Na sve gledajmo očima vjere i primajmo sve od Gospodina s veeljem
Na sve gledajmo očima vjere i primajmo sve od Gospodina s veeljem

Na sve gledajmo očima vjere i primajmo sve od Gospodina s veeljem

Ivan je svjetiljka što gori i svijetli.

Marijino djetinjstvo u Blatu i njena ljubav prema Isusu bila je posebno neshvatljiva za njenu majku koja ju je s ostatkom obitelji pokušavala pridobiti za udaju. Mnogi bogati prosci su je preko njezine majke  prosili dok ona nije htjela niti čuti za njih. Ljutili su se na nju kada bi duže boravila u crkvi, nazivali su je ludom što se svaki dan pričešćuje, a kako su primjećivali da to na nju ostavlja traga i da postaje sve više samozatajna, vikali su na nju i htjeli su je odvratiti, ali nisu uspjeli. Koliko je god pokušavala ugoditi majci radeći po kući, nije uspjela, jer majci zapravo nije ni bilo toliko do rada, koliko do toga da Marija ne ode u samostan. Marija je govorila: “Na sve gledajmo očima vjere i primajmo sve od Gospodina s veseljem, ne gledajući na ljude, nego na njegovu volju.” Tako nije gledala na volju roditelja, nego na volju Božju i spoznala je što je istinska radost. “Kolika je sreća znati da smo u rukama Božjim; znati da je sve što nam se događa po njegovoj volji, da nam to šalje da nas posveti.”
Pokušavaš li pronaći Božju volju u situacijama koje ti se događaju? Primaš li s veseljem sve od Gospodina ili uvijek  gunđaš?

Gledaš li više kako ćeš ugoditi ljudima ili Bogu? Sjetiš li Ga se uopće pitati?

Gradiš li intiman odnos s njime?

Marija je bila sigurna da se njen poziv i istinska radost krije u samostanu, da je to Božja volja za njen život. Jedino ju je prihvaćanje Božje volje moglo učiniti sretnom jer dolazi od savršenog poznavatelja njenog srca i njene duše, Isusa, a On, naš Spasitelj i Otkupitelj želi i zna što je najbolje za nju pa tako i za sve nas. Odgovarajući na Božji poziv, njena će se iskrena radost nastaviti prelijevati po ovome svijetu sve do danas.

Živiš li svoj poziv onako kako je Gospodin zamislio? Brak? Molitvena zajednica? Redovništvo? Ili nešto treće?

Jesi li ti svjestan da Božja ljubav nadilazi bilo koju ovozemaljsku, pa čak i onu od vlastitih roditelja i da je, zapravo, najveća radost upoznati Njega?

Marija je gorila i svijetlila, jer je, baš kao i Ivan, gledala kako vršiti volju Božju, a ne volju ljudsku. Svijet je pun mišljenja, ali samo je jedno mišljenje ono koje je bitno, ono koje dolazi odozgor. Stoga, brate i sestro, traži najprije Kraljevstvo Nebesko, a sve ostalo će ti se nadodati (Mt 6,33). Približi se našemu Gospodinu kroz ovo Došašće, osjeti bezvremensku radost nad radostima, posvijesti si da je naš Bog živ , da te neizmjerno ljubi i da mu je stalo do tebe. Nakon ovog Došašća i priprave, dočekaj ga drugačiji, dopusti da Ti On mijenja srce i raduj mu se otvorena srca. Svijetli i ti u ovome svijetu.

Neka bude Gospodin sa svima vama.

Amen. Aleluja.

3 Comments

  1. Kaja

    “Svjetli i ti u ovome svijetu.” Razmisljam, koliko snage, ustrajnosti i vjere je bilo u srcu Marije iz Blata da se suprostavi roditeljima, a posebno majci, za redovnicki poziv? Znamo, da u TO doba mladenastva, jako smo ovisni o roditeljima, ali Ona je znala svoj Put… Koliko Ja svjetlim u svom zivotnom hodu? Uvjek me fascinira, kad ljudima oko sebe napravim neke sitne geste, taj povrat dobrote i ta milosti koje dozivim. Gospodine: “BITI mi daj……

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)