INTERVJU MJESECA OŽUJKA: BLAŽKA MERKAC- regionalna predstavnica USS-a u Svjetskom vijeću
INTERVJU MJESECA OŽUJKA: BLAŽKA MERKAC- regionalna predstavnica USS-a u Svjetskom vijeću

INTERVJU MJESECA OŽUJKA: BLAŽKA MERKAC- regionalna predstavnica USS-a u Svjetskom vijeću

Draga Blažka , prije svega hvala ti što si pristala biti naš gost u ovom intervju. Da mi ne dužimo puno krenimo odmah sa pitanjima

USS Za one koji Vas ne poznaju, moramo Vas upoznati sa suradnicima i širom publikom. Stoga vas molimo da nam se ukratko predstavite.

BLAŽKA: Prije svega lijep pozdrav i hvala na pozivu. Kako da se ukratko predstavim? 🙂 Zovem se Blažka i dolazim iz Slovenije. Rođena sam u tipičnoj tradicionalnoj kršćanskoj obitelji, u kojoj osim roditelja imam dva starija brata i stariju sestru. Do početka studija živjela sam kod kuće, na sjeveru Slovenije, blizu austrijske granice. Sada živim u Ljubljani, gdje sam završila studij specijalne i rehabilitacijske pedagogije. Upoznala sam Don Bosca u dobi od 11 godina, kada sam prisustvovala ljetnom oratoriju koji su vodile sestre FMA u blizini moje kuće. Salezijanska karizma me toliko obuzela da sam od tada aktivno uključena u djelovanje sestara FMA. Kad sam otišla u Ljubljanu, upoznala sam mnoge programe koje vode salezijanci i postala sam animator kod njih. Nakon studija više od osam godina radila sam u Uredu za pastoral salezijanske mladeži, gdje sam bila uključena u formaciju animatora I u sve programe na nacionalnoj razini. U jednom sam razdoblju također bila dio Malog tima salezijanske mladeži u Europi. I tada sam obećala i postala suradnica . Trenutno radim u domu za mlade s mentalnim poremećajima i poremećajima u ponašanju.

USS: Kakvo je vaše iskustvo rada na različitim projektima koji uključuju mlade ljude? Mladi mogu biti i izazovni i zahtjevni u pogledu zahtjeva i želja, ali i vrlo plodonosni ako ih uspijete pridobiti.

BLAŽKA: Rad s mladima za mene je uvijek radost, blagoslov i izazov. Užitak ih je gledati i promatrati koliko su puni ideja, koliko su inovativni, koliko su pošteni i dobri u svojoj mladosti. Uvijek mi se sviđa kada nisu zadovoljni svakom stvari, kada su kritični i to izraze. To je podsjetnik da imaju cilj koji žele postići. Ponekad može biti iscrpljujuće što su zahtjevni, ali oni nas samo potiču da ne pristajemo na svaku stvar, da nas nekako natjeraju da idemo naprijed, a ne da stagniramo. Često se dogodi da već nekoliko godina radimo isto i mislimo da je to OK za naše mlade. Ne, nije. Mladi se mijenjaju, mi bismo se trebali mijenjati. Kad radim s mladima, uvijek mi je bila i ostala nit vodilja da trebam raditi s mladima. Treba ih aktivno uključiti, saslušati ih i dati im prostora da budu najbolja verzija sebe. Kada osvojite srca mladih, onda ništa nije nemoguće.

USS: Kroz sve to živite svoje salezijansko poslanje 24/7? Ima li ikad išta kod vas bez salezijanaca i don Bosca

BLAŽKA Ne. Čak i na svom poslu, koji spada u državnu školu, radim u tom duhu. To znaju svi moji kolege, pa i moji mladi. I oni to prihvaćaju. To je moj identitet. Sjećam se da mi je prije nekoliko godina jedna od sestara FMA rekla: “ Blažka , ti imaš salezijansko srce.” I vjerujem i osjećam, da je bila u pravu.

USS Možete li ukratko predstaviti suradnike iz Slovenije i čime se bave? (obećavamo, nećemo krasti ideje)

BLAŽKA: Mi smo dječaci, djevojčice, muževi, žene, majke, očevi, bake, djedovi različitih zanimanja, raštrkani po cijeloj Sloveniji. Imamo pet centara: Bled, Sodražica , Šentjošt , Sevnica i Rakovnik . Svi naši centri su mali. Većina nas je povezana u centru na Rakovniku , a dosta smo šarolika družina, dolazimo iz cijele Slovenije.

Naša glavna misija je raditi za dobrobit mladih tamo gdje jesmo, u granicama svojih mogućnosti. Najprije u našim obiteljima, zatim u našem okruženju, župi, poslu i drugim situacijama u kojima se nalazimo u svakodnevnom životu. Osim konkretnog rada s mladima, imamo i odgovornost za osobni i duhovni rast. Molitva, sakramenti, duhovne obnove, mjesečni grupni susreti sastavni su dio našeg poslanja.

