Agatha Ladda Satvinit izabrana je kao prva SIHM Vrhovna Poglavarica. Tijekom Generalnog kapitula 1985.-1986. godine, odobrene su revidirane Konstitucije. Na sljedećem kapitulu 1990. godine, odobrene su Odredbe. Sadašnja Majka Generalica je sestra Maria Goretti Maliwan Paramatthawirote, imenovana 2015. godine. Godine 2000., osnovana je laička skupina pod nazivom “Laički Sluge Bezgrešnog Srca Marijina” s katoličkim učiteljima njihovih škola i radnicima njihovih kuća. Postepeno su oblikovani u duhu Kongregacije. Suradjuju sa sestrama u njihovoj misiji, podržavaju ih u području redovničkih zvanja i služe kao most u njihovom pastoralu obitelji. Godine 2012., povodom 75. godišnjice njihova osnivanja, osnovana je “SIHM Mladi vođe” i 2015. godine “SIHM Učiteljski vođe”. Obe grupe prisutne su u svakoj školi, pod vodstvom mladenačkog odbora.

Identitet

Sestre su se posvetile pomaganju misionarima u malim centrima ili župama te u području obrazovanja. To je ženska redovnička kongregacija “Dijocesanskog Prava”. Od početka Instituta, svi biskupi koji su imali ovlasti nad njima kao Kongregacija Dijoceskanskog Prava, bili su salezijanci: biskup Peter Carretto (1951.-1988.), biskup Michael Praphon Chaicharoen (1988.-2003.) i biskup Joseph Prathan Sridarunsil. Iako se Kongregacija posvećuje službi Lokalnoj Crkvi, također udovoljava potrebama Univerzalne Crkve. Godine 1997., prva dva člana poslana su u Kambodžu kao misionari i pridruženi članovi Tajlandske misionarske zajednice (TMS) kako bi radili, prvotno, u Biskupiji Battambang. Sestre Služavke Bezgrešnog Srca Marijina su redovnice koje sudjeluju u župama i animiraju različite grupe s misionarskim duhom. Žive Fiat Djevice Marije, uvijek spremne vršiti Božju volju. Trude se biti sve za sve ljude, živeći i radeći s obiteljskim duhom, jednostavnošću, radošću, optimizmom i sposobnošću prilagodbe različitim situacijama, s geslom koje je predložio biskup Gaetano Pasotti: “Caritas Christi Urget Nos!” (“Ljubav Kristova tjera nas” – 2 Korinćanima 5:14) i duh: “Ljubiti, služiti i opraštati”. Pripadnost Salesijanskoj Obitelji Kongregacija je prihvaćena kao Službena Grupa Salesijanske Obitelji 28. veljače 1987. godine, u Zlatnoj godini osnutka Kongregacije. Sestre vjeruju da je njihovo članstvo u Salesijanskoj Obitelji doista Božji plan. Kroz čvrsto vođstvo biskupa Pasottija i odgojitelja FMA, uspjele su upoznati, usvojiti i živjeti Duh don Bosca i Majke Marije Domenike Mazzarello. To im pomaže da budu “znakovi i nositelji Božje ljubavi” mladima u njihovoj župnoj službi i njihovoj pastoralnoj službi djeci i mladima u školama. Žive prema salezijanskom karizmu, izraženom kroz rad, umjerenost, ljubaznost, bratsku ljubav i obrazovnu stručnost. Kongregacija uspostavlja bliske odnose sa salezijancima, Družbom Marije Pomoćnice i drugim grupama Salesijanske Obitelji dijeljenjem salezijanskog duha don Bosca i zajedničkim apostolskim inicijativama. Surađuju s različitim grupama kad se pruži prilika kroz sastanke, konferencije, razmišljanje i timski rad.

Trenutačna Situacija

Kongregacija SIHM i dalje je Kongregacija Dijoceskanskog Prava. Njihov Matični Dom nalazi se u Biskupiji Surat Thani, pod vodstvom biskupa Joseph Prathan Sridarunsil, SDB. Tu je 91 član, uključujući 7 privremeno zavjetovanih sestara, 4 novakinje, 2 postulantice i 5 aspircija. Rade u četiri biskupije u Tajlandu: Ratchaburi, Surat Thani, Bangkok i Chiangmai, te u Kambodži u Biskupiji Battambang u dvama centrima. Djeluju u 32 centra/župe u jedanaest zajednica. Njihova misija obavlja se u školama i župama različitih biskupija putem:

  • Mladežske službe – u dijecezanskim srednjim školama i njihovim vlastitim školama: vrtići, osnovne, srednje i srednje škole, te među mladima koji su napustili školovanje;
  • Obiteljska služba; ¬ Osnovne kršćanske zajednice;
  • Obrazovanje i vjerska formacija;
  • Pastoralna služba u obitelji – za njihove vlastite radnike;
  • Kateheza – za mlade i odrasle;
  • Misija; ¬ Dobrotvorne djelatnosti – za siromašne i napuštene, posebno djecu i mlade.

Izazovi za Budućnost

Veliki izazov pred Sestrama je smanjenje broja redovničkih zvanja, zbog mnogih čimbenika. Promjene u društvu utječu na vrijednosti katoličkih obitelji. Obitelji postaju manje, s jednim ili dvoje djece. Roditelji se suočavaju s mnogim poteškoćama. Imaju malo vremena za svoju djecu, ostavljajući ih same da uče iz izvora kao što su društveni mediji. Kao posljedica toga, većina njih nema osnovnu ljudsku i kršćansku formaciju. Još jedan izazov je rad među siromašnim obiteljima koje se nalaze na periferijama gradova u Tajlandu. Trebaju promovirati više zvanja u Kambodži kako bi imale više kambodžanskih sestara koje će služiti svojem narodu. SIHM se također suočava s izazovom produbljivanja svog karizma u srcima novih generacija svojih članova i jačanjem njihovog poziva kako bi postali “znakovi i nositelji Božje ljubavi za mlade” i postali “sve za sve”. Više je starijih sestara nego mladih, dok potrebe rastu u različitim područjima. Predviđaju da neće moći dobro služiti Lokalnoj Crkvi bez suradnje laika. Kako bi se odgovorilo na ove izazove, Generalni kapitel XI odlučio je: ¬ Obnoviti redovničko svjedočanstvo kao SIHM:

  • postati uvjerljiviji misionarski učenici prema SIHM identitetu – znakovi ljubavi, radosti i suosjećanja;
  • Promicati laička i redovnička zvanja jačanjem vjerske formacije mladih i prateći ih na putu života; te

Obrazovati i više se brinuti za katoličke obitelji i sve obitelji u brzim promjenama društva, s naglaskom na roditelje u njihovim školama i župama i u društvu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)