MATILDA SALEM
MATILDA SALEM

MATILDA SALEM

Matilde Chelhot Salem rođena je u Alepu 15. studenog 1904. u uglednoj obitelji. Školovala se kod Armenskih sestara Bezgrešnog Začeća, zahvaljujući kojima je razvila predivan unutarnji život.

Dana 1.kolovoza 1922., sa 18 godina, udala se za Georgesa Eliasa Salema, uglednog poslovnog čovjeka. Georges je bio autoritarni i posesivni, ali dobar čovjek. Matilde je morala biti vrlo strpljiva kako bi ga povremeno smirila. Uskoro su otkrili da ne mogu imati djece. Georges je obolio od dijabetesa.

SAN O OTVARANJU TEHNIČKE ŠKOLE ZA MLADE RADNIKE
Matilde je ostala uz svog supruga 22 godine. Voljela ga je i brinula se za njega, prateći ga na poslovnim putovanjima i sudjelujući u onome što je radio. Bila je visoko poštovana i cijenjena od vođa europskih poslovnih tvrtki. Njezin suprug, savjetovan od strane biskupa Isidora Fattala, Grkokatoličkog metropolita Alepa, sanjao je o otvaranju tehničke škole koja bi obrazovala buduće kršćanske radnike: ali 26. listopada 1944. Georges je iznenada preminuo. Matilde se mogla predati očaju, ali upravo tada otkrila je svoje pravo zvanje: potpuno se posvetiti bližnjem s najvećom ljubavlju.

NAKON MUŽEVE SMRTI – NA ČELU ZAKLADOM GEORGES SALEM
Potpuno se posvetila ogromnom projektu koji je Georges ostavio u oporuci, postavši predsjednicom “Zaklade Georges Salem”. Njezina obitelj postali su siromašni mladi ljudi grada, i odlučila je zaista biti majkom njima. U suradnji s biskupom Fattalom, otišla je u Torino kako bi izravno pregovarala s vrhovnim poglavarom, ocem Peterom Ricaldoneom, kako bi povjerila sinove Don Bosca tom djelu. Došli su tamo 1947. godine. Izgradila je malu kuću blizu instituta. Od tada su Salezijanci bili njezin dom i obitelj.

‘MAMA MARGARITA ZA DJECU U ALEPU
Ona je donijela ostatke svog supruga tamo radi pokopa i i sama će biti pokopana ondje. Ukratko, postala je “Mama Margarita” za mlade u Alepu. Stekla je mnogo duhovnih iskustava: salezijanska suradnica, kći svetog Franje Asiškog, suosnivačica Instituta Beskrajne Ljubavi. Što se tiče njene ljubavi, bilo je malo dobrotvornih djela kojima nije pridonijela: katehetsko društvo, Društvo svetog Vinka Paulskog, ljetni kampovi za siromašnu i napuštenu djecu, potpredsjednica Crvenog križa, djela u korist delikvenata i u potpunosti je utjelovila salezijansku apostolsku energiju.

SMRT OD RAKA; SLAVA SVETOSTI
1959. godine otkrila je da boluje od raka. Kada su joj to rekli liječnici, imala je samo jedan komentar: “Hvala ti, o Bože moj.” Njezin je bio “via crucis” od 20 mjeseci. U oporuci je dala sve svoje imanje različitim dobrotvornim ustanovama, do te mjere da je mogla reći: “Umirem u kući koja više nije moja.”

Preminula je s glasinom svetosti 27. veljače 1961. u dobi od 56 godina, iste dobi kao njezin voljeni Georges. Pokopana je u Salezijanskoj crkvi u Alepu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)