O paklu
O paklu

O paklu

Pakao je mjesto što ga je božanska pravda odredila za kaznu i vječne muke onima koji umru u smrtnome grijehu. Prva kazna koju osuđeni trpe u paklu  jest vatra u bezdanu. Vatra u očima u ustima, posvuda. Svako osjetilo trpi svoju bol. Oči su zaslijepljene vatrom i tamom, uplašeni đavolskim pogledima i pogledima osuđenika. Uši dan i noć slušaju urlike, plač i psovke. Njuh se guši prepun gnusoba od užarenog sumpora i paklene smole. Usta su usahla od žeđi i neizdržive gladi: famem patientur ut canes (trpe glad, reže poput pasa; usp. Ps 59,7). Raskošni bogataš usred tih muka pogledao je gore i vapio za kap vode da razblaži usahli jezik, ali nitko mu je nije dao. Tu su nesretnici usahli od žeđi, izmučeni glađu i vatrom, urlali u očaju. Oh, pakao, taj strašni pakao u koji odlaze nesretnici! Što kažeš, sinko, kad bi ovoga časa umro, kamo bi dospio? Ako nisi u stanju držati prst na plamenu svijeće, ne možeš izdržati muku plamena da ne jaučeš, kako bi izdržao boraviti u onoj vatri čitavu vječnost?

Uzmi u obzir, sinko, grižnju savjesti koju će osjetiti osuđeni na vječnu propast. Mislit će neprestano na razlog zbog kojeg su osuđeni, to jest na užitak, na onaj izljev bijesa; eto to je taj crv koji nikad ne umire: vermis eorum non moritur (Mk 9,48). Mislit će na vrijeme koje im je Bog dao da se očuvaju od vječne propasti, na dobre primjere drugova, na odluke koje su donijeli, ali ih nisu izvršili i sve će vidjeti u jednom trenutku, ali svemu tome neće biti lijeka. Volja neće nikad više imati ono što želi, naprotiv trpjet će sva moguća zla. Pamet će spoznati veliko dobro koje je izgubljeno, to jest raj. Oh, Bože! Tko je u stanju podnijeti toliki nemir! Sinko moj, ti se sada ne brineš o gubitku raja i Boga, shva￾tit ćeš svoju sljepoću kad budeš vidio svoje drugove, siromašnije i manje inte￾ligentne od tebe, kako ponosno stupaju i uživaju u Božjem kraljevstvu, a ti ćeš proklet od Boga biti istjeran iz blažene domovine, iz uživanja u Bogu, iz društva Blažene Djevice, anđela i svetih. Prihvati se dakle kajanja, ne čekaj da ti ponestane vremena; obrati se Bogu. Tko zna nije li to posljednji zov, ako ne odgovoriš, Bog bi te mogao napustiti da potoneš u one vječne muke

2 Comments

  1. Trojedini Bože -Oče, Sine i Duše Sveti, Nebeska Majko Marijo, budite uz nas tijekom ovozemaljskog života kako bismo pogledom na vas izbjegli pogrešne puteve i ponašanja i da vječno budemo, jednom kad Bog odluči, u Nebeskoj domovini. Amen!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)