Je li moguće istovremeno nositi i osjećati veliku patnju i imati mir?
Je li moguće istovremeno nositi i osjećati veliku patnju i imati mir?

Je li moguće istovremeno nositi i osjećati veliku patnju i imati mir?

Kada čuješ ili pročitaš riječ „PATNJA“, što je prvo što ti padne na pamet? Ostani malo s tim; s tom mišlju, s tim osjećajima straha, tuge, ljutnje. Nemoj bježati od toga.

Nalazimo se u tjednu mira i postavlja se pitanje: je li moguće istovremeno nositi i osjećati veliku patnju i imati mir?

Sveti Nikola Tavelić primjerom svoga života kaže da jest. Ono što krade i uništava mir nije patnja, nego grijeh. Naš prvi svetac i mučenik je s navršenih 30 godina otišao kao misionar u Bosnu u borbu protiv teškoga grijeha – širenja krivovjerja. Mnoga su njegova subraća ondje bila ubijena, ali isto tako na tisuće se ljudi ondje obratilo i pokrstilo. Prihvatiti Božji poziv, otići se suočiti možda i sa smrću i pritom osjećati mir. Kako?! Sveti se Nikola radikalno odrekao svijeta i tako prezreo i život i smrt. Svetci se već za života „prenose u vječnost“ noseći u duši tajnu želju da umru za Onoga koga ljube. Za njih je smrt sestra koja zatvara vrata vremena i otvara salone vječnosti. Umrijeti ne znači izgubiti! Sa smrću gubi samo onaj tko se poslije nje ničemu ne nada i vidi sve u ovome svijetu. Sa svetcima je suprotno – oni ništa ne očekuju od ovoga svijeta, smrt im je dobitak. Zato mirno umiru i spokojno idu među vukove. Ne boje se i pobjeđuju – umirući.

Sveti Nikola Tavelić ljubio je patnju jer po njoj dolazi spas. Ona je krvav dokaz ljubavi, to je tajna kršćanstva u koju svetci prodiru punim svjetlom.

Kao što nam današnje čitanje govori (Ef 1, 3-12) Gospodin nas je odabrao prije postanka svijeta da budemo sveti. Nas – mene i tebe! Kako je to moguće, pitamo se i ti i ja, pored tolikih grijeha i padova, nemira koji su zbog toga nastali i koji ne odlaze. Istina, teško je danas osjećati mir kao trajno stanje duha i duše pored toliko obveza, toliko buke, ispunjavanja tuđih i svojih očekivanja, padova u grijehu… Pritom nam svijet nerijetko nudi primamljiva, laka, ali i kratkotrajna zadovoljstva i rješenja koja nam tek privremeno odmiču pozornost s briga. Uostalom, kako nositi patnju kad me boli?

Uzmi danas malo vremena u tišini i pusti da ti Njegova Riječ odgovori i progovori o tvom putu i planu trpljenja koje vodi ka spasenju. Vidjet ćeš, ta Bogu ništa nije nemoguće!

2 Comments

  1. Kaja

    “Kako nositi patnju kad boli?” Teska recenica, a jos tezi odgovor?! Sv. Nikola nam sa svojih 30. god. pokazuje i uci, da je onome, koji je posvecen svom cilju sve moguce. On odlazi u Bosnu, medu nevjernike, gdje je mogao sasvim lako i poginuti. Ali Ljubav, koja ga pokrece daje mu snagu i MIR, unatoc svemu. Njemu je smrt “sestra”, jer su mu na pameti “saloni”, koji ga cekaju u vjecnosti. I kad se prisjetimo “Poslanice (Ef 1.3-12),Gospodin nas je ODABRAO prije postanka svijeta da budemo sveti.” O Boze moj, kako utjesno, blagoslovljeno saznanje i koja PRIVILEGIJA? Gospodine, HVALA Ti za sve!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)