Bog ne traži od nas velikih stvari, nego da ljubeći njega ljubimo bližnje
Bog ne traži od nas velikih stvari, nego da ljubeći njega ljubimo bližnje

Bog ne traži od nas velikih stvari, nego da ljubeći njega ljubimo bližnje

Dok iščekujemo rođenje Spasitelja, današnje evanđelje progovara nam o rođenju Ivana Krstitelja. Ivan Krstitelj, prorok koji spaja stari i novi zavjet, prorok koji ide pred Isusom u sili i snazi Ilijinoj i sprema mu narod pripravan i koji obraća mnoge sinove Izraelove Gospodinu (usp. Lk 1). Uistinu, bio je velik pred Gospodinom.

I danas naš Bog diže proroke. Proroke koji upućuju na Gospodina, koji svojim životom svjedoče silnu ljubav Njegovu. Proroke koji su većinom ismijani i izrugani u svijetu kao što je bio i Ivan.

Znaš li da si i ti po krštenju primio službu proroka, svećenika i kralja? Znaš li da smo oživljeni istim Duhom i da smo svi pozvani sudjelovati u službama Isusa Krista “Svećenika, Proroka i Kralja”? To znači prikazati se Gospodinu za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu (usp. Rim 12,1), dajući svjedočanstvo vjere i ljubavi vlastitim životom te služiti drugima po primjeru našega Spasitelja.

Vršiš li to poslanje ili bježiš od njega? Bojiš li se da ćeš i ti biti izrugan?

Pripravljaš li ti put Gospodinu i kako?

Nema boljeg načina od ljubavi. Ljubav će ostati, a sve ostalo uminuti. Marija Propetog Isusa kaže: „I jedna iskra može zapaliti dušu. Ljubav ne spava, ljubav ljubi!“ Tako ni Isus ne spava, on dolazi. Dolazi ponaosob svakome od nas. Primi ga. Voli ga.

Prva briga blažene Marije Propetog Isusa bila su djeca i siročad u kojima je vidjela nadu društva i Crkve, a prva njezina ljubav bio je Isus. Molila je ovim riječima: „Gospodine moj i Bože moj, moje najveće dobro! Priznajem i obožavam neizmjerno tvoje veličanstvo. Tvoja ljepota okovala je srce moje jakim vezom ljubavi, da tebe ljubim više nego ikoju stvar na svijetu.“. Početak svega dobrog nalazi se u našem Spasitelju. Njezina ljubav prema Isusu ispreplitala se s ljubavlju prema onima koji su na rubu društva, s bijednima i siromašnima. „Bog ne traži od nas velikih stvari, nego da ljubeći njega ljubimo bližnjega.“ – to je i činila cijelog svog života. Njezinu neizmjernu ljubav prema Bogu moguće je vidjeti u bezuvjetnom i predanom služenju bližnjima, ljubila je sve koje bi susrela, bez iznimke i razlike. „Nije potrebno biti pametan da druge učinimo sretnim. Treba samo da ih ljubimo.“ Tako malo je potrebno. Zvuči tako jednostavno.

A ti? Kako ti ljubiš bližnje? Po njihovim zaslugama ili iz spoznaje da su i oni djeca Božja? Boriš li se s mislima da tvoju ljubav treba zaslužiti ili ju besplatno daješ, ne

očekujući ništa zauzvrat?

Odvoji malo vremena danas, saberi se i u miru svoga srca predaj se Gospodinu. Zazovi Duha Svetoga da ti otvori oči. Produbi odnos ljubavi s Isusom i zamoli ga da te On nauči ljubiti bližnje. Onako bezuvjetno, kako samo On zna. I nemoj se obeshrabriti jer ti dao zalog Duha da ti to možeš.

Nauči nas ljubiti Isuse. Predajmo se Gospodinu riječima Marije Propetog Isusa Petković:

Evo ti, Isuse, moje srce, da samo tebe ljubi, ljubavi moja; tebi sam ga poklonila i samo je tvoje i tvoje je zauvijek! Evo ti moje oči, samo da tebe gledaju i u svemu tebe promatraju. Evo ti moj jezik, da samo o tebi govori i tebi da bude na službu, da proslavi tebe. Evo ti moje ruke, da samo za tebe rade, evo ti ih na službu. Evo ti moje noge, da samo za tebe idu i za tebe putuju. Evo ti moja sloboda, moja volja, moje želje – sve tebi predajem; ti upravljaj mojom dušom i mojim životom. Ja sam sva tvoja!

Gospodin sa svima vama.

Amen. Aleluja.

2 Comments

  1. Kaja

    Prekrasno je citati ova razmisljanja, Marije Propetog Isusa. “Ljubav ne spava, Ljubav ljubi.” Da, tako mala recenica, a zapravo SVE je receno? Ta Ljubav je njoj pomogla da bude glasnikom siromasnih i potlacenih. Kad zivis Ljubav, onda nema prepreka, nema granica, i SVE je “bas kako treba!” Kad zivis Ljubav, onda ti se razvije intuicija, da razumjes ljude oko sebe, bez da ti ista kazu. Kad zivis Ljubav, onda nema puno rijeci i objasnjenjja, ti sve vidis, sve znas i pomices druge samo svojim postojanjem. Kakvo JEDNOSTAVNO, i kakav blagoslov, koji nam je Gospodin darovo. Svjestan si da SVE sto imas i sto jesi, SVE TI JE DAROVANO. O Boze moj, koja PRIVILEGIJA! DIVNO!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)