Heroji ulice
Heroji ulice

Heroji ulice

„Uvijek sam sanjao da sam ja heroj, koji će promijeniti baš čitavi svijet“

Svatko je barem jednom u svome životu razmišljao o ovoj rečenici barem kratko. Našao se u ovoj situaciji da može nešto promijeniti, biti „heroj ulice“. Možda čak i bio to, onako jednom, na neki kratki period.

Postojali su, i postoje, oni koji su heroji svoje ali i ulica cijeloga svijeta. Jedan čovjek iz malog sela pokraj Torina postaje heroj sve djece i mladih te inspiracijama tisućama diljem cijelog svijeta, da i danas budu nečiji heroji na različite načine.

Vrlo često znamo čuti pitanje što to suradnici rade? Gdje su? Kako žive svoje poslanje?

„Salezijanci suradnici osjećaju se “duboko solidarnima” s društvom u kojem žive i u kojem su pozvani biti svjetlo, sol i kvasac“ (PAŽ, čl. 16). Nadahnuti don Boscom suradnici su pozvani biti heroji svoje ulice. Upravo ondje gdje su „posijani“. U svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, u aktivnostima koje organiziraju za djecu, mlade, obitelji.

Osobno sam suradnik desetak godina i susreo sam se tisuću puta već s pitanjem tko su uopće suradnici. I nekad sam se možda i sam to pitao. Tražio sam način kako prezentirati sve to što suradnici rade. Kao zajednica i kao pojedinci, profesionalno u svojim poslovima, jer uvijek si salezijanac, i na poslu i na crkvenom dvorištu. S obzirom na to da znam dosta suradnika, i upoznat sam s njihovim radom, jednostavno gori u meni želja da se njihova priča čuje. Zašto? Pa zato što oni u punini žive onu don Boscovu „pošteni građani i dobri kršćani“, ja bih još nadodao i ispunjeni salezijanci.

Među suradnicima postoje profesori, pedagozi, doktori, medicinske sestre, socijalni radnici, sportaši, novinari, ekonomisti, javni službenici, aktivisti,…, a najviše roditelja. Svi na svoj način žive svoje suradništvo. I na svoj način žive svoj salezijanski poziv, svoje suradništvo.

Od početka svog mandata razmišljam kako da se čuju njihove priče. Ne morate očekivati priče o premještanju planina ili ne znam koja čuda, ali su to stvarno čuda. Jer odgoj i rad s mladima jest čudo. Kroz njihove priče upoznat ćemo različite aspekte svakodnevnog života iz suradničkog kuta gledanja. Čut ćemo njihova iskustva, njihove anegdote iz rada, kršćanski, salezijanski, suradnički pogled na određene aktualne teme.

Ako mene pitate, među suradnicima zaista imamo naše heroje ulice. Želimo ih prikazati svima. Želimo da se čuje njihov glas. Suradnici rade zaista lijepe stvari. Želimo da budu putokaz svima, motivacija i drugim suradnicima te svim ostalima, kako biti„pošteni građani i dobri kršćani“, „svijetlo, sol i kvasac“, da budu „heroji ulice“.

Svake srijede donosimo jednu priču!

Nikola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)