Cvijeće i plodovi Mariji
Cvijeće i plodovi Mariji

Cvijeće i plodovi Mariji

Vidio sam, piše don Bosko, velik oltar posvećen Mariji. Bio je veličanstveno ukrašen. Vidio sam i sve dječake iz Oratorija koji su se u procesiji približavali oltaru. Pjevali su hvalnice Nebeskoj Majci, ali svaki na svoj način. Mnogi su zaista lijepo i odmjereno pjevali, i to neki jače, neki tiše. Drugi su pjevali ružnim, hrapavim glasom, treći pogrešno, neki su dolazili šutke, bez reda. Bilo je zijevanja i dosađivanja. Neki su se gurali i smijali. 

Svi su zatim nosili darove Mariji. Imali su bukete cvijeća, veće ili manje, međusobno različite. Jedan je imao rukovet ruža, drugi kiticu karanfila ili klinčića, treći ljubica itd. Neki su nosili pred Mariju čudne darove: svinjsku glavu, mačku, pun tanjur krastača, domaćeg zeca, janje i slično.

Jedan divan dječak, koji je, ako biste ga pozorno promotrili, imao krila, stajaše pred oltarom. Bio je to, valjda, anđeo čuvar Oratorija. On je primao u ruke darove dječaka i stavljao ih na oltar.

Prinesene divne rukoveti cvijeća anđeo je u tišini stavljao na oltar. Mnoge kitice anđeo je pogledao, razrezao, uzeo neke pokvarene cvjetove i bacio ih. Zatim bi kiticu ponovno složio i  stavio na oltar. Onima koji su prinijeli lijepe cvjetove, ali bez mirisa, kao … georgine, kamelije i sl., anđeo bi takve cvjetove izbacio. Ponovno ukrašenu rukovet, anđeo je postavljao pred 

Blaženu Djevicu, jer Marija hoće stvarnost, a ne privid. Mnogi među cvjetovima imali su manje ili više trnja, neki čavle. Sve je to anđeo izbacivao. Konačno je stigao dječak koji je nosio svinjsku glavu. Njemu anđeo reče:

– Kako si se usudio doći pred Mariju i ponuditi joj takav dar? Znaš li što znači svinja? Ona je znak nečistoće! Marija je Prečista Djevica i ne može podnositi toga grijeha! Kad već nisi vrijedan stajati pred njom, pođi natrag.

Došli su dječaci koji su nosili mačku. Anđeo im reče: 

Pa i vi se usuđujete donijeti Mariji svakakve darove!? Znate li što znači mačka? Ona je slika krađe, a vi je darujete Mariji! Ovo su lopovi koji kradu novac, hranu u Oratoriju, robu i knjige svojih prijatelja. To su oni koji prkosno trgaju odijelo, koji trate roditeljima novac i ne uče.

I ove je anđeo ostavio po strani.

Došli su i oni s krastačama na tanjuru. Gledajući ih srdito, anđeo reče: Krastače su znak sramotnih grijeha sablazni, a vi ih dolazite podariti Mariji! Idite natrag s ostalima koji nisu dostojni. I ovi se vratiše zbunjeni. Neki su pristupili s nožem zabodenim u srce. Ovaj nož je označavao svetogrđe. Anđeo im je rekao:

– Zar ne vidite – imate smrt u svojoj duši? To što ste još na životu, posebno je milosrđe Božje, inače biste propali. Za ljubav Božju, izvadite taj nož iz srca! I oni bijahu odbačeni.

Malo pomalo približavali su se i ostali dječaci. Donosili su janjce, zečiće, ribe, orahe, grožđe… Anđeo je primao sve darove i postavljao na oltar. 

Tako su, prinosom darova, bili odijeljeni dobri od zlih. 

Anđeo je one kojima je Marija primila dar smjestio pred Njezin oltar. Na moju žalost, oni koji su bili stavljeni na stranu, bijahu brojniji nego što sam mislio.Tada se s druge strane oltara pokazaše anđeli koji su nosili košare pune divnih vijenaca ispletenih od ruža. Ove ruže nisu bile prirodne, nego duhovne i označavale su besmrtnost. Anđeo čuvar uzimao je te krune jednu po jednu i okrunio sve dječake koji su bili pred oltarom. Bijaše tu velikih i malih kruna, ali sve su bile neobično lijepe. Zapamtite također, to nisu bili samo sadašnji mladići Oratorija, nego i mnogi drugi koje nikada nisam vidio. Onda se dogodi nešto divno. Iako je tu bilo dječaka vrlo ružnoga lica, te su bili skoro odvratni, ipak su i njih dopale najljepše ruže. To je značilo: ružnu vanjštinu nadomjestio je dar kreposti svete čistoće u izvrsnom stupnju. Mnogi drugi posjedovahu istu krepost, ali u manjem stupnju. Mnoge je odlikovala krepost poniznosti, poslušnosti, ljubavi prema Bogu i svi su razmjerno vrsnoći ovih kreposti imali odgovarajuće krune. 

Anđeo im je rekao:

– Marija vas je danas ovjenčala tako lijepim ružama. Ali važno je nastaviti živjeti tako kako vam se ne bi oduzele. Tri su sredstva kojima ćete ih očuvati.

Vježbajte se: prvo u poniznosti, drugo u poslušnosti, treće u čistoći.

Ovo su tri kreposti po kojima ćete uvijek biti dragi Mariji i jednoga dana ona će vas učiniti dostojnima primiti vijenac beskrajno ljepši od toga. Tada su okrunjeni dječaci započeli pjevati “Hvalite Mariju” tako snažno da sam se probudio. Dragi moji! Čujte neka tumačenja: cvjetovi bez mirisa, to su dobra djela po ljudskim nakanama; trnje su neposlusi; čavli su  teški grijesi… A završio je ovako: U ovom sam snu, dragi moji dječaci, vidio sve što je bilo i  što će biti s mojim mladićima, one okrunjene i one koje je anđeo odbacio. Reći ću svakom pojedinom nek uznastoji donijeti i prikazati Mariji darove koje će Ona rado primiti.

(M.B. VIII. str. 129. god. 1865.) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)