ORESTE MARENGO 
ORESTE MARENGO 

ORESTE MARENGO 

Oreste Marengo rođen je u Diano d´Albi, pijemontskom gradu u pokrajini Cuneo, 29. kolovoza 1906.  Osnovnu školu pohađao je kod sestara Kćeri Marije Pomoćnice  tri godine, gdje je rasla njegova ljubav prema don Boscu i salezijanskom odgoju. Roditelji Lorenzo i Agostina Montaaldo uputili su ga sestrama salezijankama na školovanje, te su silno željeli da nastavi i studij u Valdocu. Tamo je imao priliku upoznati neke prve generacije salezijanaca; don Pabla Alberu, don Filipa Rinaldija.

Providnost se pobrinula da je susreo fra Ferranda, koji je došao privremeno raditi kao učitelj. Nedugo zatim fra Ferrando odlazi u misiju u Indiju. I Oreste je želio ići u misije. Stoga je svoju molbu uputio generalnom prefektu Družbe don Ricaldoneu, koji ga je poslao u Assam, u Shillong da obavi novicijat.

Pod vodstvom o. Ferranda, najprije kao učitelj, a zatim kao rektor studentata, Orest je posjećivao indijanska sela, učeći lokalne jezike i oživljavajući svečane oratorije. Tijekom studija teologije imao je sreću raditi sa župnikom u zajednici Shillong, p. Costantinom Vendrameom, od kojeg je naučio mnogo o salezijanskom pastoralnom stilu: Da mihi animas Don Bosca bila je primarna motivacija za misionarski rad.

Dana 2. travnja 1932. u crkvi Svetog Otkupitelja u Shillongu  Orest je zaređen za svećenika. Od tog trenutka dao je srce i dušu zadatku da posjeti sela u sjeveroistočnoj Indiji. Putovao je nadaleko. Donosio je evanđeosku poruku tisućama obitelji, pomažući im na sve moguće načine. Odmah je osvojio simpatije ljudi, a govorio je više od 20 lokalnih jezika. Bio je čovjek molitve, topao i gostoljubiv kao osoba, i znao je kako umiriti ljude svojim ljubaznim ponašanjem.

Godine 1951. imenovan je biskupom nove biskupije Dibrugarh. Prihvatio je u duhu poslušnosti, te je  zaređen je 27. prosinca 1951. u bazilici Marije Pomoćnice u Torinu. Nastavio je obilaziti sela, propovijedati i ispovijedati. Godine 1964. imenovan je biskupom Tezpura, a pet godina kasnije povjerena mu je skrb nad budućom biskupijom Tura. Podnio je ostavku prije vremena kako bi dao malo mjesta mjesnom biskupu kojeg je indijska vlada napokon prihvatila. Posljednje godine života proveo je vršeći apostolat. Ostao je neko vrijeme pomagati novom  biskupu, tražeći sredstva za uzdržavanje biskupije. Ostao je na raspolaganju za razne zadaće sve do smrti u Turama 30. srpnja 1998. godine.

Poslušnost svojim poglavarima, briga za spasenje duša i tipični salezijanski optimizam bile su najomiljenije i najvidljivije osobine ovog četvrtog misionara Sluge Božjeg u sjeveroistočnoj Indiji.

Molitva za proglašenje blaženim i svetim Sluga Božji, biskupe Oreste Marengo
Svemogući i milosrdni Oče,
mi smo tvoja djeca,
veliko ti hvala
za dar biskupa Marenga Indiji,
a posebno sjeveroistoku.
Kao veliki misionar
prošetao je uzduž i poprijeko svoje misijsko područje,
naučio je mnoge jezike
i bio je bez premca u svojoj ljubavi prema svima koje je susretao.
Proveo je duge sate u molitvi tebi, Oče,
da nas obaspeš svojim blagoslovom.
Sad kad si ga dočekao u nebu,
učini ga dostojnim zagovornikom
za nas koji ga zazivamo
(spomeni svoju posebnu nakanu).
Daj nam radost da ga doživljavamo
kao primjer svetosti za tvoj narod,
da i mi njegovim stopama možemo
tražiti duše i služiti samo tebi.
Po Isusu Kristu tvome Sinu, Gospodinu našem.
Amen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)