Zapali nadu punu besmrtnosti
Zapali nadu punu besmrtnosti

Zapali nadu punu besmrtnosti

Iz evanđelja po Mateju (Mt 7,25): „Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni.“

Samostan franjevaca konventualaca sv. Franje u Šibeniku – kuća sazidana na stijenama najstarijeg grada naše obale, kuća koja počiva na Riječi Božjoj. Upravo je iz te kuće potekao prvi hrvatski svetac Nikola Tavelić. Kao dječak znatiželjno je promatrao dobre i skromne redovnike koji su služili Bogu i okupljali djecu. Tko zna kad i kako je Gospodin dirnuo Nikolinu dušu!

Sv. Nikola Tavelić bio je plemić iz bogate i ugledne obitelji. Čekao ga je ugledan i ugodan život, osiguran i lijep. A on? Zahvalio se životu na sreći, mladosti na užitku, ljubavi na slasti. Otklonio je sve ponude svijeta, sve što mu je život pružao…i odgovorio na Božji poziv u svome srcu. Naš mladi plemić marljivo je i ustrajno izgrađivao samoga sebe. Prvo mu je bilo raskinuti sa svijetom što radikalnije. Brzo je shvatio da ne može dugo oscilirati između dvije strane. Razumio je da Gospodin ne trpi kolebljivce. Što će mu razdvojene duše, raskoljena srca? Takvi pokušavaju sazdati zamišljeni most između zemlje i neba, spojiti nespojivo, udružiti nezdruživo. Htjeli bi na visinu, a žao im je ostaviti doline. Slomljenih krila uvijek stoje na istome mjestu. Ako se koji put malo i podignu, sve iznova završava padom.

Koja je tajna svetosti Nikole Tavelića? Osloboditi se svega i posjedovati slobodnu dušu. Samo potpuna sloboda baca se svom snagom u službu istine i ljubavi. On je želio biti velik, ali velik u Božjim očima. Tome teže sve velike duše. Svetci se ne rađaju, nego usavršavaju. Divna je odlika svetaca što su neobično milosrdni prema drugima, a nepopustljivi prema sebi. Klešu vlastitu dušu, preziru jelo, kradu sebi noći, uskraćuju tijelu i ono što mu je potrebno kako bi duši pružili što joj je potrebnije. Po molitvi su trajno u vezi s Bogom. Po Božjoj mudrosti postaju mudri, po Božjoj ljubavi zanosni, po Božjoj jakosti neslomljivo jaki.

Koja su to područja u mome životu u kojima spajam nespojivo? Karijerizam, neumjerenosti, želja za moći i intelektualnim priznanjem, opterećenost novcem i materijalnim dobrima, otuđenje od nekih članova obitelji pod izlikom kako sam „bolji/a od njih“…sve to tako lako i neprimjetno odvlači od Božanskih visina kojima zapravo težim.

Gospodin dolazi i poziva te na susret. Poziva da se riješiš onoga što sputava tvoja krila. Ne gradi zamišljene mostove, uđi u svoje srce i poslušaj što trebaš i kako odmaknuti od sebe, što je to što ti stvara nemir? Neka primjer života ovoga svetca tebi zapali nadu punu besmrtnosti – nadu da žrtva i odricanje koje danas učiniš imaju smisla! Nadu da praštanje ima smisla. Nadu da je svaki tvoj čin ljubavi i poniznosti korak naprijed na osobnom putu ka svetosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)