Predmet ljubavi i nade naše!
Predmet ljubavi i nade naše!

Predmet ljubavi i nade naše!

“Dva slijepca vjerujući u Gospodina ozdravljaju.” Mt 9, 27-31.

Slijepci u evanđelju polažu svu svoju nadu u Isusa. Polaze za njim i viču iz svega glasa »Smiluj nam se, Sine Davidov!« potpuno vjerujući u pozitivan ishod svojeg obraćanja Gospodinu. Nadaju se te im On, nada naša, kako ga Marija Propetog Isusa naziva, otvara oči. 

Marija Propetog Isusa se za cijelog svoga života pouzdavala u Božju providnost i zahvaljivala Ocu što nam je darovao svoga Sina. Prepoznala je Isusa kao odsjaj Božje ljepote i nade koja je hodila ovim svijetom jer je znala da je Isus jedini put do Oca. A i slijepci su spoznali da je jedina prava nada Isus.

Jedina prava nada rodila se na Božić. Ideš li mu ti ususret? Čemu se ti nadaš u svome životu? Novom autu, stanu, poslu, novim stvarima i uspjesima? Ili se nadaš Spasitelju koji dolazi? Koji dolazi i na svaku svetu misu u tom komadiću kruha? Koristiš li ovo vrijeme došašća za iskren put prema Isusu ili je nada u Isusov ponovni dolazak za tebe postala samo jedan od simbola i pojmova Božića preko koje makinalno prelaziš?

Marija od Propetog bila je djevojčica rođena u imućnoj obitelji na Korčuli u Blatu. Iako je imala najamnike da joj služe, ona je od malena osjećala veliku ljubav prema siromasima i gajila duh siromaštva i poniznosti. Priželjkivala je kućicu da ima samo najnužnije za život, da jede iz jednog lonca puru i pije iz jedne čaše sa svima. Nije se nadala ovozemaljskim dobrima već je čeznula da se njena duša sjedini s Isusom vršeći volju Božju. Usprkos velikoj materijalnoj  ostavštini, ona se nadala Krista pronaći u bližnjima te, stavljajući se u Njegove ruke čija prisutnost, prema njenim riječima, sve rasvjetljuje, osniva družbu sestara koja i danas djeluje u svijetu.

Molila je i razmatrala ljubav Oca i utjelovljenje Sina ovim dubokim riječima: “O veliki, o predobri Bože, Oče nebeski, o kako si sve premudro i divno učinio – i sve za čovjeka da ga pak vječno učiniš sretna i blažena u sebi. I ovdje, na ovom svijetu, dao si mu i sve duhovne miline i blaženstva po ljubaznom Sinu Isusu. (…) Ti sam, Bože i Oče predobri, u njemu nas tješiš, zanosiš nas njegovim presvetim čovještvom. Ti si, premudrosti, znao da čovjek, slabić od duše i tijela, više traži i zanosi se vidljivom stvari – bićem. Pa si zato, preslatka Utjeho, dao mu i Sina svoga, Gospodina našega, I on, Sin tvoj, odsjev ljepote tvoje, ovu tužnu zemlju kao sunce svojim sjajem rasvjetljuje. (…) O hvala ti, nebeski Oče, što si nam dao svoga preslatkog Sina – kao predmet ljubavi i nade naše.”.

Polažeš li ti sve nade u Krista kao Marija Propetog Isusa Petković i slijepci?

Ili je On samo joker zovi u određenim životnim situacijama?

Amen. Aleluja.

4 Comments

  1. Ksenija

    Trebamo raditi u vjeri svaki dan..Da jos uvijek mi je joker zovi… Nisam na to ponosna.Nit zelim da tako bude .Velike promjene se desavaju u našoj Hrvatskoj…..
    Na vjerskoj bazi..sretna sam zbog toga…Blize je sve ..
    Istina i ljubav Ce nas spasiti..
    Vjerujem…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)