Povezani istom Ljubavlju
Povezani istom Ljubavlju

Povezani istom Ljubavlju

A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove, da pružiš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih, darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira.« Lk 1, 76-79

Tko bi ikada mogao zamisliti, u svojim najluđim snovima, da će nas Bog koji je stvorio cijeli svemir i koji ga drži na okupu toliko voljeti da će postati jedan od nas u svome Sinu, Isusu?

Božja ljubav prema nama je, mogli bismo reći, luda i besmislena. Ne možemo ispravno razumjeti ili shvatiti Božju ljubav koja to čini za nas jer nije s ovoga svijeta. Danas smo vrlo sretni što se pripremamo slaviti ono što je toliko veliko i na neki način izvan ovoga svijeta, Božju ljubav prema nama. Ta Božja ljubav, u svojoj želji da nas ljubi i zagrli, postaje utjelovljena i fizički dijelom ovoga svijeta u trenutku kad se djetešce Isus rodilo u Betlehemu.

Što ovo govori o meni, o tebi? Govori da smo u svijetu, ali nismo od svijeta! Svijet i drugi bi te mogli poniziti ili bi ti čak mogao poniziti sebe, ali Bog te ne gleda tako, On te ljubi i ne želi da se osjećaš usamljeno, prestrašeno i poniženo. Bog te želi podići da vidiš sebe izvan ovoga svijeta njegovim očima, očima goruće ljubavi!

Uvijek iznova vidimo kako Isus uzima ljude za ruku i pomaže im da ustanu. Uzeo je djevojčicu za ruku za koju su svi mislili da je mrtva i ona je ustala, uzeo je Petrovu punicu za ruku i podigao ju je i groznica ju je ostavila, uzeo je slijepca za ruku i izveo ga izvan sela te ga izliječio. Ovo je, također, Božji plan za nas. Isus nas može uzeti za ruku i podići iz našeg svijeta u svoj svijet. Isus, svjetlo Božje, želi nas prosvijetliti, sve nas, da nam pokaže što Bog misli o nama. To je zapravo ono što je najvažnije. Koliko ljubavi ima u tome trenutku kada damo Bogu ruku, koliko je ljubavi bilo vidljivo u Isusovim očima dok je pričao s drugima? Zamisli da pogledaš u Njegove oči. Misliš li da ćeš vidjeti osudu? Misliš li da ćeš vidjeti hladnog i dalekog Boga?

Ovo je uistinu božićni dar. Zaista postoji samo jedan dar za Božić koji ima vrijednost i o kojemu vrijedi govoriti – dar koji nam Bog daje u Kristu. Božićni dar pun ljubavi, tj. sama ljubav za sve nas je Isus. Isus se neće nasilu uvući u tvoj život, na tebi je da budeš otvorena duša i da Ga primiš. Evo, čeka te živ na misi i čezne biti jedno s tobom.

Za Isusa, Mariju i Josipa nije bilo mjesta u gostionici prvog Božića. Jesi li napravio ovog Božića mjesta za Isusa, Mariju, Josipa u svratištu svoga srca? Isus te može uzeti za ruku i podići iz tvog svijeta u svoj svijet. Hoćeš li otvoriti svoje srce Isusu i dopustiti Mu da te uzdigne do onoga što Bog planira da budeš?

Leopoldov djed izgradio je dvorac za svoju obitelj, a kada se njegov sin (Leopoldov otac) oženio, doveo je svoju ženu u ovaj lijepi dom, zajedno s poslom koji će kasnije naslijediti. Kako je Leopoldova majka, također, bila plemićke krvi, Leopold je rođen u životu punom otmjenosti i visokog položaja. Bio je odgojen da živi u skladu sa životnim položajem svoje obitelji, da nastavi dugu lozu plemenitih predaka. Njega to nije zanimalo, bio je više zadubljen u plemstvo više vrste, ono koje je, poput njega, željelo služiti Bogu svećeničkim pozivom. Njegova radost nije se nalazila u dugom nizu plemića koji su obojili njegovu prošlost, već u dvojici predaka koji su bili svećenici. Leopold je bio posljednji od dvanaestero djece, sićušna beba. Od rođenja je bio boležljivo dijete, ali ono što mu je nedostajalo u visini i dobrom zdravlju posjedovao je u mudrosti i suosjećanju.

Vidimo dvije bebe, obje sićušne, jedna rođena u siromaštvu, druga u bogatstvu. Ipak, u jednoj se točki njihovi životi spajaju i postaju jedno. Ta je točka ljubav prema Ocu. Odvojeni stoljećima i kilometrima, a ipak, povezani tom istom ljubavi. Ta ljubav spaja njihova srca te oni postaju jedno. Zamišljaš li ikada što bi se dogodilo i kakav bi ti život bio da je tvoje srce u potpunosti u Isusovu srcu?

One comment

  1. Kaja

    “Povezani istom ljubavlju….Tko bi mogao zamisliti da ce nas Bog, koji je storio cjeli svemir, toliko voljeti da ce postati jedan od nas u svome Sinu Isusu.” Kakva Ljubav i kakvo iznenadenje?! Da li sam ja spremna napraviti u svom srcu “SVRATISTE”, u koje ce Isus sa svojom obitelji doci, kad god pozeli. Jesam li spremna pruziti mu ruku, da me pridigne, onda kad mi se cini da ne mogu dalje?! Hoce li TO svratiste, uvjek biti spremno, dobrohotno i puno zahvalnosti, za SVE milosti, kojima me svakodnevno obasipa. Gospodine, evo tu sam: CEKAM! 🙏🙏🙏

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)