Vjerujem u mir koji se ne može izboriti već u mir koji se može izmoliti
Vjerujem u mir koji se ne može izboriti već u mir koji se može izmoliti

Vjerujem u mir koji se ne može izboriti već u mir koji se može izmoliti

»Što vam se čini? Ako neki čovjek imadne sto ovaca i jedna od njih zaluta, neće li on ostaviti onih devedeset i devet u gorama i poći u potragu za zalutalom? Posreći li mu se te je nađe — zaista, kažem vam, raduje se zbog nje više nego zbog onih devedeset i devet koje nisu zalutale. Tako ni Otac vaš, koji je na nebesima, neće da propadne ni jedan od ovih malenih.« (Mt 18, 13-14)

Današnji dan prepun je divnih Božjih poruka svakome od nas. Ne vesele se samo djeca današnjem svetom Nikoli, veselimo se svi jer kroz njegova dobročinstva drugima, kroz pomaganje i čuda, osjećamo Božju blizinu i brigu za čovjeka. Želimo ga i mi nasljedovati čineći, samo jednim malim dijelom, ono što je i on činio – darivati druge. Dar nije samo materijalan. Puno je vrijednije darovati nekome svoj osmijeh, toplu riječ, utjehu, ohrabrenje, ali svakako prepoznati i potrebe siromašnih, napuštenih; donijeti nekome nadu da će biti bolje, da iza svake kiše dolazi sunce. I kada napravimo nešto dobro za drugoga u srcu osjećamo radost i duboki mir. A tek kad napravimo nešto dobro za osobu koja nas je uvrijedila, koja nam baš i nije draga, za nekoga tko nam ide na živce – kolika je to pobjeda sebe!

Sveti Marko Križevčanin, kojega želimo što bolje upoznati da bi ga nasljedovali u kreposnom životu, bio je istinski mirotvorac iskazujući ljubav prema svojim neprijateljima. Govorio je: “Ljude se nikada ne smije dijeliti po vjerskom uvjerenju, treba ih znati prihvatiti i s njima živjeti, a pritom se nikad ne odreći svoje vjere ili je zanijekati. Jer se, čovjek koji je siguran u svoje uvjerenje, nikad ne mora plašiti tuđih uvjerenja, već može i mora otkrivati ono što im je zajedničko”. Protestanti su iskazivali otvorenu mržnju prema Crkvi, papi, zastrašivali su ljude i progonili ih. Sveti Marko ostaje čvrst i postojan u svojoj vjeri pokušavajući ublažiti rane na tijelu Crkve nastale zbog razjedinjenja. Često ismijan, izrugan, prezren, ali nije se prestao truditi za njihovo spasenje. Znao je da je jedino to ispravan put i nije se bojao trpljenja. Radovao se zbog obraćenja jednog otpadnika od Crkve baš kao što se u današnjem evanđelju raduje Isus zbog spasa jednog zalutalog. Evo i nama primjera i putokaza. Često molimo ili pjevamo: „Bože, daj mir, jedinstvo, svetoj Crkvi kršćanskoj.“ A jesam li ja istinski širitelj mira? Kojim konkretnim djelima doprinosim miru i jedinstvu? Koja je moja poruka mira?

Jesam li svjestan da mir nije samo odsustvo rata ili neslaganja? Mir je nešto puno dublje. Mir se živi najprije u vlastitom srcu koje je spremno ljubiti, opraštati, vjerovati, moliti… Svojom blagošću, dobrotom, slogom, vjernošću, opraštanjem i prihvaćanjem različitosti postajemo mironosci. A uzrok mira u našim srcima Božja je ljubav u koju vjerujemo i iz koje crpimo snagu. “Vjerujem u mir koji se ne može izboriti već u mir koji se može izmoliti.“

Bože, tvoj je Sin, Isus Krist, izvor mira i temelj bratstva svih ljudi. Hvala ti za želje i napore što ih Tvoj Duh pobuđuje u ovo naše doba: da mjesto mržnje zavlada ljubav, mjesto nepovjerenja razumijevanje, mjesto zatvorenosti osjećaj za potrebe drugih. Otvori još više naše umove i srca za svu braću ljude, kako bismo svaki dan postajali sve uspješniji graditelji mira. Neprekidno nam dozivaj u savjest da je pravi i jedini trajan izvor mira među ljudima čisto srce

i mirna savjest, sklad s tobom i tvojom očinskom voljom. Učini nas dostojnim donositeljima mira.


3 Comments

  1. Matija

    Kraljice Mira, posrednice svih milosti, isprosi mir ovom vremenu. Neka svako srce bude otvoreno i protočno za Božju ljubav . Čisto srce, daruje nam Gospodine i duh postojan obnovi u nama.

  2. Dubravka

    Izgubljeni sin, udaljen od vjere luta ovim prostorima. Isuse, molim te vrati ga, otvori njegovo srce, Ja znam da ti njega ljubiš, on je dijete Božje. Moje molitve šapućem i čekam da se vrati k vjeri, u srcu i duši.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)