Jednom mjesečno imamo okupljanja u mjesnim središtima, a dva puta godišnje na nacionalnoj razini, organiziramo i duhovne obnove. Ne želimo stvarati dodatne projekte, događaje, već želimo evaluirati postojeće. Na taj način potičemo zajednička slavlja u mjesnim središtima s ostalim članovima Salezijanske obitelji, kao što su 8. prosinca, 31. siječnja, 24. svibnja i druge važne prekretnice i svetkovine unutar Salezijanske obitelji. Ove godine zajedno s ostalim članovima Salezijanske obitelji organiziramo zajedničko hodočašće don Boscovim mjestima

USS: Od listopada ste regionalni predstavnik salezijanaca suradnika za našu regiju. Možete li nam reći nešto o svojoj ulozi?

BLAŽKA: Moj primarni zadatak je animirati naš kraj. To znači dobivanje informacija od Svjetskog vijeća do pojedinačnih provincija i obrnuto. Za mene je to popriličan jezični izazov, jer je naš kraj toliko jezično šarolik i bogat, da onda treba vremena da informacija dođe do svih, zbog prijevoda. Želja mi je više komunikacije i više koherentnosti, ali razumijem da je za svaki proces potrebno vrijeme.

USS: Također ste dio Svjetskog vijeća. Možete li s nama podijeliti dojmove s tih susreta?

BLAŽKA: Svjetsko vijeće… za mene je ta fraza bila prilično zastrašujuća, jer nisam imao jasnu ideju kako funkcionira. Moj prethodnik Stanislav mi je nešto objašnjavao, ali nisam imao jasnu ideju. Prva 3 sastanka bila su online, što je meni kao pridošlici bilo dosta teško. Većina njih se već poznavala, već su bili u procesu, a ja sam se osjećao pomalo izgubljeno. Pa, sad kad smo imali sastanak licem u lice, stvari su lakše. Osobni kontakt je jako važan. Drago mi je da ima prijevoda na sastancima jer smo iz cijelog svijeta i teško je to inače održati. Mogu vam reći da se sve regije jako razlikuju jedna od druge. No, svima nam je zajedničko da želimo na salezijanski način raditi za dobro mladih i onih koji nas trebaju.

USS: Kad smo se već dotakli Svjetskog vijeća, krećemo s trogodišnjom pripremom za proslavu 150 godina Udruženja. Kako bi trebao izgledati?

BLAŽKA: Doista, počinjemo trogodišnju pripremu za 150. obljetnicu Udruženja. Koliko smo sada stigli do Svjetskog vijeća, to će biti tri stvari. Svake godine ćemo istaknuti jednu stvar. Prvo ćemo se osvrnuti na prošlost, zatim na sadašnjost i u trećoj godini na budućnost našeg Udruženja. Trenutačno ne mogu reći puno više jer to još nismo u potpunosti razradili. Svakako ćemo poticati sve u Udruženja da prodube svoj identitet i pripadnost Udruzi.

USS: Vratimo se sadašnjosti. Kako biste opisali sadašnjost Udruženja, s obzirom da nekako imate uvid u “širu sliku

BLAŽKA: Sadašnjost Udruženja vidim kao vrlo plodnu. U svim regijama ima novih članova koji su mlađi. Sve više voditelja mladih odlučuje svoju misiju nastaviti unutar Udruženja. Primjećujem da Udruženje odgovara na potrebe svijeta. U pojedinim zemljama i regijama, ovisno o situaciji, naravno u duhu salezijanske karizme, Udruženje odgovara na aktualna pitanja. Što je za mene dobar znak. Fleksibilni smo, primjećujemo stvari i spremni smo na njih aktivno reagirati.

USS: Nećemo vas gnjaviti s još dva pitanja. Koja je vaša poruka suradnicima u Hrvatskoj?

BLAŽKA: Želim vam blagoslova u vašem poslanju, koje je neizmjeran dar i blagoslov svakom suradniku i svakom pojedincu s kojim se susretnete. Sjeti se da si izabran, pozvan. Nije slučajno da ste suradnici. Produbite svoj identitet, nemojte se umoriti od molitve, nasljedujte Don Bosca u njegovoj bezuvjetnoj ljubavi prema mladima i onima kojima je pomoć potrebna. Povežite se s ostalim članovima Salezijanske obitelji, od kojih možete učiti i biti primjer i potpora. Neka te štiti Marija Pomoćnica i neka te blagoslovi Otac naš nebeski.

USS: I posljednje pitanje je koja je poruka svima onima koji žele pristupiti Udruženju u Hrvatskoj
BLAŽKA:
Kako je rekao sveti Ivan Pavao II.: “Ne bojte se!” I dodajem: Ne bojte se reći DA. Svojim da nećete ništa izgubiti, naprotiv, samo ćete dobiti. Steći ćeš obitelj; molitva i nastavit ćete moći dijeliti svoje talente gdje god bili. Ali sve će biti dodatno blagoslovljeno. Odluka za Udruženje je odluka za budućnost punu blagoslova, radosti i lijepih odnosa.

Draga Blažka hvala ti na ovom razgovoru, na tome što si nam približila svoju ulogu u našem Udruženju, suradnike iz Slovenije i ideje o radu u budućnosti Udruženja. Neka te prati Božji blagoslov i zagovor naših salezijanskih svetaca 🙂
I ne brini ima još samo oko 1000 dana do kraja mandata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)